Tajné životy v druhej sérii pritvrdia

"V druhej sérii som robila skôr dozor, ale v príbehu sú krásne nové linky, ktoré môžu ľudí zaujať," hovorí Zuzana Mauréry, predstaviteľka obetavej riaditeľky azylového domu Druhá šanca Evy Lustigovej - hlavnej postavy zo seriálu Tajné životy.

04.02.2017 16:00
tajné životy. Foto:
Premiéra druhej série Tajných životov je v nedeľu na Jednotke.
debata (3)

Prvý a druhý diel druhej série premiéruje RTVS na Jednotke už túto nedeľu o 20.25 h.

Ťažiskovou témou Tajných životov je domáce násilie a príbehy týraných žien, ktoré svoje problémy často zahanbene skrývajú. Autorka námetu Biba Bohinská a scenáristky Naďa Clontz a Soňa Čermáková Uličná sa inšpirovali realitou – prípadmi, ktoré si vypočuli od oslovených odborníkov.

Divák je už poučený

Druhá séria by mala byť o čosi „temnejšia, dynamickejšia a dramatickejšia“, prezrádzajú tvorcovia. Opäť sa objavia obľúbené postavy zamestnancov azylového domu aj jeho obyvateliek, pokračuje príbeh rodiny Lustigovcov, Eva sa vyrovnáva s manželovou neverou a dcérinou anorexiou a do deja vstúpia noví hrdinovia.

„Nadväzujeme na prvú sériu, jej motívy a témy sme si trúfli prehĺbiť,“ približuje scenáristka Soňa Čermáková Uličná. Podľa nej bola prvá séria skôr úvodom do témy domáceho násilia. „Mnoho vecí sme museli ukázať a vysvetliť prvýkrát, teraz počítame s tým, že divák, ktorý ju sledoval, je už poučený a môžeme ísť hlbšie do psychológie postáv. Odvážili sme sa otvoriť ešte kontroverznejšie témy, ako je zneužívanie v rodine alebo záležitosti súvisiace s konzervatívnym prostredím cirkvi.“

Jeden zo spomínaných motívov prinesie nová postava – Karin Janáková, ktorú stvárnila Zuzana Kanócz. Karin prichádza so šesťročnou dcérou do azylového domu, pretože má podozrenie, že jej manžel dievčatko zneužíva. Ako mladá týraná matka Svetlana Kubíková tu bude hľadať útočisko aj herečka Judit Bárdos.

Tajné životy sú v tuzemskom prostredí unikátne tým, že sa divákovi nezaliečajú instantným a odľahčeným obsahom ako väčšina ostatnej produkcie, ale otvorene hovoria o domácom násilí, nevere, alkoholizme, anorexii či sektárstve – o problémoch, ktoré zasahujú mnoho slovenských rodín. A divák má navyše príležitosť stotožniť sa s príbehom prostredníctvom živých charakterov. Hlavné úlohy stvárňujú Zuzana Mauréry, Szidi Tobias, Anna Šišková, Gabriela Marcinková-Mihalčínová, František Kovár, Vladimír Kobielsky či Ondřej Daniš a pod vedením režiséra Jána Sebechlebského predvádzajú civilné herectvo.

„Našou ambíciou bolo ísť o niečo ďalej ako iné slovenské seriály. Samozrejme, každý príbeh je atraktívnejší, ak je o vzťahoch a emóciách, ale keďže išlo o vážnu tému, cítili sme zodpovednosť popri príbehoch a emóciách ľudí aj informovať. Aby pred domácim násilím nezatvárali oči. Možno sme aj trošku dúfali, že ak má niekto podobný problém, môže mu seriál pomôcť – dodať silu so svojou situáciou niečo urobiť. Mali sme ohlasy a niektorých to naozaj povzbudilo. Aj tí, ktorí osobne nemajú tento problém, odrazu zbystrili pozornosť,“ hovorí scenáristka.

Risk je zisk

Čermáková Uličná má ako dramaturgička a autorka prehľad, aké témy v seriáloch rezonujú. Tajné životy od začiatku považovala za výnimočné. „Sama som bola zvedavá, ako ich diváci prijmú. Pre nás ako autorov bola veľká výzva spracovať takú náročnú, neveselú, možno až kontroverznú tému. Boli sme zvedaví, či sa to ľuďom nebude zdať príliš depresívne, temné, či budú schopní stotožniť sa s príbehmi. O to príjemnejšie bolo, keď sa potvrdilo, že seriál zafungoval a ľudia si ho obľúbili,“ hovorí Čermáková Uličná, ktorá sa na scenári podieľala ako dialogistka.

Tajné životy získali cenu pre najlepšiu cyklickú tvorbu na festivale v Plzni a v čase vysielania prvej série v roku 2015 dosiahli mimoriadnu sledovanosť. Úspech prvej série bol dôvodom, prečo sa vedenie televízie rozhodlo pokračovať. Príbehy jednotlivých postáv sa prvou sériou uzavreli, no autori na ne trinástimi novými dielmi plynulo nadviazali a pridali ďalšie dejové línie.

Všetky detaily, ktoré sa týkajú domáceho násilia a riešenia komplikovaných životných situácií, konzultovali tvorcovia s odborníkmi. „Spolupracovali sme s pracovníkmi azylových domov, so psychologičkou, s právnikmi a snažili sme sa to dostať do seriálu v najväčšej možnej miere, byť pravdiví. Je dôležité povedať, že ani jeden z príbehov nie je príbehom konkrétnych ľudí, nechceli sme nikomu ukradnúť jeho život. Každý príbeh je zmesou viacerých udalostí, ktoré sa ľuďom dejú alebo by sa mohli reálne stať,“ uzatvára Čermáková Uličná.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kanócz #Zuzana Mauréry #Tajné životy