Predfilmom snímky Piata loď bude animovaný film 39 týždňov, 6 dní

Očakávaný slovensko-česko-maďarský film Piata loď uvedú do kín spolu s animovanou krátkometrážnou snímkou 39 týždňov a 6 dní. Novinka Joanny Kozuch a Borisa Šimu je animovaným denníkom ženy a muža, manželov a spoluautorov, v ktorom sa filmové zábery prelínajú so surrealistickými obrazmi.

08.02.2017 16:00
Piata loď Grófová Foto:
Film Piata loď bude mať slovenskú premiéru 16. marca.
debata

Osemminútová snímka sleduje štyridsať týždňov tehotenstva, ktoré každý z nich vnímal jedinečným a rozdielnym spôsobom. Diváci a diváčky budú môcť vidieť 39 týždňov a 6 dní pred projekciou spomínaného projektu Ivety Grófovej. Do slovenských kín sa obe snímky dostanú 16. marca.

„Myslím si, že slovenská animovaná tvorba patrí k tomu najlepšiemu v domácej kinematografii posledných rokov. Väčšinou ide o krátke filmy, ktoré je ťažké dostať do bežnej kinodistribúcie či televízneho vysielania, a tým pádom aj priblížiť slovenským divákom. Preto som vďačná distribučnej spoločnosti Cinemart SK za vytvorenie priestoru na prezentáciu slovenskej animovanej tvorby a zaradenie nového filmu Joanny Kozuch ako predfilmu k nášmu celovečernému titulu,“ vyjadrila sa o animovanom projekte Grófová.

„Piata loď reflektuje tému rodičovstva a rodiny z úplne iného pohľadu, ale zdalo sa nám byť veľmi zaujímavé prezentovať experimentálnu, takmer nepríbehovú animáciu spolu s výtvarne a významovo silným hraným filmom. Navyše, okrem podobnej témy, spája tieto filmy aj podobná cieľová skupina divákov. Pre náš film je to aj jedinečná príležitosť, ako dostať film k domácemu publiku, do slovenských kín,“ dodala Kozuch.

Piata loď je adaptáciou rovnomennej knihy spisovateľky Moniky Kompaníkovej, ktorá za dielo dostala ocenenie Anasoft litera. V hlavných úlohách sa v novinke predstavia detskí herci Vanessa Szamuhelová a Matúš Bačišin, ďalšie postavy stvárnili Katarína Kamencová a Johanna Tesařová. O réžiu a scenár sa postarala spomínaná Iveta Grófová. Snímku uvedú vo svetovej premiére na 67. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlinale, ktorý sa uskutoční od 9. do 19. februára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Grófová #Monika Kompaníková #Piata loď #39 týždňov 6 dní