Filmové premiéry: Návrat Trainspottingu aj oceňovaný Lion

Od štvrtka 16. februára si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť sociálnu drámu Ja, Daniel Blake aj Scorseseho Mlčanie.

16.02.2017 16:00
Jonny Lee Miller a  Ewan McGregor Foto:
Jonny Lee Miller a Ewan McGregor vo filme T2 Trainspotting.
debata

T2 Trainspotting

Režisér Danny Boyle sa vracia, aby nakrútil dlhoočakávané pokračovanie legendárneho filmu Trainspotting. Tešiť sa môžete na návrat všetkých pôvodných postáv. Renton, Begbie, Simon a Spud. Príbeh štvorice narkomanov zo škótskeho Edinburghu sa pred dvadsiatimi rokmi naveky zapísal do dejín kinematografie. Film Trainspotting, ktorý v roku 1996 vystrelil herca Ewana McGregora a režiséra Dannyho Boyla medzi hollywoodske superhviezdy, je späť. V pokračovaní s názvom Trainspotting 2 sa na plátno vracajú všetky obľúbené postavy z jednotky a zdá sa, že budú musieť riešiť podobné problémy ako v minulosti.

Ja, Daniel Blake

Sociálne apelatívny a v súčasnosti až nepríjemne aktuálny film rozpráva príbeh päťdesiatnika Daniela z Newcastlu, ktorý sa po prekonaní infarktu ocitne vo vyčerpávajúcom kolotoči žiadostí o podporné dávky od štátu. Zatiaľ, čo sa snaží prejsť nezmyselne nastaveným systémom a absurdnými byrokratickými procesmi, ktoré ho nútia zháňať prácu v rozpore s odporúčaním od lekára, stretáva slobodnú matku Katie a jej dve deti. Neúplná rodina má jedinú šancu, ako uniknúť jednoizbovému bytu v ubytovni pre bezdomovcov – prijať byt v neznámom meste 300 míľ ďaleko. Daniel a Katie sa každý po svojom snažia vysporiadať s príkoriami systému a pritom nestratiť zvyšky dôstojnosti.

Mlčanie

V polovici 17. storočia je Japonsko úplne uzavreté kontaktu so západnými mocnosťami. Kresťanstvo je tu postavené mimo zákon a kresťania sú za svoju vieru kruto prenasledovaní. Dvaja portugalskí jezuiti, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), sa vydávajú do zeme vychádzajúceho slnka s veľmi nebezpečným cieľom: nájsť svojho učiteľa, otca Ferreira (Liam Neeson), ktorý sa údajne zriekol viery. Japonskí feudalisti a vládnuci samurajovia sú odhodlaní kresťanstvo vo svojej zemi vyhubiť. Šíriť slovo Božie je jeden z najťažších zločinov. Kresťania sú prenasledovaní a brutálne mučení. Buď sa zrieknu svojej viery, alebo sú vystavení rafinovanému mučeniu a bolestivej smrti.

Rodinné šťastie

Keď vás okolnosti donútia ubytovať príbuzných u seba doma nie je to práve med lízať. Stačí chvíľka a jeden je podráždený, druhý ukrivdený a tretí vám závidí auto. S pribúdajúcim počtom dní strávených v jednom byte graduje táto výbušná situácia do sledu vtipných, dramatických aj absurdne banálnych historiek až sa nakoniec ukáže, že toho, kto vám najviac liezol na nervy, máte vlastne veľmi radi. Živo a autenticky vykreslené rodinné stretnutie maďarský režisér Szabolcs Hajdu, ktorý si v snímke zahral aj so svojou ženou a deťmi a z 51. ročníka MFF Karlovy Vary si právom odniesol ako cenu za najlepší herecký výkon, tak aj hlavnú cenu festivalu za najlepší film.

Liek na život

Ako to už často býva, dramatické udalosti začínajú väčšinou veľmi nenápadne. Mladý a ambiciózny manažér Lockhart (Dane DeHaan) dostane od nadriadených jednoduchú úlohu. Priviezť zo sanatória pána Pembrokea, nenahraditeľnú hlavu ich spoločnosti. Liečebňa, kam sa pred časom uchýlil a podľa posledného odoslaného listu sa z nej ani nechce len tak rýchlo vrátiť, sa nachádza v zastrčenom kúte švajčiarskych Álp. Jej personál tu poskytuje životom a prácou vyčerpaným boháčom špeciálnu očistnú liečbu. Ale ponúkané zázračné procedúry možno nie sú tak úplne bežné a pobyt tu až tak úplne dobrovoľný… Režisér Gore Verbinski sa po Pirátoch z Karibiku vracia k žánru, v ktorom pred takmer pätnástimi rokmi zažiaril v dnes už kultovom horore Kruh.

Lion

Päťročný indický chlapec Saroo sa stratí vo vlaku, ktorý ho odvezie tisíce kilometrov od jeho domova a rodiny. Ocitne sa v uliciach Kalkaty, kde sa musí naučiť sám a opustený prežiť. Po strastiplnej a nebezpečnej ceste sa naňho usmeje šťastie a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O dvadsaťpäť rokov neskôr, vyzbrojený len hŕstkou nejasných spomienok, neochvejným odhodlaním a revolučnou technológiou Google Earth, sa vydáva na dlhú cestu za svojou stratenou rodinou v ďalekej Indii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mlčanie #Lion #Ja Daniel Blake #T2 Trainspotting