Obhajca slobody, Miloš Forman

Snímkami Hoří, má panenko či Lásky jedné plavovlásky sa v 60. rokoch zapísal do histórie filmových nových vĺn.

18.02.2017 09:00
Miloš Forman Foto: ,
Režisér Miloš Forman na zábere z roku 2007.
debata (1)

Filmy Prelet nad kukučím hniezdom a Amadeus už urobili dieru do veľkého sveta – vyniesli trinásť oscarových ocenení. Ich tvorca, režisér Miloš Forman má v sobotu 85 rokov.

Režisér Miloš Forman je jedným z mála českých tvorcov, ak nie jediným, ktorý si získal divákov a kritikov nielen doma, ale svoj talent dokázal presadiť aj v Hollywoode. Debutoval čiernobielou novou vlnou Černý Petr (1963) a jeho nablýskaný Amadeus (1984) si za veľkou mlákou vyslúžil hneď osem Oscarov.

Rodáka z Čáslavi tragicky poznačila druhá svetová vojna, jeho rodičia zahynuli v koncentračnom tábore. Forman teda vyrastal v domove pre obete druhej svetovej vojny. Chcel sa venovať divadlu, napokon však vyštudoval filmovú dramaturgiu a scenáristiku na pražskej FAMU.

Miloš Forman a herečka Courtney Love v roku... Foto: SITA/AP, Dave Allocca
NY Rampart Screening Miloš Forman a herečka Courtney Love v roku 2011 v New Yorku.

Ešte predtým, ako rozvíril hollywoodske vody a stal sa oscarovým režisérom, bol Miloš Forman jednou z „perličiek na dne“ – popredným lídrom československej novej vlny. Starosti dospievajúcej mládeže zobrazil v komédiách Lásky jedné plavovlásky či Černý Petr. Jeho Hoří, má panenko – kde prostredníctvom všedných situácií počas jedného večera predstavuje bizarné panoptikum účastníkov hasičského plesu – je dnes už kultovou záležitosťou. Na scenári spolupracoval s dvornými spoluscenáristami jeho českých filmov – Jaroslavom Papouškom a Ivanom Passerom, ktorý rovnako ako Forman emigroval do Ameriky.

Milošovi Formanovi sa podarilo odísť z krajiny tesne pred okupáciou v roku 1968 a svoj prvý americký film nakrútený v roku 1971 nazval príznačne Taking Off (Odchádzam). Príbeh rodičov, ktorí zápasia s dospievajúcou dcérou v bláznivej hippie ére, získal Veľkú cenu na festivale v Cannes. Téma slobody azda najviac rezonuje v jeho filmoch Vlasy z čias „detí kvetov“ a protestov proti vojne vo Vietname či Larry Flint, ktorý obhajuje právo na slobodu prejavu.
 Miloš Forman (vstrede) jeho  manželka Martina...
Miloš Forman a herečka Courtney Love v roku...
+2Režisér  Miloš Forman na zábere z roku 2007.
Ozaj veľký Formanov úspech však prišiel s drámou Prelet nad kukučím hniezdom (1975) ocenenej piatimi Oscarmi vo všetkých hlavných kategóriách, počnúc réžiou a končiac cenou pre najlepší adaptovaný scenár. Z Jacka Nicholsona urobil podfukára Randle P. McMurphyho, ktorý predstiera, že je blázon, len aby sa vyhol väzeniu. Režisér svojich hercov i štáb počas nakrúcania „zavrel“ do psychiatrického ústavu v Oregone, aby čo najlepšie vstrebali prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva, a odkukali správanie autentických pacientov. Menšie úlohy zveril hospitalizovaným a zamestnancom, veď už v jeho filmoch novej vlny s obľubou obsadzoval nehercov.
Miloš Forman (vpravo) a herečka  Natalie... Foto: SITA/AP, PETR DAVID JOSEK
Miloš Forman Miloš Forman (vpravo) a herečka Natalie Portman a herec Javier Bardem v roku 2007.

Forman mal vôbec skvelý nos na hercov – či už amatérskych, alebo profesionálnych. Vladimír Pucholt či Jaroslav Vostrčil dodali raným Formanovým snímkam autenticitu. Jim Carrey v životopisnej dráme Muž na mesiaci dokonale stvárnil legendárneho komika Charlieho Kauffmana a Woodymu Harrelsonovi v úlohe Larryho Flynta diváci odpustili aj „profesiu“ pornobaróna. Formanovým filmom jednoducho uveríte.

3 krát Miloš Forman

  • Černý Petr bol v autentickom zobrazení života v našich končinách revolučný
  • Muzikál Vlasy je jedným z prelomových diel žánru
  • Trikrát sa ženil, jeho prvými manželskými partnerkami boli herečky Jana Brejchová a Věra Křesadlová

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #Miloš Forman #Prelet nad kukučím hniezdom