Manželstvo, materstvo, klamstvá a vražda

"Som matka, to je môj vesmír," hovorí Madeline Mackenzie (Reese Witherspoon), jedna z hlavných hrdiniek novej sedemdielnej minisérie Veľké malé klamstvá (Big Little Lies) v réžii Kanaďana Jeana Marca Valléeho (Klub poslednej nádeje, Divočina).

18.02.2017 16:00
big little lies Foto:
Nový seriál televízie HBO Veľké malé klamstvá by mal odhaliť, čo sa skrýva za zdvorilými úsmevmi obyvateľov malebného kalifornského mesta.
debata

Novinku s tajomnou vražednou zápletkou premiéruje televízia HBO v pondelok a prvý diel si budú môcť pozrieť zadarmo a bez registrácie aj užívatelia HBO GO.

Do všedných matersko-partnerských problémov „profesionálnych mám“ Madeline a Celeste (Nicole Kidman) a pracujúcej slobodnej matky Jane (Shailene Woodley) zasiahne vražda – tak znie premisa filmovej adaptácie rovnomenného bestselleru austrálskej spisovateľky Liane Moriartyovej.

Tvorcovia presunuli dej do malého kalifornského mesta Monterey – idylickým prostredím a atmosférou „rodinného raja“ akcentujú pozlátku a strojenú dokonalosť miestnej komunity, ktorá sa začne postupne „vyfarbovať“. V príbehu majú hlavné slovo ženské hrdinky, väčšina z nich využíva luxusné privilégium byť matkou na plný úväzok.

Malomestskú rutinu však v skutočnosti definujú malicherné intrigy a pretvárka. Pod povrchom sa skrývajú pochybnosti, strach a nenaplnené túžby. Na prvý pohľad dokonalé vzťahy hneď v prvom diele odhalia svoje trhliny. Keď rodičia odprevadia deti do školy, za zatvorenými dverami ich luxusných domov sa divák zoznamuje s odvrátenou stranou ich lásky…

Scenárista David E. Kelley nadviazal na rozprávačskú štruktúru Moriartyovej románu a príbeh odkrýva vo flashbackoch a rafinovaných retrospektívach. Prostredníctvom úlomkov policajných výsluchov miestnych obyvateľov vieme, že došlo k vražde a prebieha jej vyšetrovanie, no nevieme, kto bol obeťou. Krimi zápletka je tak prítomná skôr latentne a napätie je stupňované len pozvoľna.

„Ľudia sú tu veľmi priateľskí,“ zaklame Jane Chapman, slobodná matka, ktorá sa do Monterey práve prisťahovala, do telefónu matke. Hneď po príchode sa zoznámi s Madeline a jej najlepšou priateľkou Celeste. K cudzinke sa správajú zdvorilo, naozaj priateľsky, presne tak, ako sa patrí. Jane, ktorá je „odkázaná“ pracovať, aby zabezpečila svojho syna, sa hneď v prvý deň stretne s elitárstvom miestnych. Prichádza do školy rovnako ako ostatné matky, aby vyzdvihla svojho šesťročného syna Ziggyho. Tomu dajú niektorí spolužiaci najavo, že medzi nich tak ľahko nezapadne. Renatina (Laura Dern) dcéra ho totiž bez dôkazu obviní, že jej ublížil, a Jane nezostáva nič iné, len sa pred zrakmi všetkých detí a rodičov syna zastať. Naoko banálny konflikt odhalí, kto sa v miestnej komunite cíti byť viac ako ostatní. Vzťahy medzi deťmi navyše reflektujú intrigy dospelých ako zrkadlo.

Matky posadnuté „poslaním“ prehnane zasahujú do súkromia svojich detí, čím si kompenzujú pocit zadosťučinenia z „dobre vykonanej práce“. „Vyfarbujú“ obrázok dokonalej rodiny. Madeline zápasí s faktom, že jej dcéra dospieva a postupne sa od nej odpútava, navyše v sebe stále nemá vyriešený vzťah k bývalému manželovi. Keď sa stretne s jeho mladou ženou Bonnie (Zoe Krawitz), neovládne sa, čo naštrbí konflikt s jej súčasným mužom. Mrazivejšie manželské tajomstvá však skrýva jej najlepšia priateľka – naivka Celeste…

Veľké malé klamstvá zabalili mystery zápletku do sociálnej satiry – tvorcovia uštipačným komentovaním kritizujú malomestské hodnoty a presahujú univerzálne zvyky – pretvárku aj ignorovanie hriechov, ktoré sa okolo hrdinov neprestajne vznášajú, len si ich nechcú pripustiť.

Hviezdne herecké obsadenie, chytľavý soundtrack a tajomno, ktoré sa nad príbehom vznáša, sú dôvody, prečo sa Veľkým malým klamstvám oplatí dať šancu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Reese Witherpsoon #Big Little Lies