Muzzikanti majú podľa Dušana Rapoša najmä vzdať poctu hudbe

Na plátna slovenských kín prichádza vo štvrtok česko-slovenská romantická hudobná komédia Muzzikanti Dušana Rapoša.

21.02.2017 14:00
Muzzikanti Foto:
Michalina Olszańska a Patrik Děrgel v snímke Muzzikanti.
debata (2)

Herec Pavel Kříž, známy zo série filmov o Básnikoch, v nej stvárnil drsného rockera Izzyho, ktorý prevádzkuje horský kemp. Do úlohy jeho priateľky obsadili tvorcovia poľskú herečku Michalinu Olszańsku, ktorá sa objavila tiež v hlavnej role životopisnej drámy Ja, Olga Hepnarová (2016). Pokojný život dvojice naruší príchod partie hudobníkov z Prahy, v ktorej čele stoja Martin Dejdar ako hasnúca popová hviezda a Maroš Kramár ako hudobný producent.

Okrem nich si v snímke zahrali tiež Sara Sandeva, Patrik Děrgel, Magdalena Wronková, Eva Vejmělková, Norbert Lichý, Jakub Kohák a ďalší a objaví sa v nej aj viacero známych hudobníkov. Ponuku prijal napríklad český pesničkár Jaromír Nohavica, ktorý nakrúcal film po prvý raz po pätnástich rokoch. V komédii si zahrali aj poľská speváčka Halina Mlynková, slovenský spevák a hudobník Peter Cmorik či mladý český interpret Pavel Callta a ďalší.

Teaser k filmu Muzzikanti

Režisér Dušan Rapoš sa snímkou po ôsmich rokoch vrátil k filmovaniu. “Ja som sa tak potichučky vzdialil a teraz sa snažím zas potichučky vrátiť. Nemám rád hurónske návraty, že už som tu a podobne. No teraz, keď sú už dcérky trochu väčšie a nepozerajú sa už po tak šedivých pánoch, ako som ja, rozhodol som sa vrátiť do toho sveta filmu a zase začať pre ľudí nakrúcať príbehy, ktoré ma bavia. Snáď budú baviť aj divákov,” poznamenal v rozhovore pre agentúru SITA.

Snímka je podľa jeho slov najmä poctou muzikantom aj muzike. “Hudba nám pomáha žiť v každej dobe, ľahkej aj v tej ťažšej, pomáha nájsť si to miesto pod slnkom. Preto som aj robil toľko hudobných filmov, pretože to spojenie obrazu a hudby je také strašne prirodzené a logické, že niekedy ani netreba žiadne slová,” podotkol režisér.

Osloviť pre film známe tváre preňho vraj nebol veľký problém. „Som dosť kontroverzná značka, niektorí sa ku mne zbiehajú, niektorí utekajú, ale to nevadí. Pre mňa bolo rozhodujúce, keď sa mi Martin Dejdar, Norbert Lichý, Maroš Kramár začali sami hlásiť a pýtali sa, či idem zas robiť film,” povedal Rapoš. 

Dej komédie sa odohráva na česko-slovensko-poľskom trojmedzí v drsnom kraji Tešínskeho Sliezska. O námet, scenár a produkciu snímky sa postaral Petr Šiška. „Prvotný nápad vo mne klíčil zhruba desať rokov. V tom čase som ešte netušil, že z toho vznikne film, no vždy ma veľmi hnevalo, ako bol tento spomínaný región prezentovaný, pretože tam žijúcich ľudí často zobrazovali, ako keby nevedeli ani jesť príborom. To ma vždy iritovalo, pretože ja som veľký lokálpatriot, ktorý pochádza z Třinca a dodnes tam žije a myslím si, že je to nádherný kút sveta,“ uviedol Šiška.

„Neskôr som zároveň zistil, že na Tešínskom Sliezsku nebol nikdy predtým natočený film do kín, čo ma strašne nadchlo a vzhľadom k tomu, že som muzikant a textár a historiek z tejto branže mám naozaj veľa, snažil som sa teda tento kraj ukázať práve očami muzikantov. Z tohto regiónu totiž pochádza veľa veľkých českých hviezd od Jaromíra Nohavicu po Tomáša Klusa či Ewu Farnu a mnohých ďalších, z čoho vznikla vízia prerozprávať príbeh práve cez ich optiku. Chcel som film, ktorý ukáže krásnu krajinu a ukáže, že ľudia, ktorí tam žijú, aj niečo vedia,“ podotkol.

O hudbu snímky sa z veľkej časti postaral skladateľ a producent Lešek Wronka. Komédiu uvedú tvorcovia okrem slovenskej premiéry aj 1. marca v Prahe a v októbri ju plánujú pustiť i do poľskej distribúcie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Kramár #Pavel Kříž #Muzzikanti #Dušan Rapoš #Martin Dejdar #Patrik Děrgel