Na obrazovky mieria Mediciovci – vládcovia renesančnej Florencie

Vymanenie sa zo stredovekého spôsobu života, dôraz na individualitu a humanizmus, podpora vedy a umenia – Florencia sa už v 14. storočí stala kolískou renesancie, ktorá o storočie neskôr vrcholila počas vlády bohatého a vplyvného rodu Mediciovcov.

25.02.2017 12:00
Mediciovci: vládcovia Florencie Foto:
Dustin Hoffman a Richard Madden (dolu) ako Giovanni a Cosimo Mediciovci v seriáli Mediciovci: vládcovia Florencie.
debata (6)

Veľkolepá historická sága o jednej z najvýznamnejších dynastií histórie prichádza teraz aj na slovenské televízne obrazovky. Prvé dve časti seriálu Mediciovci: vládcovia Florencie uvedie už v nedeľu večer RTVS v premiére na Jednotke.

Florencia, rok 1429. Giovanni di Bicci de' Medici, zakladateľ Mediciovskej banky, doviedol svoju rodinu k bezprecedentnej ekonomickej moci. Keď však za záhadných okolností zomiera na následky otravy, na čelo rodu sa musia postaviť jeho synovia Cosimo a Lorenzo. Na vládu nad mestom si však brúsia zuby aj ďalšie vplyvné florentské rody, bratia tak musia odolávať početným nástrahám a intrigám.

V úlohe Cosima Mediciho, Otca vlasti, ako bol neskôr prezývaný, sa predstaví Richard Madden, ktorého diváci poznajú aj ako Robba Starka zo seriálu Hra o tróny. Jeho otca Giovanniho zase stvárňuje oscarový herec Dustin Hoffman.

Dejiny slávnej dynastie filmárom ponúkli dostatok vďačného materiálu, k fikcii sa preto priklonili len v minimálnej miere. Seriál Mediciovci: vládcovia Florencie chce divákov ohúriť najmä verným zobrazením Florencie v čase, keď prekvitalo mecenášstvo a pod taktovkou Filippa Brunelleschiho okrem iného vznikala aj slávna kupola katedrály Santa Maria del Fiore.

Mediciovci - vládcovia Florencie, ukážka 1. a 2. časti

O réžiu osemdielnej britsko-talianskej série sa postaral Sergio Mimica-Gezzan, ktorý skúsenosti s historickými námetmi zbieral už pri seriáli Piliere Zeme (2010). Režijne sa tiež podieľal aj na seriáloch ako Prison Break: Útek z väzenia, Hrdinovia či Unesení. Pomáhal mu pritom aj Frank Spotnitz, ktorý spolupracoval aj na mysterióznom seriáli Akty X.

„O Mediciovcoch som zo školských čias vedel len málo. Keď som začal zisťovať viac, prišiel som na to, že ide o jednu z najdôležitejších, ak nie najdôležitejšiu rodinu v histórii západnej civilizácie. Ich príbeh je naozaj veľmi zaujímavý,“ povedal minulý rok Spotnitz pre magazín The X-Files Lexicon. Otázkou však zostávalo, ako týmto príbehom dokážu osloviť aj moderného diváka. „Vytvorili sme preto okolo Giovanniho smrti akési mystérium, ktoré sa ťahá celou prvou sériou,“ dodal.

Mediciovci: vládcovia Florencie by sa čoskoro mali dočkať aj druhej série, ktorá sa v deji posunie o 20 rokov dopredu. V tej by sa mal seriál venovať Cosimovmu vnukovi a najštedrejšiemu mecenášovi z rodu Mediciovcov – Lorenzovi Nádhernému.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #RTVS #Dustin Hoffman #Mediciovci: vládcovia Florencie #Cosimo Medici