V Londýne premietnu snímku iránskeho režiséra, ktorý bojkotuje Oscarov

Na verejnom priestranstve v centre Londýna v nedeľu zadarmo premietnu na Oscara nominovaný film Klient (2016) iránskeho režiséra Asghara Farhadiho.

26.02.2017 17:14
Asghar Farhádí, režisér Foto:
Tohtoročné odovzdávanie Oscarov bude bez uznávaného iránskeho režiséra Asghara Farhádího.
debata

Podujatie sa bude konať práve v čase odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied v hollywoodskom Dolby Theatre. Spomínaná snímka je nominovaná v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

Štyridsaťštyriročný filmár bojkotuje ceremoniál z dôvodu sporného, zatiaľ súdne pozastaveného, nariadenia vydaného americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré zakazuje vstup občanov Iránu a ďalších šiestich prevažne moslimských krajín do USA. Na protest voči tomuto nariadeniu ešte v januári oznámil, že na udeľovanie Oscarov nepríde, a to ani v prípade, že by mu udelili výnimku. Farhadi pred dnešným londýnskym premietaním uviedol, že na ceremoniáli v Hollywoode bude aspoň „v duchu“.  „Napriek našim rozdielnym náboženstvám, občianstvu a kultúram sme všetci občanmi jedného sveta a ja sa budem snažiť šíriť a chrániť túto jednotu. Som hrdý na to, že som príslušníkom celosvetovej rodiny, a verím v silu a moc filmovej tvorby," uviedol vo vyhlásení Farhadi.

Na projekcii filmu Klient, ktorú organizuje starosta Londýna Sadiq Khan, majú vystúpiť aj členovia Orchestra sýrskych hudobníkov. Podľa Khanových slov podujatie „vyšle dôrazné a jasné posolstvo, že Londýn je otvorený všetkým ľuďom a všetkým skupinám". Londýnske premietanie podporilo viacero popredných hercov a režisérov, vrátane Keiry Knightley, Sarah Gavron či Mikea Leigha. „V čase, keď sa do veľkej miery rasistická a nacionalistická rétorika stáva vládnou politikou, je toto podujatie oslavou našej rôznorodosti a pripomienkou, že sme jedno ľudstvo," uviedla Keira Knightley.

debata chyba
Viac na túto tému: #klient #Asghar Farhádí