Fatálny omyl na Oscaroch: Film roka je Moonlight, cenu dali najprv La La Landu!

Víťazi 89. ročníka cien Americkej filmovej akadémie sú známi. Filmom roka sa stala snímka Moonlight. Cenné sošky si domov odniesla aj herečka Emma Stone, herec Casey Affleck či Viola Davis. Najlepším cudzojazyčným filmom sa stal iránsky film The Salesman od Asghara Farhadiho.

27.02.2017 05:48 , aktualizované: 06:14
Jordon Horowitz u Foto: ,
Producent Jordon Horowitz ukazuje do kamier, že názov víťazného filmu nie je La La Land, ale Moonlight!
debata (86)

Situácia, aká sa ešte za bezmála 90-ročnú históriu vyhlásenia cien nestala. Na vyhlásení 89. ročníka cien Oscar sa názov filmu roka dozvedeli nominovaní tvorcovia aj diváci pri televíznych obrazovkách až na druhýkrát!

Herec Warren Beatty, ktorý vyhlasoval cenu pre najdôležitejšieho Oscara večera, dostal údajne do rúk zlú obálku. Bolo v nej oznámenie o víťazstve Emmy Stoneovej v kategórii „Najlepšia herečka v hlavnej úlohe“ za film La la Land. Emma Stone si cenu prevzala krátko pred vyhlásením poslednej kategórie. Na pódium sa nahrnuli tvorcovia La La Landu, ktorí dokonca začali ďakovať za víťazstvo. V jednom momente však na pódium dobehol človek z produkcie a začal na niečo upozorňovať prítomných tvorcov. Za pár sekúnd vyplynulo, že dôvodom je práve obrovská chyba. Prezentujúci dostali omylom do rúk obálku s nesprávnou kategóriou. Filmom roka sa stal Moonlight!

Štvorica ocenených hercov - zľava:  Mahershala... Foto: SITA/AP, LUCAS JACKSON
Oscar 2017 Štvorica ocenených hercov - zľava: Mahershala Ali (Najlepší herec vo vedľajšej úlohe – Moonlight, Emma Stone (Najlepšia herečka v hlavnej úlohe – La La Land), Viola Davis (Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe – Fences) a Casey Affleck (Najlepší herec v hlavnej úlohe – Miesto pri mori).

Príbeh o černošskom chlapcovi, ktorého osudy sleduje film v troch jeho štádiách života, bol veľkým favoritom nezávislých tvorcov, ale keď zaznel názov muzikálu La La Land, všetci si asi mysleli, že opäť zvíťazila ľúbivejšia „komercia“. „Videl som v tej obálke meno Emmy Stone a La La Land, preto som na to tak dlho pozeral. Nechcel som byť zábavný,“ ospravedlňoval sa herec Warren Beatty, ktorý sošku odovzdával s kolegyňou Faye Dunawayovou.

zväčšiť Scenárista a režisér Barry Jenkins pózuje so... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Barry Jenkins Scenárista a režisér Barry Jenkins pózuje so soškou Oscara za film Moonlight, ktorý získal cenu až po oprave.

To však nič nemení na tom, že niekomu museli spôsobiť v ten večer skutočne obrovské sklamanie. Tvorcovia a producenti La La Landu sa totiž museli zastaviť uprostred bujarej radosti a pozitívnych emócií. Film pritom do oscarového boja vstupoval s rekordnými štrnástimi nomináciami a počas večera získal najviac (dokopy 6) cien. Pozlátené sošky si odniesol napríklad hudobný skladateľ Justin Hurwitz za hudbu aj pieseň z filmu, nechýbal ani Oscar za výpravu a kameru. V hereckej kategórii bodovala Emma Stone.

Herečka Emma Stone si odniesla cenu za výkon v... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Emma Stone Herečka Emma Stone si odniesla cenu za výkon v muzikáli La La Land.
Režisér Damien Chazelle sa stal vo veku 32 rokov najmladším víťazom v režisérskej kategórii. Jeho scenáristické schopnosti však na sošku Oscara nestačili. Hoci Chazelle vytvoril aj pôvodný scenár muzikálového príbehu, zo sošky za pôvodný scenár sa tešil Kenneth Lonergan za scenár k filmu Miesto pri mori.
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe – Viola...
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe – Mahershala...
+9Casey Affleck ako najlepší herec s Oscarom za...
Prvé herecké ceny večera si rozdelili afroamerické hviezdy. Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe sa stal Mahershala Ali, 43-ročný herec známy najmä fanúšikom seriálu House of Cards. Sošku mu priniesla rola drogového dílera, ktorý sa začne starať o chlapca s homosexuálnou orientáciou. „Vždy mi hovorili, aby som slúžil príbehom a postavám, ktoré stvárňujem,“ komentoval na pódiu. Zdá sa, že jeho „služby“ oslovili členov akadémie úplne najviac, hoci konkurencia bola vysoká.
Herci Javier Bardem a Meryl Streep spoločne... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Javier Bardem a Meryl Streep Herci Javier Bardem a Meryl Streep spoločne odovzdali cenu pre najlepšiu kameru.

Aj ženská herecká kategória sa niesla v znamení bežného ľudského príbehu – išlo o sfilmovanú podobu divadelnej drámy Fences. Herečka Viola Davis síce natiahla svoju ďakovnú reč, ale nikomu v sále to zjavne neprekážalo. „Máme jediné povolanie, v ktorom môžeme zažívať ten pocit, že dokážeme priviesť niečo späť k životu,“ uviedla doposiaľ trikrát nominovaná Davis. So soškou v ruke ďakovala celej rodine, ale aj rozhodnutiu, že sa stala práve herečkou. Prvého Oscara sa teda dočkala vo veku 51 rokov a pred objektívmi žiarila v červenej kreácii Armani Privé.

Herec Casey Affleck získala Oscara za výkon vo... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Casey Affleck Herec Casey Affleck získala Oscara za výkon vo filme Miesto pri mori.
Na hlavné herecké hviezdy sa už tradične čakalo až do samotného záveru bezmála štvorhodinového živého prenosu, počas ktorého vystúpilo niekoľko hudobných hviezd. Prekvapenie sa nekonalo, keď herečka Brie Larson za najlepšieho herca v hlavnej úlohe vyhlásila meno Caseyho Afflecka. On sám bol však zjavne prekvapený a ospravedlňoval sa, že chcel povedať niečo veľké, ale nič mu na um neprichádza. Poďakoval sa teda aspoň, že môže byť súčasťou hereckej komunity, ktorá mu dáva toľko príležitostí.
Producent Jordon Horowitz ukazuje do kamier, že...
Scenárista a režisér Barry Jenkins pózuje so...
+21Producenti a tvorcovia Jordan Horowitz (La La...
Už spomenutá Emma Stone tiež patrila k vopred favorizovaným menám v zozname tohtoročných víťazov. Išlo pritom už o jej druhú nomináciu. Prvú mala pred dvoma rokmi za film Birdman a vedľajšiu rolu v ňom. S La La Landom to však vyšlo na jednotku. Či skôr na Oscara. Herečka však prekvapila, keď v ďakovačke ako vôbec prvým zložila poklonu všetkým svojim nominovaným kolegyniam.
Herečka Viola Davis si odniesla cenu za výkon... Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Viola Davis Herečka Viola Davis si odniesla cenu za výkon vo filme Fences.

Ak sa už týždne dopredu hovorilo o tom, že tohtoročné Oscary budú mať politickú príchuť kvôli novému americkému prezidentovi, predpovede neklamali. Hollywood, ktorý rozhodne vo valnej väčšine nie je naklonený Donaldovi Trumpovi, pridával do svojich ďakovných rečí aj odkazy o rovnosti či imigrantoch. Medzi nimi to bol napríklad Gael Garcia Bernal, ktorý prišiel odovzdať jednu z cien večera a za potlesku prítomných vyhlásil, že je proti akýmkoľvek múrom.

Herečka Emma Stone v kreácii Givenchy Haute...
Herečka Leslie Mann si vzala na seba róbu Zac...
+75Hudobník Pharrell Williams a Mimi Valdes.

Víťaz kategórie cudzojazyčný film – iránsky režisér Asghar Farhadi sa na slávnosti nemohol zúčastniť práve pre politické rozhodnutie o zákaze vstupu do krajiny pre obyvateľov vybraných krajín. Nachádza sa medzi nimi aj Irán. Režiséra nahradili v zastúpení a on poslal vyhlásenie, v ktorom odsúdil jednanie Ameriky k prisťahovalcom, ktorí sa ocitli v nebezpečenstve.

Azda najviac však strieľal do čierneho moderátor večera Jimmy Kimmel, ktorý napríklad vtipkoval na účet Trumpových komentárov na Twitteri či obsadzovaní funkcií jeho najbližších poradcov. Herečku Meryl Streep nazval preceňovanou, aby tak upozornil na Trumpove vyjadrenia po vyhlásení Zlatých glóbusov. Vtedy ho totiž rekordmanka oscarových súbojov skritizovala verejne a on to nedokázal prehryznúť a nazval ju „preceňovanou herečkou“. Moderátor dokonca napísal Trumpovi odkaz na spomenutý Twitter.

Kimmel však preukázal svoje humorné schopnosti aj pri strieľaní si na účet hviezdnych kolegov, či napríklad zapojením prvkov z vlastnej šou – čítanie „hnusných“ tweetov, ktoré hviezdam píšu anonymní užívatelia internetu. Neodpustil si ani priliať olej do ohňa k svojmu dlhodobému „konfliktu“ s kolegom Mattom Damonom.

Jeho moderovanie sa nieslo v tradícii najlepších oscarových moderovačiek, pričom bolo veľmi osobité a prinieslo aj pár nových momentov. Záverečná chyba mu však dodala celkom novú príchuť. „Sľubujem, už sa sem nikdy nevrátim,“ odkazoval divákom so smutným úsmevom. Hoci zle prečítané meno filmu nebola určite jeho chyba, tento moment bude už navždy spojený s jeho moderovaním aj kariérou.

Výber z víťazov 89. ročníka cien Americkej filmovej akadémie:
Najlepší film – Moonlight
Najlepšia réžia – Damien Chazelle (La La Land)
Najlepší herec v hlavnej úlohe – Casey Affleck (Miesto pri mori)
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe – Emma Stone (La La Land)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe – Mahershala Ali (Moonlight)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe – Viola Davis (Fences)
Najlepší cudzojazyčný film – The Salesman (Irán, réžia: Asghar Farhadi)
Najlepší animovaný film – Zootropolis
Najlepší pôvodný scenár – Kenneth Lonergan (Miesto pri mori)
Najlepší adaptovaný scenár – Barry Jenkins (Moonlight)
Najlepšie masky – Jednotka samovrahov
Najlepšie kostýmy – Coleen Atwood (Fantastické zvery a kde ich nájsť)
Najlepší strih zvuku – Prvý kontakt
Najlepšia mixáž zvuku – Hacksaw Ridge – Zrodenie hrdinu
Najlepšia výprava – La La Land
Najlepšie vizuálne efekty – Kniha džungle
Najlepší strih – Hacksaw Ridge
Najlepšia kamera – La La Land
Najlepšia hudba – Justin Hurwitz (La La Land)
Najlepšia filmová pieseň – City of stars (La La Land)

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #film #Oscar #víťazi #večer #Oscar 2017