Našli vinníka, ktorý spôsobil fatálny omyl na Oscaroch. On tweetoval!

Chybu pri tohtoročnom vyhlásení víťaza Oscara v kategórii Najlepší film spôsobil zamestnanec spoločnosti PricewaterhouseCoopers, ktorá je od roku 1934 zodpovedná za počítanie hlasov a zabezpečenie utajenia víťazov.

28.02.2017 11:25 , aktualizované: 16:29
Martha Ruiz Foto: ,
Martha Ruiz (vľavo) a Brian Cullinan (vpravo) vymenili obálky počas udeľovania Oscarov.
debata (18)
Jej zástupcovia to oznámili vo vyhlásení, ktoré zverejnili na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Podľa nich Brian Cullinan, jeden zo zamestnancov, odovzdal Warrenovi Beattymu a Faye Dunaway, ktorí mali oznámiť meno víťaza, namiesto správnej obálky záložnú obálku s výsledkom kategórie Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. „Po odhalení tejto chyby, pán Cullinan ani jeho partnerka nepos­tupovali dostatočne rýchlo podľa protokolu na jej napravenie,“ uviedli a opätovne sa za incident ospravedlnili. Cenu pre najlepší film dostala v noci na pondelok dráma Moonlight. Tú však za víťaza vyhlásili až po upozornení tvorcov La La Landu, ktorí už na pódiu ďakovali za svoj triumf.
Producent Jordon Horowitz ukazuje do kamier, že...
Scenárista a režisér Barry Jenkins pózuje so...
+21Producenti a tvorcovia Jordan Horowitz (La La...

Spomínaný Cullinan stál na ľavej strane javiska a jeho kolegyňa Martha Ruiz na pravej strane, pričom obaja mali na starosti dve sady obálok. Jedna z nich bola pripravená pre osobnosti odovzdávajúce Oscary, ktoré na scénu prichádzali z ich strany, druhú mali ako zálohu pre prípad možnej zmeny smeru. Ku chybe prišlo po tom, ako Cullinan odovzdal Beattymu obálku z nesprávnej sady. Podľa správ Wall Street Journal sa Cullinan pár minút pred incidentom fotografoval s ocenenou herečkou Emmou Stoneovou a dokonca stihol na Twitter snímku zverejniť. Podľa časového údaja zo zverejneného odkazu, ktorý medzitým Cullinan vymazal, tak spravil iba tri minúty predtým, ako došlo k nesprávnemu vyhláseniu výsledkov. Zdá sa teda, že pri odovzdávaní obálky bol Cullinan nanajvýš nepozorný. „Cíti sa príšerne. Nesmierne ho mrzí chyba, ktorú spôsobil,“ citovali noviny Tima Ryana, senion partnera firmy PwC.

K situácii sa vyjadrili aj zástupcovia americkej Akadémie filmových umení a vied, ktorí svoje vyhlásenie tiež zverejnili prostredníctvom Twitteru. „Je nám veľmi ľúto chýb, ktoré nastali v rámci odovzdávania ceny pre Najlepší film počas včerajšieho oscarového ceremoniálu. Ospravedlňujeme sa hercom a tvorcom snímok La La Land a Moonlight, ktorých zážitok táto chyba nesmierne zmenila. Klaniame sa nesmiernej dôstojnosti, ktorú za daných okolností preukázali. Ospravedlňujeme sa všetkým zúčastneným, vrátane Warrena Beattyho a Faye Dunaway, tvorcom týchto filmov a našim divákom po celom svete, ktorí sa na to pozerali,“ uviedli a dodali, že incident vyšetrovali a rozhodnú o ich ďalších krokoch. 

Záver 89. ročníka udeľovania Oscarov v pondelok okomentoval aj moderátor večera Jimmy Kimmel, ktorý vo svojej relácii Jimmy Kimmel Live opätovne uistil divákov, že to nebol jeden z jeho žartov. „Ľudia začali špekulovať, či som v tej situácii neurobil nejaký žart. Verte mi, ak by som v tej situácii žartoval, nenechal by som v obálke nesprávne meno víťaza. Bol by tam kupón do Bed Bath & Beyond (obchod s nábytkom a bytovými doplnkami, pozn. red.). Nebol to žart. A mimochodom, producenti La La Landu boli na javisku aj mimo neho veľmi milí. Zvládali to veľmi dobre. Bola to veľmi priateľská dohoda o starostlivosti, dokonca ani nežiadali o možnosti návštev a podobne,“ uviedol. 
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe – Viola...
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe – Mahershala...
+9Casey Affleck ako najlepší herec s Oscarom za...
18 debata chyba
Viac na túto tému: #omyl #La La Land #Oscar 2017 #Moonlight