Seriál 1890: Detektív Marton mal sľubné entrée, no ešte neprekvapil

Hlavný hrdina historického krimiseriálu 1890, novinky televízie JOJ, detektív Marton (Ján Koleník) pre záletníctvo v „Budapešti skončil“. Poveria ho, aby vyšetril záhadnú rituálnu vraždu mladej slúžky na bohom zabudnutom Gemeri. Nafúkaný intelektuál prichádza na zámok v Betliari, kde môžu byť všetci potenciálnymi vinníkmi.

07.03.2017 09:00
debata (17)
Herci Stanislav Majer a Ján Koleník ako... Foto: TV JOJ
serial 1890 Herci Stanislav Majer a Ján Koleník ako strážmajster Vilém Černý a detektív Marton v novom seriáli 1890.

Racionálny cynik sa zoznamuje so šľachtickou rodinou Wisniewskych a so služobníctvom. Zbierajúc ich odtlačky a výpovede, zamotáva sa do naivných povier a miestnych intríg. Dedinčania sú presvedčení, že mladú Eržu „zamordoval Démon z Tiesňavy“. Tvrdohlavý detektív si zaumieni, že ich bludné povery vyvráti a presvedčí sa na vlastné oči. Vidiecku idylu a tiché tajomstvá tak naruší nielen brutálna vražda, ale aj vpád pokrokového mladíka.

Marton je otrávený zapadákovom a hneď po príchode si nepadne do oka ani s gemerským strážmajstrom Vilémom Černým (Stanislav Majer) a jeho „váženými“ žandármi Ondríkom (Milan Ondrík) a Nahálkom (Martin Nahálka). No keď sa zoznámi s prípadom a telom zavraždenej slúžky, rafinovane „nainštalovanej“ v grófovom kabinete kuriozít, a s grófovou krásnou dcérou Júliou, zmieri sa so svojím pobytom v Betliari.

Profi filmárčina

Prvý diel seriálu mal premiéru v nedeľu večer. Divákovi sa núka profesionálne zvládnutý seriálový formát, ktorý sa snaží nadviazať na zahraničné trendy a nezostať v príkrom kolektíve Búrlivých vín či Panelákov. Pre tuzemskú seriálovú televíznu tvorbu je 1890 pokrokový najmä nadštandardnou výpravou, skvelými hereckými výkonmi a príbehom, ktorý pravdepodobne bude mať hlavu aj pätu.
Ján Koleník v seriáli 1890 stvárňuje hlavnú...
Danica Matušová (vľavo) a Anikó Vargová v...
+3Ján Koleník v seriáli 1890 stvárňuje hlavnú...
Režisér a autor námetu Peter Begányi situoval príbeh do konca 19. storočia – do doby, keď sa ľudia „kŕmili“ poverami, verili v magickú silu prírody a v existenciu nadprirodzených bytostí. Seriál 1890 síce alternuje žánrové stereotypy, nadväzuje na overené koncepcie a radikálne ich neinovuje. Náročnejšieho fanúšika žánru možno neuspokojí, no odhalenie na konci prvého dielu naznačuje, že scenáristi trinásťdielnej série majú v rukáve nejaké tie „nečakané“ zvraty, navyše môže byť zaujímavé sledovať, čo sa z ambivalentných hrdinov vykľuje.
Upútavka k seriálu 1890

Námet rozpracovali do výslednej podoby scenáristi Peter Nagy, Rasťo Boroš (Stanko) a Soňa Čermáková Uličná (Tajné životy). Režisér využil výrazný priestor zámku, kde sa príbeh nielen odohráva, ale tu aj reálne vznikal. Netočilo sa v štúdiách, čo pozitívne ovplyvnilo estetiku. Okrem Koleníka tu účinkujú Milan Ondrík, Anikó Vargová či Stanislav Majer a kasting vyvažujú neokukané tváre. Herci sú civilní a dialógy, ktoré sú pri seriáli častým kameňom úrazu, im do úst prirodzene pasujú.

Ľudové obyčaje a romantický obraz vidieka kontrastuje s technickým vývojom, ktorý na Gemer preniká len veľmi pozvoľna. Do Betliara ho prinesie veľkomešťan Marton – bystrý inteligent na rozdiel od miestnych si dovidí ďalej ako na kraj nosa. Aspoň sám je o tom presvedčený. Postavičky komentuje vnútorným monológom, no humor v tomto prípade nemá tú správnu šťavu a nepomôžu mu ani figuranti Ondrík a Nahálka v úlohách prihlúplych žandárov. Zaujímavo nastavený je však motív detektíva ako narušiteľa osobnej zóny šľachtickej rodiny, ktorá obýva zámok poznačený vraždou.

Dúfajme, že prekvapí

Rozprávanie má nádych grotesknej irónie, no fádny humor zostáva kdesi na polceste pobaviť. Scenár je síce zvládnutý, ale pláva medzi okukanými motívmi. Postavy vrátane Martona sú nemastné-neslané, navyše je ich zbytočne priveľa, no vzťahy sú pomerne dobre rozohraté. Miestny strážmajster a cezpoľný vyšetrovateľ sú prirodzenými sokmi – dedinčan meštiakovi nedôveruje a Marton kolegom na odplatu pohŕda. Podobne ako ostatnými Gemerčanmi, čo naznačujú jeho vnútorné monológy.

„Myslel si, že sem príde strážmajster a dvaja žandári a že toto bu-bu-bu na nich bude platiť,“ zhodnotí sebavedome detektív Marton nad mŕtvolou, snímajúc odtlačky z vražednej zbrane. Vrah nepočítal s tým, že jeho prešpekulovaný čin bude vyšetrovať peštiansky detektív, ktorý ovláda daktyloskopiu, moderné technológie a dedukciu. Je však škoda, že svojimi postrehmi (zatiaľ) neprekvapuje. Detektívny žáner už od čias Sherlocka Holmesa až po skvelé seriály Temný prípad či nórsky Most ukázal tisícky tvarov a ponúkol omnoho rafinovanejšie vraždy aj zaujímavejšie dvojice vyšetrovateľov. Invenčné je však zasadenie príbehu do historického obdobia, práca s atmosférou a kombinovanie žánrov ako krimi či komédia.

Karty sú teda rozdané, tak dúfajme, že hra sa po sľubnom entrée zauzlí a detektív Marton to uhrá statočne až do konca.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Betliar #TV JOJ #Ján Koleník #Gemer #1980 #Peter Begányi