Mediciovci si umývajú ruky v mene vyššieho cieľa

Iba blázon žije sám pre seba, múdry v duchu konkrétneho zámeru. Cesta odriekania, ktorou sa riadili tie najvýznamnejšie osobnosti histórie, doviedla k bohatstvu a prosperite aj slávny rod Mediciovcov. Ich príbehom sa inšpiroval aj historický seriál Mediciovci: vládcovia Florencie, ktorého 3. a 4. časť priniesla túto nedeľu na televízne obrazovky Jednotka.

08.03.2017 12:00
Mediciovci Foto:
Cosimo Medici (Richard Madden) so svojou ženou Contessinou (Annabel Scholeyová).
debata (1)

Giovanni di Bicci de' Medici (Dustin Hoffman), zakladateľ vyhlásenej Mediciovskej banky, zomiera na následky otravy bolehlavom a jeho synovia Cosimo (Richard Madden) a Lorenzo (Stuart Martin) musia prevziať zodpovednosť za budúcnosť banky aj rodiny. Finančne náročná vojna, ktorú vedie Florencia o bohaté mesto Lucca, a prepuknutie čiernej smrti však ich ekonomickej situácii nepomáhajú. V ich oslabenej pozícii vidí výhodu Rinaldo degli Albizzi, ktorý má s rodinou bankárov nevyrovnané spory z minulosti. Cosimo je pod vplyvom Albizziho krivých obvinení nakoniec nútený odísť do vyhnanstva.

Na pozadí britsko-talianskej série jej tvorcovia verne zobrazujú prekvitajúcu taliansku renesanciu, obdobie, keď sa človek vymanil z temného stredoveku a začal dôverovať vlastným schopnostiam a intelektu. Rod Mediciovcov začínal od nuly a ich banka vďaka pôžičkám ponúka rovnakú možnosť pre každého. To sa však nepáči najmä šľachte, ktorá pod vplyvom rozrastajúceho sa meštiackeho stavu postupne prichádza o svoje postavenie. Jej predstaviteľ Rinaldo degli Albizzi sa preto chopí poslednej šance a Mediciovcov obviní z úžery a neúcty k Bohu a tradíciám. Úspešný rod bankárov sa však len riadi vlastnou zásadou: Boh pomáha tým, ktorí si pomôžu aj sami, a zlo sa v mene vyšších cieľov presadzuje ako svätá povinnosť.

Tento príbeh dopĺňajú autori seriálu druhou dejovou líniou, ktorá sa odohráva o 20 rokov skôr. V nej sa okrem iného dozvedáme aj to, ako sa vďaka úplatkom stali Mediciovci oficiálnymi bankármi pápeža. V retrospektíve sa rozvíja aj osobnosť nádejného umelca Cosima, ktorý sa musí vzdať svojho sna a lásky k žene, aby sa podriadil predstavám otca. Sám nakoniec zisťuje, že sa mu podobá viac, ako by sám chcel.

Aj keď sa jeho osobný príbeh točí okolo motívu sebaobetovania, silu vnútorného konfliktu brzdí najmä herecké stvárnenie Richarda Maddena, ktorého diváci poznajú aj ako Robba Starka zo seriálu Hra o tróny. Jeho diplomatická „pokerová tvár“ vyzerá skôr ako zastieranie jednotvárnosti, no jeho postavu vyvažujú ďalšie silné charaktery ako rozmarný brat Lorenzo či Cosimova žena Contessina (Annabel Scholeyová).

Mediciovci: vládcovia Florencie, 3. a 4. časť (upútavka)

Vládcovia Florencie však nie sú len o intrigách či uzurpovaní moci. Diváci môžu tiež sledovať, ako sa začala rodiť kupola slávnej katedrály Santa Maria del Fiore, stretávajú tiež výstredného architekta Brunelleschiho či mladého sochára Donatella. Atmosféru dobovej Florencie cítiť aj vo verných kostýmoch a interiéroch, ktoré zdobia veľkolepé fresky či nástenné maľby. Pri plošných exteriérových záberoch si filmári pomohli špeciálnymi efektmi, fikciu však vhodne dopĺňa „realita“ malebného prostredia Toskánska.

Výpravnosť a šikovne zauzlené vzťahy medzi jednotlivými postavami patria k najväčším plusom historického televízneho seriálu. K budovaniu napätia prispieva aj postupné odhaľovanie totožnosti Giovanniho vraha, ktorého stopy zatiaľ prekvapujúco vedú k jeho vlastnému synovi Lorenzovi. Ďalšie dva diely osemdielnej série Mediciovci: vládcovia Florencie prinesie Jednotka v nedeľu (12. marca). Cosima čaká ťažká skúška. Z vyhnanstva si opäť musí vydobyť svoje miesto vo Florencii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #RTVS #Dustin Hoffman #Jednotka #Mediciovci: vládcovia Florencie