Václav Marhoul si pre svoj nový film získal prestížnych hercov

Český režisér a scenárista Václav Marhoul začne nakrúcať adaptáciu románu Pomaľované vtáča (1965) vo štvrtok 23. marca v ukrajinskej dedinke Svalovyči. Od júna sa tvorcovia presunú na Slovensko a následne do Českej republiky a poľského mesta Świebodzice. Svetovú premiéru naplánovali na máj 2019, do slovenských kín sa Pomaľované vtáča dostane v septembri 2019.

09.03.2017 14:00
Stellan Skarsgård Foto: ,
V snímke režiséra Václava Marhoula sa predstaví aj známy švédsky herec Stellan Skarsgård.
debata

V hlavnej úlohe sa objaví deväťročný Petr Kotlár z Českého Krumlova. V novinke si zahrajú napríklad aj Stellan Skarsgård, Udo Kier, Lech Dyblik, Nina Šunevič, Ala Sakalova, Aleksej Kravčenko, Petr Vaněk, Jitka Čvančarová alebo Filip Kaňkovský. Záujem podieľať sa na filme potvrdil tiež americký herec Harvey Keitel. V súčas­nosti vyberajú spomedzi slovenských herečiek kandidátku, ktorá stvárni jednu z hlavných postáv, 17-ročnú Labinu.    

Václav Marhoul získal licenciu na sfilmovanie románu v roku 2010. „Román Pomaľované vtáča ma rovnako ako milióny čitateľov po celom svete hlboko zasiahol a po dokončení svojho predchádzajúceho filmu Tobruk v roku 2008 som sa rozhodol, že spravím všetko pre to, aby som na predlohu získal filmové práva. Napokon sa mi to podarilo,“ uviedol. Režisér následne precestoval počas hľadania vhodných filmovacích miest približne osemtisíc kilometrov po Poľsku, Ukrajine, Česku a Slovensku. Počas troch rokov vzniklo 17 verzií scenára, na ktorých sa podieľalo osem dramaturgov. Celkovo si tvorcovia naplánovali 105 filmovacích dní. Snímku sa rozhodli nakrútiť čiernobielo, vo formáte Cinemascope na 35 mm negatív. Rozpočet snímky je 5,8 milióna eur.

Záujem podieľať sa na filme potvrdil tiež... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Harvey Keitel Záujem podieľať sa na filme potvrdil tiež americký herec Harvey Keitel.

Na novinke sa podieľajú aj kameraman Vladimír Smutný, architekt Jan Vlasák, strihač Luděk Hudec, zvukári Jakub Čech a Pavel Rejholec, kostýmoví výtvarníci Helena Rovná a Petr Pluhař, maskér Ivo Strangmüller alebo hudobný skladateľ Petr Ostrouchov. Na slovenskej časti nakrúcania spolupracujú architekt Juraj Fábry alebo vedúci stavby Braňo Petráš. Slovenskú produkciu zastrešujú Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská. „Sme veľmi radi, že do projektu potvrdila svoj vstup RTVS. Vo verejnoprávnej televízii považujú projekt za kvalitne pripravený a najmä, rovnako ako my, za dôležitý. Film má výnimočné herecké obsadenie. Marhoulov zámer získať prestížnych hercov nie je v prípade Pomaľovaného vtáčaťa samoúčelný. Okrem skutočnosti, že príbeh si svojou povahou vyžaduje silné herecké osobnosti, na ktorých sú postavené ‚epizódy‘, ktorými hlavný detský hrdina prechádza, je zámerom spraviť ‚až na dreň drsný‘, ale divácky príťažlivý film. Zámerom tvorcov je, aby ho videlo čo najväčšie množstvo divákov, pretože, žiaľ, látka je aktuálnejšia, akoby sme si želali,“ uviedla Zuzana Mistríková. 

Román Pomaľované vtáča napísal Jerzy Kosiński, ktorý sa narodil v roku 1933 v Poľsku. Dielo, v ktorom čerpal z vlastných skúseností, sa zameriava na putovanie chlapca počas druhej svetovej vojny a jeho boj o prežitie. Ko­siński spáchal v roku 1991 v USA samovraždu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stellan Skarsgård #Václav Marhoul #Pomaľované vtáča #Petr Kotlár