Filmové premiéry: Natalie Portmanová ako Jackie aj pohľad do sveta Afreda Hitchcocka

Od štvrtka 9. marca si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť životopisnú snímku Jackie s Natalie Portmanovou, dokument o rozhovore velikánov filmu Hitchcocka a Truffauta či nový príbeh o King Kongovi.

09.03.2017 16:00
Natalie Portmanová Foto:
Jackie Kennedyovú si zahrala herečka Natalie Portmanová.
debata

Jackie

Keď je JFK zvolený za prezidenta USA, stáva sa Jackie Kennedyová (Natalie Portmanová) jednou z najmladších prvých dám v histórii. Pre jej vrelosť, eleganciu a vyberaný vkus ju rýchlo začínajú obdivovať milióny ľudí po celom svete. Potom prichádza okamih, ktorý všetko zmení. Jackie sa vyrovnáva s osobnou stratou, ako matka a prvá dáma však musí zostať oporou deťom aj celému národu. Filmový portrét jednej z najikonickejších žien 20. storočia je príbehom hrdosti, lásky a noblesy, fascinujúcim nahliadnutím do zákulisia Bieleho domu a zachytením dní, ktoré zmenili beh dejín.

Špinavý kšeft

Po zatvorení továrne nemôže Jacques (Romain Duris) vo svojom malom meste nájsť prácu. Po tom, čo ho opustí aj jeho priateľka, je naozaj zúfalý. Miestny „mafián“ Gardot (Michel Blanc) mu dá ponuku, že mu odpustí všetky jeho nahromadené dlhy a navyše mu nadštandardne zaplatí, ak zabije jeho manželku. Jacques najprv odmietne, ale pod tlakom svojich problémov nakoniec ponuku príjme. Uzatvorenú dohodu dodrží a nadšený Gardot mu začne dohadzovať ďalšie podobné kšefty. Medzitým sa však Jacque zamiluje do policajtky Anity (Alice Belaïdi). Ani tento vzťah mu však nezabráni, aby vo svojej novej práci pokračoval.

Hitchcock/Truffaut

Kniha z roku 1966 – Hitchcock/Truffaut – je sériou rozhovorov týchto dvoch významných režisérov, pričom mapuje Hitchocockov život ako filmára a jeho pohľad na film samotný. Sám Truffaut ho nazýval „najdôležitejším režisérom, aký kedy žil“. Kniha je priam povinnou pre každého filmára. Dokument je spojením archívnych záberov a rozhovorov s aktuálne najlepšími filmovými tvorcami, akými sú napríklad Martin Scorsese či David Fincher.

Aj dvaja sú rodina

Vtipný a nonšalantný Samuel si užíva bezstarostný život na francúzskej Riviére. Jedného dňa ho však navštívi víkendový flirt Kristin a oznámi mu, že dieťa, ktoré drží v náručí, je jeho. Odovzdá mu dievčatko a utečie. Samuel vyráža s malou Glóriou do Londýna, kde Kristin márne hľadá. Nakoniec mu nezostáva nič iné, než si nájsť prácu a vo veľkomeste sa usadiť. Samuel sa očarujúcim spôsobom púšťa do výchovy malej Glórie. Počas nasledujúcich ôsmich rokov sa ukáže, že je nielen milujúcim, ale tiež veľmi neštandardným otcom. S humorom sa vysporadúva s nástrahami každodenného života osamelého Francúza v Londýne. Rodinná idylka sa však rýchlo zmení, keď sa z ničoho nič pred jeho dverami objaví Kristin.

KONG: Ostrov lebiek

Producenti úspešnej Godzilly sa pustili do ďalšieho filmového dobrodružstva gorilieho monštra, ktoré tentoraz vládne malému ostrovu „lebiek“ v juhovýchodnej Ázii. Píše sa rok 1973 a do konca vietnamskej vojny je ešte ďaleko. Rôznorodá skupina vojakov, vedcov, dobrodruhov a krásnej novinárky priletí preskúmať mýtický ostrov, „kde sa niečo deje“. Netušia, že vstúpili na územie obrovského gorilieho samca a prehistorických dravcov, ktorí majú na ich prítomnosť svoj inštinktívny názor. Odrezaní od materskej lode a sveta, sa malá skupina nevítaných hostí vydá v ústrety nerovného boja človeka s prírodou. Podmanivé zábery prírody sa striedajú s krutou realitou neúprosného zákona silnejšieho. S podporou dokonalých technologických a obrazových efektov sa môžu všetci obdivovatelia a milovníci tohto filmového žánru na čo tešiť.

Nechajte spievať Mišíka

(v kinách od 8. 3.)
Vladimír Mišík patrí k zásadným osobnostiam českej populárnej hudby. Svojou tvorbou ovplyvnil celú generáciu umelcov z hudobného, výtvarného i literárneho sveta. Je spoluzakladateľom (s gitaristom Radimom Hladíkom) skupiny Blue Effect a vyše štyridsať rokov hrá s kapelou Etc. Filmový príbeh Vladimíra Mišíka je zložený z mozaiky jeho spomienok, piesní, dobových i osobných archívov, z rozhovorov s kolegami, blízkymi priateľmi a rodinou. Striedanie fiktívneho priestoru na „Mišíkovej planétke“ s realitou na planéte Zem vnáša do filmu rytmus, vtip, hravosť a ľudskosť.

Hotel Úsvit

(v kinách od 6. 3.)
Na pozadí letargie rozpadnutej železničnej prekládky na ukrajinsko-slovenských hraniciach sledujeme príbeh štyroch postáv, ktoré sa pokúšajú prekročiť kruh periférnej stagnácie a skepticizmu, vyzbrojení len vlastnou túžbou po šťastí. Sledujeme Batmanove úskoky pred zákonom, ktoré demolujú rodinné vzťahy, Petrovu snahu v naplnení platonickej lásky k plavovlasej železničiarke, Jančiho pátranie po unesenej žene… Ich túžby a snahy však nezaručujú ani úspech, ani správnosť ich rozhodnutí. Postavy filmu si vytvárajú vlastné cestičky, ako v nepriaznivom systéme fungovať, často na hranici zákona či logiky bežného človeka, no o to sú ich príbehy expresívnejšie či ľudskejšie. Ich spoločnou realitou je totiž mesto Čierna nad Tisou – kedysi „Zlatá brána socializmu“, dnes brána do temných vôd východnej Európy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jackie #Natalie Portman #filmové premiéry #Hitchcock/Truffaut #Špinavý kšeft