Filmové premiéry: Ospevovaný Roden ako Masaryk aj pohľad na terorizmus v snímke Nocturama

Od štvrtka 23. marca si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť francúzsku snímku Začať odznova, oceňovaný film Masaryk či sci-fi príbeh Život.

23.03.2017 16:00
Masaryk Foto:
Karel Roden ako Jan Masaryk a Eva herzigová ako jeho priateľka Madla.
debata (2)

Masaryk

Prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľká gestá i veľké zápasy. Vo vnútri jeho srdca a duše bojovala nespútanosť extravagantného umelca s morálkou a povinnosťou úradníka a diplomata. Smrť Jana Masaryka je dodnes zahalená tajomstvom. Mnohé tajomstvá sa však skrývali i v jeho živote. Dramatický príbeh, venovaný osudom diplomata a neskoršieho československého ministra zahraničia, Jana Masaryka, sa vracia do obdobia tesne pred druhou svetovou vojnou.

Život

Film rozpráva príbeh šiestich členov posádky vesmírnej stanice, ktorí sú svedkami zlomovej udalosti v dejinách ľudstva: objavenia mimozemského života. Keď sa však nevinná biologická vzorka začne správať inteligentnejšie, než by ktokoľvek čakal, životy členov posádky aj ľudí na Zemi sú v ohrození.

Začať odznova

Dráma o staršej žene, ktorej sa v jednom okamžiku zrúti celý život a musí prísť na spôsob, ako začať odznovu. Nathalie je učiteľkou filozofie na parížskej strednej škole. Prácu miluje a najmä veľmi rada zdieľa so svojimi žiakmi pôžitok z premýšľania. Svoj čas delí medzi svojho manžela, dve deti, bývalých študentov a veľmi majetnícku matku. Jedného dňa jej dlhoročný životný partner oznámi, že ju opúšťa kvôli inej žene. Nathalii neostáva nič iné, ako sa vysporiadať s doteraz nepoznanou samotou… I opäť získanou slobodou.

Nocturama

Ráno v Paríži. Niekoľko mladých ľudí z rôznych prostredí. Nezávisle od seba začínajú zvláštny „balet“ v labyrinte metra a uliciach hlavného mesta. Zdá sa, že ich vedie nejaký plán. Ich pohyby sú presné, takmer nebezpečné. Majú namierené k jednému bodu – obchodnému domu, práve vo chvíli, keď sa zatvára. Noc sa iba začína… Kontroverzné, filmársky brilantné spracovanie veľmi citlivej témy terorizmu dostáva v rukách Betranda Bonella podobu opojnej nočnej mory.

Viva

Jesus pracuje ako kaderník v nočnom travesty klube v Havane a sníva o tom, že sa raz stane hviezdou. Vďaka svojmu učiteľovi sa mu podarí urobiť konkurz a dostane prvú šancu na pódiu. Potom sa ale zjaví jeho roky neprítomný otec – bývalý boxer, dnes agresívny alkoholik – a všetky Jesusove nádeje zmarí. Ich vzájomné predstavy o živote nemôžu byť rozdielnejšie a tvrdo na seba narazia. Iba pozvoľna nachádza otec a syn náhľad do sveta toho druhého.

Agnus Dei

December 1945, ženský benediktínsky kláštor v Poľsku. Jedna z mníšok hľadá pomoc u lekárov z francúzskej misie Červeného kríža. Mladá stážistka Mathilde Beaulieu sa rozhodne porušiť pravidlá a začne benediktínky pravidelne navštevovať. Čoskoro zistí, že mnoho sestier je po opakovanom znásilnení ruskými vojakmi tehotných, iné majú príznaky pohlavných chorôb. Konvent je tak postavený do ťažkej situácie: má prijať zodpovednosť materstva alebo opustiť deti počaté z hriechu?

Rande naslepo

Vzrušujúca práca v luxusnom hoteli – to je vysnená budúcnosť, ktorú si predstavuje Saliya (Kostja Ullmann) už od detstva. Ako teenager však začne strácať zrak, až nakoniec vidí len slabé svetlo a matné obrysy. Svet vidí akoby naň pozeral cez mliečne sklo. Zdá sa, že jeho životný sen je v troskách. Saliya aj napriek svojmu handicapu postupne získava väčšie sebavedomie, vracia sa do normálnej školy a nakoniec sa dokonca odváži poslať prihlášku na stáž do päťhviezdičkového hotela. Vďaka dôkladnej príprave, pozitívnemu prístupu a hlavne s podporou veľkého blafovania uspeje a miesto získa. Len nikomu neprizná, že vlastne tak trochu skoro vôbec nevidí…

Skryté zlo

Keď sa partia vysokoškolákov nasťahuje do starého domu ďaleko od internátov, ani jeden z nich netuší, že sa v ňom skrýva záhadná bytosť, ktorá nepochádza z nášho sveta. Príde si po každého, kto vysloví jeho meno alebo si naňho len spomenie. Traja kamaráti sa musia pokúsiť zachrániť jeden druhého a zároveň nikomu neprezradiť toto strašné tajomstvo, aby ostatných uchránili od smrteľnej hrozby, ktorá prichádza z temnoty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Masaryk #Skryté zlo #Začať odznova #Nocturama