Andy Kraus o Paneláku: Staré chyby nezopakujeme

Takmer po dvojročnej prestávke sa v stredu o 20.35 na obrazovky JOJ-ky vracia Panelák.

29.03.2017 09:00
Panelák Foto:
Panelákové stálice s Andym Krausom. Zľava: Zuzana Vačková, Mirka Partlová a Diana Mórová.
debata (10)

Ako tvrdí jeho autor Andy Kraus, v minulosti seriálu najviac uškodilo časté prispôsobovanie sa konkurencii. Tentoraz pôjde výlučne vlastnou cestou.

Panelák sa na obrazovke udržal osem rokov, televízia odvysielala 1309 častí. Na 15. výročie vzniku JOJ-ky sa k divákom vracia. Mení sa nielen jeho periodicita – z dennej na týždennú, ale „zemetrasenie“ nastalo aj v obsadení. „V čase ukončenia Paneláka sme sa ako autori dostali s mnohými postavami do situácie, kedy sme nevedeli, ako ďalej. Už vtedy mi bolo jasné, že ak sa niekedy s Panelákom vrátime, musíme urobiť výraznú obmenu postáv. Ak by sme taký zásah divákovi pripravili zo série na sériu, nevnímal by ju pozitívne. Takže pauza v tomto ohľade bola nevyhnutná,“ uvádza režisér a autor seriálu Andy Kraus.

Stálice kontra nováčikovia

Paneláková stálica Diana Mórová bude hrať prvé husle aj v novej sérii. Zo starej zostavy zostali Hana Gregorová, Zuzana Vačková, Mirka Partlová, Braňo Bystriansky či Marián Miezga. Božidara Turzonovová, Ján Koleník ani Zuzana Mauréry sa k divákom v aktuálnej sérii nevrátia. „Práve linku pani Turzonovovej sme vzhľadom na úmrtie Juraja Slezáčka zvažovali najdlhšie. Nechať ju samu alebo k nej pridať novú postavu? Oba varianty sme napokon zavrhli. Panelák je ľahučký seriál, tak sme sa rozhodli, že ho nebudeme zaťažovať takouto smutnou emóciou, hoci s postavou pani Janky sa mi lúčilo najťažšie,“ opisuje Kraus. Generáciu dôchodcov zastúpi nová herecká dvojica v zložení Vlado Černý a Hana Letková. Okrem nich sa predvedú nováčikovia Milo Kráľ, Lujza Garajová Schrameková, Marcel Ochránek, Lucia Lapišáková či Jakub Prachař.

Hereckej úlohe tentoraz neodolal ani Kraus. „Až pred kamerou som si uvedomil, že poslednú vážnu rolu v televízii som mal ešte na škole, potom už len komediálne úlohy v Susedoch a Kutyilovi. Hrám s Didi Mórovou menšiu rolu, ona ma ako skúsená herečka potiahla, takže to pre mňa bola radosť, žiaden stres.“ Samých seba si v epizódnych postavách zahrajú Peter Marcin či Mário Kuly Kollár z Desmodu.
Panelák sa vracia na obrazovky JOJky 29. marca....
Panelákový nováčik - Milo Kráľ.
+6Diana Mórová a Hana Gregorová opäť ako nevesta...

Staré chyby sa nezopakujú

Počas pätnástich sérií prežíval Panelák turbulentné obdobia – dva razy (2011, 2012) zvíťazil v ankete OTO ako Seriál roka, neskôr už zápasil s klesajúcou sledovanosťou. „Paneláku v minulosti prudko uškodilo, keď sme sa s ním neustále prispôsobovali konkurencii. Akonáhle iná televízia priniesla nejakú novinku, my sme sa tomuto kroku rýchlo snažili prispôsobiť Panelák, aby sa nestratil. Takéto chyby robiť nebudeme, pôjdeme výlučne vlastnou cestou,“ opisuje Kraus. Na obrazovky tak JOJ-ka vracia „starý dobrý Panelák“ z prvých sérií. „Samozrejme, osem rokov je dlhý čas, aby sa do seriálu nedostali žiadne novinky. Museli sme ho zmodernizovať, ale len jemne. Šokovať divákov nebolo naším cieľom, zmien je tak akurát. Fanúšikovia by úplne nový Panelák neprijali,“ uvádza Kraus.

Seriál, ktorý vznikal od januára pod režisérskou taktovkou Andyho Krausa, Viktora Csudaia a Romana Fabiána, sa k divákovi dostane každú stredu vo dvoch častiach po sebe. Prečo sa na obrazovky nevracia ako denný seriál? „Má to svoj zmysel v rámci programovej skladby, akú má JOJ-ka aktuálne vystavanú. Trend je iný, televízia ide po väčších seriáloch s týždennou periodicitou. Tým pádom sme schému Paneláka vystavali inak, najmä v tom, že dej je rýchlejší,“ približuje Kraus a dodáva. „Pri dennom seriáli sa nič nestalo, ak divák vynechal týždeň. Teraz, po týždni, by sa v ňom už mohol stratiť. Preto sme do jednotlivých častí zaradili aj rekapituláciu predošlého deja.“

Nová séria Paneláka prinesie 36 častí. Čo príde potom? „Poviem to úprimne, som realista. V tejto chvíli ďalšiu sériu v hlave nemám. Beriem to tak, že sme mali za úlohu natočiť najlepšiu sériu. Žiaden kalkul, v zmysle šetrenia motívov na neskôr, sme nerobili. Ak sa prvá séria u divákov chytí a televízia zváži ďalšie časti, bude to pre mňa príjemný bonus,“ dodal autor seriálu.

O seriáli Panelák

  • prvú sériu seriálu začala TV JOJ vysielať 18. februára 2008
  • v priebehu pätnástich sérií sa odvysielalo 1¤309 častí
  • v seriáli si zahralo okolo 700 hercov a viac ako tisíc komparzistov
  • denne sa nakrúcalo priemerne 10 hodín
  • prvá klapka pokračovania Paneláka padla 20. januára 2017

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Diana Mórová #Panelák #Mirka Partlová #Andy Kraus