Videli ste dobrý slovenský dokument? Hlasujte zaň

Filmovú cenu Slnko v sieti môžu po prvýkrát udeliť aj diváci, hlasovať za jeden z dvadsiatich filmov môžete ešte do piatka 31. marca na webstránke Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Medzi snímkami je jedenásť dokumentov, ktoré sa na Slnko v sieti prihlásili.

29.03.2017 12:00
Slnko v sieti Foto:
Jedným z umelecky najzaujímavejších autorských dokumentov, ktoré sa vlani premietali v našich kinách, je snímka Martina Kollára 5 October.
debata

Dokumenty s názorom

Umelecky najvýraznejšie sú autorské dokumenty 5 October režiséra Martina Kollára, premiérovaný na prestížnom rotterdamskom festivale, poetická rozprava o prestarnutých džezmenoch Para nad riekou režisérov Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundu a snímka Richard Müller: Nespoznaný dokumentaristu Mira Rema. Remo však minulý rok prostredníctvom alternatívnej distribúcie odpremiéroval aj strihový dokument Cooltúra. Ten vo výbere prihlásených filmov uchádzajúcich sa o divácku cenu nefiguruje, no vlani rozpútal najväčšiu verejnú diskusiu a podľa filmára ho videlo približne 200-tisíc divákov.

„Zakázaný“ film o slovenskej nekultúre vyprovokoval verejnosť a vzbudil záujem aj preto, že klasická distribúcia filmu bola zabrzdená pre nesúhlas protagonistov s jeho zverejnením. Cooltúra si však našla cestu k divákom, putovala po slovenských stredných a vysokých školách so študentmi filmovej vedy.

Oproti tomu Remov portrét hudobníka Richarda Müllera, ktorý sa dostal do kín na jeseň, videlo na Slovensku v kine okolo 8-tisíc ľudí a u českých susedov nazbieral približne 4-tisíc divákov. Snímku rámcuje Müllerova príprava na hudobné turné s formáciou Fragile. Remo sleduje Müllera v osobnej i tvorivej kríze a odkrýva nielen pozadie hudobného biznisu.

Prostredníctvom archívnych materiálov, ktoré tvorí množstvo Müllerových domácich videí, skladá intímny a zároveň surovo autentický obraz hudobnej legendy vtedy a teraz. Aj keď minulosť a prítomnosť sú v ostrom kontraste, film vyzdvihuje krehkosť veľkého muža balansujúceho medzi osobnou nestabilitou, spôsobenou psychickou chorobou, a povinnosťami voči okoliu.

Remunda a Kirchhoff združili vo filme Para nad riekou bizarnú partičku starých priateľov, hudobníkov a exulantov – saxofonistu Lubomíra Tamaškoviča, kontrabasistu Jána Jankejeho a trumpetistu Laca Decziho, a na ich opätovných stretnutiach a rozchodoch zhmotnili nezadržateľné plynutie času.

Fotograf, kameraman a režisér filmu 5 October Martin Kollár sa inšpiroval priamo vo svojej rodine. Debutoval mĺkvou obrazovou esejou o svojom bratovi. Protagonista dokumentárnej roadmovie vymení nečinné čakanie na nebezpečnú operáciu za cestovanie bicyklom. S osudom, nad ktorým pre chorobu stratil kontrolu, sa snaží zmieriť potichu, v bezprostrednom dotyku so svetom.

Dobrodruhovia s kamerou

U slovenských divákov a na zahraničných festivaloch zarezonoval aj dokument o vysokohorských nosičoch Sloboda pod nákladom Pavla Barabáša, a svoju fanúšikovskú základňu má na Slovensku aj družina trabantistov na čele s českým režisérom Danom Přibáňom. Diváci môžu hlasovať za ďalšiu zo série ich filmových dobrodružných výprav Trabantom do posledného dychu. Peter Hledík sa vo filme Opustený vesmír zameral na smrť. Pýta sa, čo nás čaká po živote a smrť rozoberá v rôznych súvislostiach so známymi osobnosťami, spisovateľom Michalom Vieweghom či s hercom a režisérom Janom Kačerom.

Režisér a ekológ Erik Baláž nechodí za zaujímavými ekosystémami ďaleko, mapuje slovenské prírodné teritóriá a natočil o nich trilógiu Tajomné Karpaty. Prvý diel Život v oblakoch mal premiéru minulý rok a Baláž sa v ňom zameral na nehostinné prostredie Vysokých Tatier, kde prežijú len tie najodolnejšie zvieratá. Vytypoval si vysokohorské územie kamzíkov a v ich teritóriu sa mu podarilo vystopovať a zachytiť jedno z najostražitejších zvierat žijúcich v našich lesoch – rysa.

Hlasujúci diváci budú automaticky zaradení do súťaže o dva lístky na slávnostný ceremoniál Slnka v sieti 7. apríla a o kolekciu DVD so slovenskými filmami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie #Slnko v sieti