Jokerovi neuniknete! Je to desivo-smutný pohľad na zrod dokonalého psychopata

Šialený smiech, zdegenerovaná osobnosť, strašidelná vizáž a vražedné besnenie. To je Joker, postavičku, ktorú netreba špeciálne predstavovať. Filmový svet sa za posledné roky dočkal viacero jeho variácií, pričom každé jeho herecké prevedenie bolo úplne iné.

12.10.2019 09:00
Joaquin Phoenix, joker, film joker, Foto:
Joaquin Phoenix vo filme Joker predviedol životný výkon.
debata (13)

V roku 2008 fanúšikov opantal herec Heath Ledger v Nolanovom Temnom rytierovi, za stvárnenie vyšinutého psychopata si po svojej smrti vyslúžil Oscara. V roku 2016 to bol zase Jared Leto, ktorý zresuscitoval túto úlohu na strieborných plátnach vo filme Samovražedný oddiel (Suicide Squad). Joker vo filmoch bol vždy vyprofilovaný vrah a psychopat. Diváci vždy vedeli, čo majú od tejto postavy očakávať. Nikdy sa však neobjavil film, ktorý by ukázal jeho zrod. Až doteraz.

Začiatkom októbra prišla do kín snímka, od režiséra Todda Phillipsa, s jednoduchým názvom Joker. Film sprevádzajú kontroverzné reakcie, aj napriek tomu, že získal hlavnú cenu na festivale v Benátkach – Zlatého leva. Americké recenzie prinášajú zmiešané verdikty, panujú obavy z násilností počas projekcií a niektorí kritici tvrdia, že najnovší filmový počin je detailným manuálom pre psychicky narušených jedincov, ako spáchať beštiálny zločin.

Trefa do čierneho

Jedno je isté, komiksový gigant DC konečne trafil do čierneho. Konečne sa podarilo nakrútiť film, ktorý zarezonoval nielen prostredníctvom hlavného antihrdinu, ale najmä spracovaním. Oproti Marvelu ťahá DC za kratší koniec a stále sa nedarí vybudovať veľké prepojené univerzum filmov. Teraz to vyzerá tak, že DC Comics má šancu zabodovať na budúcoročných Oscaroch rovno v hlavnej kategórii, teda v oblasti, kde Marvel ešte nemal to šťastie. Výkon Joaquina Phoenixa alias Jokera bol dokonalým hereckým koncertom, ktorý priklincuje divákov do sedadiel kín na celých 122 minút.

Dej filmu zavedie divákov do Gothamu 80-tych rokov minulého storočia, keď ulice mesta sú sužované morálnou a sociálnou krízou. Bezútešná situácia sála z každej scény. Gotham je špinavé, smutné, beznádejne miesto, kde neexistuje nádej na svetlejšie zajtrajšky. A samozrejme nevinných nechráni žiadny maskovaný hrdina. Malá skupina bohatých je oddelená od spodiny, pričom ju potrebuje len v čase volieb. Elita si užíva všadeprítomný luxus, honosné večierky a najmä biznis postavený na biede zbytku mesta. Nefungujú ani základné verejné služby, sociálna politika je v slepej uličke, čo je len odrazom zlyhávajúceho systému, ktorý polarizuje a burcuje spoločenské vrstvy proti sebe do fatálneho stretu.

Joaquin Phoenix vo filme Joker. Foto: Warner Bros. Pictures
Joaquin Phoenix, joker, film joker, Joaquin Phoenix vo filme Joker.

Všadeprítomná beznádej pohltí každého

Uprostred tohto marazmu je aj hlavná postava – Arthur Fleck (Phoenix). Smoliar, samotár bojujúci s vlastnou psychickou poruchou, žijúci s chorou matkou. Pracuje ako klaun, ktorý má problém rozosmiať okolie, chce byť komikom, stand-upistom, no humoru poriadne nerozumie. Okolie ho vníma ako čudáka, od ktorého každý bočí. Je to presne ten typ človeka, ku ktorému si nikto neprisadne v preplnenom autobuse.

Pritom on sám má veľmi bohatý vnútorný život. Vybudoval si svet, ktorý je preňho neraz útechou a útekom od krutej reality. Arthur nemá šťastie v ničom, ani v práci, ani v láske, smola sa mu lepí na päty a z tohto stavu začína byť ešte viac deprimovaný. Zlyhanie sociálneho systému je preňho symbolom zrodu jeho vražedného alterega, ktoré mu dovoľuje dať von všetku frustráciu a nekonečnú bolesť hlboko udupanú v sebe.

Absencia sociálnych interakcií v kombinácii s poruchou, ktorá ho v strese núti šialene sa smiať, keď sa mu chce plakať je príčinou mnohých nedorozumení a vyhrotených situácií a vedie to k jeho prvým vraždám. Prelieta krv, pocit zadosťučinenia a pozornosť médií sa mu začína páčiť a derie sa von Joker – kreatúra, ktorá nemá zľutovanie. Dej postupne pracuje s odkrývaním jeho pôvodu, scenáristi sa hrajú s ideou, že by mohol byť synom Thomasa Wayna, otca budúceho Batmana. Veľmi dobre funguje pohrávanie sa s divákmi, keď neraz nevedia, či ide o Jokerove predstavy, ale realitu a výsledok vždy prekvapí.

Joaquin Phoenix vo filme Joker. Foto: Warner Bros. Pictures
Joaquin Phoenix, joker, film joker, Joaquin Phoenix vo filme Joker.

Zabudnite na klasickú komiksovú adaptáciu

Joker nie je štandardná komiksová adaptácia plná superhrdinov, farebných kostýmov, strhujúcej akcie, sebavedomých posolstiev o potrebe lepšieho sveta, hrdinských činoch. Tentokrát ide o plnohodnotnú psychologickú drámu s prvkami trileru natočenú jednoduchou kamerou bez nutnosti vytvárať klasickú adaptáciu, od tej má na míle ďaleko. A to je len dobre.

Divák postupne sleduje ako sa Arthurov vratký svet rúca a on sa postupne mení. Tvorcovia sa pohrávajú aj s publikom, keďže vytvorili Jokera ako veľmi smutnú osobnosť a to prirodzene vytvára priestor na ľútosť, možno aj pochopenie s jeho činmi. Môže to celé pôsobiť priam kontroverzne, keď na pár sekúnd sa dá pripustiť, že aj jeho úvodná trojitá vražda bola len sebaobranou a útočníci si zaslúžili, čo dostali.

Joaquin Phoenix vo filme Joker. Foto: Warner Bros. Pictures
Joaquin Phoenix, joker, film joker, Joaquin Phoenix vo filme Joker.

Kontroverzné brnkanie na divácku nôtu

Pointou celého filmu je neraz srdcervúci pohľad na muža, ktorý je nútený narušenou psychikou sa smiať v momentoch, keď potrebuje plakať. Postupne prichádza únava, prevalcovanie, zhasínanie posledných iskričiek nádeje a zmierenie sa s novou osobnosťou, ktorá mu prináša oslobodzujúci pocit aj za cenu brania životov.

Brnkanie na strunu ľútosti funguje na 100%, čo len podporuje gradujúci ťaživý vývoj hlavnej postavy s prihliadnutím na jeho životné okolnosti, ktoré sú prirodzeným vyvrcholením nefungujúceho systému. Práve tento fakt dáva filmu nadčasový odkaz aplikovateľný aj na súčasnú situáciu. Svojim spôsobom burcuje k tolerantnosti a väčšej všímavosti okolia k jednotlivcom, ktorých by neraz zachránil elementárny záujem o ich život.

Film je viac-menej one-man show. Joaquin Phoenix vytvoril neopakovateľnú podobu tejto postavy, Joker je opäť iný a výborný. Ostatné vedľajšie postavy, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen, sú síce veľmi dôležité, no primárne slúžia ako barličky pre Phoenixa, ktorý ich využíva pre vlastnú potrebu. Ten opäť dokázal svoje mimoriadne herecké kvality nielen po vizuálnej stránke, herec kvôli úlohe schudol 24 kilogramov. Joker v jeho podaní je spočiatku naivný, ubitý, zraniteľný, krehký. Je to poloha, ktorú divák ešte nemal šancu vidieť. Neskôr prichádza prerod, zmena správania, desivá bodka na záver.

Zaujímavé hudobné podfarbenie

Veľmi dobre funguje aj soundtrack k filmu. Kombinácia vtedajších hudobných „vypalovákov“ a najmä inštrumentálnych sekvencií, ktoré zaujímavo dotvárajú len atmosféru filmu a neraz trefne podporujú divácke emócie, keďže podfarbujú dojemné a ťažké scény. Hudbu skomponovala islandská hudobníčka Hildur Guðnadóttir, ktorá je zodpovedná aj za motívy k tohtoročnému hitu Černobyľ. Guðnadóttir vytvorila veľkolepú hudobnú zložku v minimalistickom filme, ktorá honosne znie a vytvára dojem grandióznosti.

Joaquin Phoenix vo filme Joker. Foto: Warner Bros. Pictures
Joaquin Phoenix, joker, film joker, Joaquin Phoenix vo filme Joker.

Verdikt

Joker funguje na všetkých frontoch. Film má od začiatku po koniec nápad, keďže záver je začiatkom Batmanovej legendy. Tvorcom sa podarilo vytvoriť komplexnú mozaiku tragického ľudského charakteru a previedli divákov celou transformáciou, pričom ich prinútili vnímať túto postavu, chápať ju, mať súcit aj napriek jeho trestuhodnému konaniu.

Veľkým plusom je, že síce Bruce Wayne objaví v niekoľkých scénach, no tvorcovia dávajú, našťastie, ruky preč od celej netopierej problematiky. Jasne určená hranica je, tentokrát, devízou celého filmu. Neexistuje žiadny náznak preletu netopiera cez plátno. Prvé husle hrá Joker, na samostatný film o Batmanovi si fanúšikovia budú musieť ešte počkať.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Joaquin Phoenix #Joker