Sviňa je na svete! Ukáže zákulisie politiky, mafie a veľkých peňazí

Tvorcovia slovenského trileru Sviňa dokončili jeho nakrúcanie. Novinka Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna je adaptáciou rovnomenného románu Arpáda Soltésza. Snímka divákov a diváčky zavedie do sveta vysokej politiky, mafie bielych golierov, zločinu, obchodu s bielym mäsom a veľkých peňazí.

16.10.2019 14:00
film, klapka, film sviňa, Foto:
Slovenský triler Sviňa je hotový, premiéra ho čaká vo februári 2020.
debata (9)

„Umenie v našich podmienkach možno nemá moc meniť kolobeh dejín, ale má slobodu vysmiať sa tým, ktorí zabudli, aké je to byť slušnými ľuďmi,“ vyjadrila sa Čengel Solčanská, ktorá má na konte napríklad triler Únos (2017).

„Nehovoríme o konkrétnych ľuďoch, ale o mechanizme moci. Naše postavy sú archetypy gaunerov, ktorí sa neštítia zneužívať mladistvé dievčatá, prahnú po moci, znásilňujú právo a spravodlivosť a v mene boha peňazí sú bez škrupúľ ochotní vraždiť,“ doplnil Biermann.

Sviňu nakrúcali v maximálnom utajení na známych miestach v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Šamoríne a blízkom okolí. „Nakrúcali sme s vierou, že čo robíme, má zmysel, vložili sme do projektu množstvo energie, ktorá sa, pevne verím, pretransformuje v neobyčajný filmový zážitok. Štáb bol zložený zo skvelých ľudí, ktorým patrí naša nesmierna vďaka za neskutočné nasadenia a výkon,“ vysvetlila filmárka. O nakrúcaní sa podľa Biermanna definitívne rozhodli v júli 2019 a posledná klapka padla začiatkom októbra. V súčasnosti tvorcovia už pracujú na postprodukcii.

„Rozhodli sme sa tvoriť krutý žánrový film, ktorý hovorí nielen o tejto krajine, ale aj o ľuďoch moci a ich charakteroch. To, že film pripomína našu skutočnú realitu a objavujú sa tu postavy nápadne pripomínajúce gaunerov toho najhrubšieho zrna, je len nešťastná náhoda,“ skonštatoval producent.

Vo filme si zahrali Jozef Vajda, Marko Igonda, Dano Heriban, Gabriela Marcinková, Diana Mórová, Braňo Bystriansky, Szidi Tobias, Jakub Rybárik, Mária Schumerova?, Dana Droppova?, Petra Dubayova? či Andrej Remeni?k. Čengel Solčanská a Bierman sa spoločne postarali o scenár, réžiu i produkciu filmu. Za kameru sa postavil Ivan Finta, strih má na starosti Ondrej Azor. V snímke bude hudba Vladimíra Martinku. Distribučná premiéra Svine je naplánovaná na 6. februára 2020.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariana Čengel Solčanská #Arpád Soltész #film sviňa