SK DEJINY o novembri '89

Nový pohľad na november '89 prinesú divákom RTVS dva nové diely relácie SK DEJINY. Diváci uvidia populárno-náučné diskusie o Nežnej revolúcii 17. októbra a 14. novembra.

16.10.2019 20:00
VB Foto:
Jedným zo symbolov prednovembrového režimu boli autá Verejnej bezpečnosti.
debata

Nový pohľad na november '89 prinesú divákom RTVS dva nové diely relácie SK DEJINY. O zlomových okamihoch československých dejín sa ešte nepovedalo všetko, a tak sa o nežnej revolúcii diváci dozvedia viac v populárno-náučnej diskusii 17. októbra a 14. novembra.

„Diskusie sa snažíme vystavať tak, aby boli atraktívne pre diváka, aby sme o jednotlivých témach nehovorili notoricky známe veci. Naša scenáristka Jaroslava Roguľová, ktorá pracuje v Slovenskej akadémii vied ako historička, oslovuje diskutérov aj z mladšej vekovej kategórie, ktorí hľadajú nové súvislosti v dejinných udalostiach,“ opísal dramaturg relácie Róbert Valovič.

Moderátor Ľubomír Bajaník spolu s hosťami zo Slovenskej akadémie vied, z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a z Ústavu pamäti národa rozoberú nielen dôvody pádu socialistického zriadenia, ale tiež príčiny vzniku revolučného napätia, ekonomické predpoklady na zmenu a úlohu médií v celom procese. „Vtedajšia Československá televízia bola zo začiatku váhavým, ale neskôr silným katalyzátorom udalostí. Pozrieme sa aj na schopnosť vtedajších elít prevziať moc, ktorá ležala na ulici. Myslím si, že pre divákov bude zaujímavé, aké konšpiračné teórie sa okolo novembra '89 vytvorili a čo v tejto súvislosti odhalili a čo ešte skrývajú archívy ŠtB,“ priblížil Ľubomír Bajaník.

O týchto témach budú diskutovať Peter Jašek (ÚPN), Jaroslav Vokoun (Ekonomický ústav SAV), Anna Sámelová (Filozofická fakulta UK), Bohumil Búzik (Sociologický ústav SAV), Agáta Šústová Drelová (Historický ústav SAV) a Jerguš Sivoš (ÚPN).

Televízny štáb SK DEJINY tentoraz vytvoril štúdio v priestoroch bratislavského KC Dunaj, ktoré režisér Filip Fabian označil za ikonickú stavbu socializmu. „Absorbovala do seba všetko naj, čo dokázal socialistický režim vyprodukovať v zmysle konzumu. Bol to dom módy, luxusný socialistický dom, ktorý zároveň stál v epicentre novembrového diania na Námestí SNP. Práve z jeho strechy Československá televízia nasnímala zábery na veľké zhromaždenia a odtiaľ agenti ŠtB v prvých dňoch pozorovali davy ľudí,“ vysvetlil Filip Fabian.

Po tridsiatich rokoch od nežnej revolúcie relácia ukáže mladším divákom, ktorí ju nezažili, že história sa písala v ich susedstve, na miestach, ktorými možno denne prechádzajú. „Že veľké veci, o ktorých sa učili v škole a ktoré ich možno nudili, sa diali v ich blízkosti, a aj keď mnohé miesta prepísali svoj vzhľad, ich pôvodný gén, genius loci zostal zachovaný,“ dodal režisér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #SK DEJINY