Bestsellerový seriál Geniálna priateľka od nedele na RTVS

Prvú časť 8-dielneho seriálu Geniálna priateľka odvysiela Dvojka v nedeľu 24. novembra o 20:45. Prvá séria je adaptáciou prvej knihy tohoto štvordielneho zväzku, s rovnomenným názvom.

21.11.2019 15:00
Genialna Priatelka Foto:
Príbeh zachytáva príbeh nezvyčajného celoživotného priateľstva Eleny a Lily, ktoré pochádzajú z chudobnej periférie Neapola.
debata

Seriál zachytáva príbeh nezvyčajného celoživotného priateľstva Eleny a Lily, ktoré pochádzajú z chudobnej periférie Neapola. Drsné podmienky prostredia v ktorom vyrastajú, navždy spoja ich životy. I keď život každej z nich sa vyvíja odlišným smerom, ich príbehy sa stále prepletajú. Prvá séria mapuje ich životy od prvej triedy na základnej škole až po stredoškolský vek. Na pozadí budú môcť diváci vnímať nezameniteľnú atmosféru Neapola koncom 50tych rokov minulého storočia.

Autorka Elena Ferrante píše pod pseudonymom a jej osoba je zahalená rúškom tajomstva. Aj napriek tomu, že patrí medzi najúspešnejších súčasných autorov Talianska, jej identitu nepoznal ani režisér seriálu Saverio Costanzo. Ferrante, ktorá sa aktívne podieľala na televíznom spracovaní knihy, s ním komunikovala výhradne prostredníctvom emailu a mobilných správ. Táto ich komunikácia trvala približne 2,5 roka a výrazne dopomohla k autenticite a atmosfére seriálu.

V seriáli účinkuje približne 150 hercov a 5 000 komparzistov. Tvorcovia hľadali hlavné hrdinky v detskom aj tínedžerskom veku. Výber trval viac ako 8 mesiacov a zúčastnilo sa ho takmer 9 000 detí. Predstaviteľky Eleny a Lily potom čakala náročná príprava. Ako neherečky museli absolvovať kurzy herectva, zároveň sa učili rozprávať neapolským dialektom, ktorým sa hovorí veľkú časť seriálu. Elisa del Genio a Ludovica Nasti stvárnili dvojicu hlavných hrdiniek v detskom veku, Margherita Mazzucco a Gaia Girace si zahrali Elenu a Lilu ako tínedžerky.

Osemdielny seriál, ktorý získal hlavnú cenu Zlatú Nymfu za najlepší televízny seriál na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle, bude RTVS vysielať v nedeľu večer na Dvojke. Aj touto akvizíciou RTVS pokračuje v trende uvádzania kvalitnej seriálovej tvorby súčasnosti. RTVS bude pokračovať v tomto trende aj naďalej. Začiatkom roka pripravuje premiéru ďalších dvoch úspešných seriálov Narcos a Meno ruže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elena Ferrante #Geniálna priateľka