Kolekcia slovenských komédií vychádza na DVD

Edičné oddelenie Slovenského filmového ústavu (SFÚ) vydalo 3DVD Zlatý fond slovenskej komédie I. s divácky úspešnými veselohrami režiséra Jána Lacka.

08.12.2019 15:00
statocny zlodej jan Lacko s jozefom kronerom Foto:
Jožka Púčika stvárnil v komédii Statočný zlodej legendárny Jozef Króner. Lackove komédie teraz vychádzajú na DVD.
debata

Ide o komédie z konca 50. rokov minulého storočia ako Statočný zlodej a Šťastie príde v nedeľu z roku 1958 a Skalní v ofsajde (1960). Satirická komédia Statočný zlodej v hlavnej úlohe s Jozefom Kronerom je filmová adaptácia divadelnej hry Ivana Stodolu Jožko Púčik a jeho kariéra. Odohráva sa v Bratislave okolo roku 1930 a rozpráva príbeh úradníka dobročinného spolku Jožka Púčika, ktorého falošne obvinia zo sprenevery veľkej čiastky peňazí.

Komické situácie vo veselohre o športke a o troch vášnivých mladých stávkaroch Šťastie príde v nedeľu vznikajú predovšetkým z ich spoločného tipovania a predstáv o rýchlom zbohatnutí. Komédia Skalní v ofsajde je zo športového prostredia a hovorí o nekritických športových fanúšikoch a o výtržníkoch na ihriskách i štadiónoch. DVD nosiče majú slovenské a anglické titulky i audiokomentár pre nevidiacich.

„V minulosti sa Slovenský filmový ústav pri vydávaní audiovizuálnych nosičov orientoval prevažne na časové hľadisko a vydával diela zastupujúce rôzne obdobia, prípadne sa sústredil na tvorbu vybraných osobností,“ hovorí o koncepcii a aktuálnom zameraní edičného plánu Marián Brázda z edičného oddelenia SFÚ.

„V tomto roku sme sa rozhodli sústrediť pozornosť na žánrovú produkciu, konkrétne na najpočetnejšie zastúpený žáner, a to filmovú komédiu. Po prvej trojici filmov, ktorú predstavujú komédie Jána Lacka, vydá SFÚ do konca roka ešte ďalšie dve dvojice filmových komédií. Z 80. rokov minulého storočia vyjdú Sladké starosti Juraja Herza a Pásla kone na betóne Štefana Uhra, 50. roky budú reprezentovať filmy Katka Jána Kadára a Čert nespí Petra Solana a Františka Žáčka,“ priblížil Brázda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komédia #slovenská kinematografia #Jozef Kroner