Každý Slovák má folklór vpísaný v DNA

V treťom diele zavítame do srbskej Vojvodiny, kde žije početná slovenská menšina.

18.01.2020 09:00
debata (8)
Video

„Iveta Malachovská ako lokálpariot zahraničných Slovákov predstaví kultúrno-umelecký spolok Petrovská družina z Báčskeho Petrovca, ktorý do Zem spieva prišiel s programom Dostaľi sťe peknvo pozdraveňia. Vynikajúca speváčka Anna Zorňanová z Nového Sadu zaspieva zmes piesní z Vojvodiny. A kultúrno-osvetový spolok Jednota z Hložian prinesie program z Báčskeho Petrovca nazvaný Pod oblok,“ predstavuje súťažiacich kreatívna producentka Zem spieva Martina Cyprichová.

Z Vojvodiny do Terchovej

Lokálpatriotom pre stredné Slovensko bude v treťom diele herec Ľuboš Kostelný, ktorý zoberie divákov do Terchovej za Bobáňovcami, veľmi známym terchovským orchestrom ľudových nástrojov. V súťaži zahrajú typické terchovské melódie primášov. Družina z Banskej Bystrice predvedie program z Považia Za našima humny a napokon za stredné Slovensko divákom zaspieva mužská spevácka skupina z Rejdovej, ktorá patrí do folklórnej skupiny Hôra.

Lokálpatriotom pre východné Slovensko bude speváčka Katka Koščová. Navštívi Bardejov a v ňom folklórny súbor Čerhovčan, ktorý v šou vystúpi s programom z horného Šariša nazvanom Po raslavicki. Soňa Metyľová z Vranova nad Topľou zaspieva pieseň zo Zemplína a v Jakubanoch zas mužská folklórna skupina Kečera spieva šarišské horské piesne.

„Veľmi sa mi páči farebnosť slovenského folklóru, melodika, aj aké je to celé živé,“ hovorí Katka Kočšová. Priznáva, že keď bola dieťa, tak nad folklórom troška ohŕňala nos, ale čím je staršia, tým sa jej tie korene viac a viac páčia, objavuje v nich naše kultúrne dedičstvo.

„Som rada, že som mohla spoznať a predstaviť účinkujúcich Zem spieva, bol to pre mňa pekný zážitok a určite bude aj pre divákov. Všetci to totiž robia s láskou, sú do folklóru ,zažratí‘ a budú to robiť aj bez súťaže, lebo pre folklór žijú. A ja sama som sa všeličo dozvedela a mohla si tak rozšíriť obzory,“ hodnotí speváčka.

Moderátor Marek má folklór v krvi

Video

Tretí ročník populárnej šou Zem spieva znova moderuje obľúbená trojica muzikantov S hudbou vesmírnou a s rovnakou radosťou ako na začiatku. Moderátor Marek Koleno má k folklóru blízko, účinkoval v rôznych folklórnych súboroch od svojich piatich rokov. „Mám to v krvi a myslím, že každý Slovák má folklór vpísaný v DNA,“ hovorí.

Páčia sa mu spevy, ľudová hudba a kroje ho fascinujú v Zem spieva už tretiu sezónu, vždy nové farby, vzory, čipky… „Je to niečo veľmi špecifické a charakteristické pre Slovensko, čím sa môžeme pýšiť aj v ďalekom zahraničí. Teším sa, že folklór konečne dostáva ten správny priestor vo verejnoprávnom médiu a v prime time, ľudia to potrebovali a svojou diváckou účasťou ocenili,“ dodáva moderátor a hudobník Marek.

Po dvoch ročníkoch už mnohí účinkujúci vedia, do čoho idú, aj keď niektorí majú pred porotou a pred kamerami väčšiu trému ako iní, no všetci sa na vystúpenie tešia. A podľa sledovanosti prinášajú rovnaké potešenie aj divákom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Zem spieva