Sudičky dali Eve Krížikovej do vienka veľa

A možno nie sudičky, možno to boli rovno antické múzy. Herečka Eva Krížiková, legenda slovenského divadla a filmu, sa mohla rovnako tak stať opernou speváčkou, podobne ako jej račianska spolurodáčka Edita Gruberová.

31.03.2020 17:01
Eva Krížiková Foto: ,
Herečka Eva Krížiková počas slávnostného osadenia pamätnej dlaždice s jej menom na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava.
debata (3)

Medzi sudičkami – múzami však napokon zvíťazila Thália, a Eva Krížikovú dnes všetci poznáme ako jednu z najvýraznejších zjavov najvýraznejšej hereckej generácie Slovenska. Včera slovenskú kultúru navždy opustila. O jej úmrtí informoval portál Pluska s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Divadelná, filmová aj televízna herečka

Správu rýchlo potvrdilo aj Slovenské národné divadlom, ktorého členkou bola Eva Krížiková od roku 1954: „Vedenie SND prijalo s veľkým zármutkom správu o úmrtí dlhoročnej poprednej členky Činohry SND Evy Krížikovej. Rodina sa s poprednou umelkyňou rozlúči v úzkom kruhu. Slovenské národné divadlo si jednu z najvýznamnejších umelkýň SND pripomenie na spomienkovom stretnutí na začiatku nasledujúcej divadelnej sezóny.“ A bude na čo spomínať. Eva Krížiková za šesť desaťročí svojho pôsobenia vytvorila na divadelných doskách okolo 120 postáv, ale nemenej presvedčivá bola vo filme aj v televízii, kde je archivovaných vyše päťsto pôvodných titulov. Emília Vášáryová si na Evu Krížikovú spomína aj takto: „Evu som mala veľmi rada, bola to jedna z herečiek, od ktorých som sa učila. Dívala som sa na ňu, ako hrá na javisku, ako vie poentovať, pretože herečiek – komičiek ktoré to vedia ozaj robiť, je veľmi málo a ona bola jedna z nich. Vždy som si vážila, keď sme sa mohli spolu stretnúť a porozprávať. Bola zdieľna a rada sa smiala, milovala život, milovala svoju dcéru. Keďže je teraz zložitá situácia, asi ju nebudeme môcť pochovať tak, ako by sa malo, rozlúčiť sa s ňou v divadle.“

Herečka Eva Krížiková počas slávnostného...
Dlhoročná členka Slovenského národného divadla...
+6Herečka Eva Krížiková na archívnej fotografii.

Herečka mala výnimočný komediálny talent, čo sa prejavilo už v jej začiatkoch v príbehu Jožka Púčika vo filme Statočný zlodej. Operu odsunula nabok a herectvo začala študovať už na konzervatóriu v triede legendárneho Jozefa Budského, jedného zo zakladateľov moderného slovenského divadelníctva. Krátko pôsobila v Armádnom divadle v Martine a potom sa na celý život upísala Slovenskému národnému divadlu. Hrala v najvýraznejších inscenáciách, napríklad v Tanci nad plačom od Petra Zvona, vo Vejári Carla Goldoniho, v hre Ivana Stodolu Jožko Púčik a jeho kariéra, ale aj v Shakespearovom Kráľovi Learovi alebo v inscenácii Jána Soloviča Zvon bez veže. Jej výrazný has si však budeme pamätať aj z dabingu a rozhlasového vysielania. Kto by napríklad zabudol na slovenský hlas Perinbaby, ktorú stvárnila Talianka Giulietta Masina? Pred kamerou stála prvýkrát ako sedemnásťročné dievča v malej postave vo filme Paľa Bielika Lazy sa pohli, ale svoj komediálny talent viac rozvinula pod vedením toho istého režiséra v komédii V piatok trinásteho v roku 1953. Hereckým partnerom jej bol František Dibarbora. Napokon hrala aj v ďalšej Bielikovej klasike, vo vojnovej dráme Kapitán Dabač .

Komička aj tragédka svetového formátu

„Nemôžem ani povedať, že bola – pre mňa stále je – nielen výborná herečka, ale aj výborný človek a dobrá kamarátka, výborná baba. Trpezlivá, ohľaduplná, hoci jej manžel bol do istej miery bohém, ona vedela rodinu usporiadať. Popritom bola na javisku vynikajúca umelkyňa, obľúbená a divákmi obdivovaná herečka so zmyslom pre humor. Boli sme kolegovia v činohre hádam 52 rokov, robili sme spolu aj v televízii, v rozhlase, aj sme spolu veľa precestovali, boli sme spolu s predstavením v Amerike aj v Rusku, vždy som mal obrovskú radosť, keď som s ňou mohol pracovať,“ povedal pre Pravdu Krížikovej herecký partner Oldo Hlaváček. Manželom Evy Krížikovej bol herec František Zvarík, prežili spolu polstoročie.

Eva Krížiková počas divadelnej hry Liliom (1999). Foto: SITA/SND/Jana Nemčoková
Pôsobenie v SND Eva Krížiková počas divadelnej hry Liliom (1999).

Na Evu Krížikovú si s láskou spomína aj herečka Oľga Belešová. „Mali sme spoločnú šatňu v Divadle Aréna, hrali sme v predstavení Perfect Days. Bola úžasná, vždy vtipná, vynikajúca komička, ktorá dokázala fantasticky uchopiť rolu. Keď však navždy odišiel jej manžel, doľahol na ňu smútok a postupne sa lúčila aj s divadlom. Stretli sme sa aj pri seriáli Obchod so šťastím, ktorý v týchto dňoch reprízovali na STV3, takže som si ju pripomenula práve v tomto čase. Spolupracovali sme na konci jej kariéry, s obdivom a rešpektom som sledovala, ako všetko zvláda vzhľadom na okolnosti v súkromí.“

Dlhoročná členka Slovenského národného divadla... Foto: SITA/SND/Martin Črep
Eva Krížiková Dlhoročná členka Slovenského národného divadla (SND) Eva Krížiková.

„Bola to skvelá kamarátka, odmalička som ju obdivovala ako nádhernú herečku s obrovským šarmom aj humorom. Som presvedčená, že keby žila v Amerike, má svetové meno – ako nádherná žena, skvostná herečka a skvelá komička. Je veľká škoda, že žijeme teraz takýto zvláštny, ťažký čas a že nemôže mať tryznu v divadle, čo by si určite zaslúžila. Nech je Evičke zem ľahká, vyslovujem česť jej pamiatke!“ vzdala hold svojej hereckej kolegyni Božidara Turzonovová.

Eva Krížiková je nositeľkou Pribinovho kríža II. triedy z roku 2014 a v tom istom roku bola zapísaná aj na Filmový chodník slávy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Eva Krížiková