Poznáme slovenských kandidátov na európske Oscary

Zvíťazí svedomie alebo podľahnú pokušeniu? Pred neľahkou dilemou stoja dvaja študenti bohosloveckej fakulty, z ktorých učitelia vychovávajú kňazov slúžiacich režimu. Ich príbeh sa totiž odohráva začiatkom 80. rokov, keď Československu vládla totalita jednej strany.

03.06.2020 17:10
hluche dni asfk Foto:
Hluché dni môžu bodovať v kategórii najlepší dokument.
debata (1)

Film Služobníci, ktorý mal koncom februára svetovú premiéru na prestížnom festivale Berlinale, považovali zahraniční kritici za horúceho kandidáta na niektorú z cien. Ocenenie si nakoniec neodniesol, ale získal za hranicami nemálo obdivovateľov. Najnovšie drámu režiséra Ivana Ostrochovského posiela Slovenská filmová a televízna akadémia ako svojho nominanta do súboja o Európske filmové ceny.

Do súťaže, ktorá je európskou obdobou legendárnych amerických Oscarov, nominovala aj ďalšieho reprezentanta domácej kinematografie – drámu Nech je svetlo. Štyridsiatnik zarábajúci ako gastarbeiter v Nemecku zisťuje, je že jeho synátor je zapletený do šikanovania spolužiaka. Ten na následky šikanovania zomrie. S manželkou postupne odhaľujú pravdu o „nepodarenom“ potomkovi, ale aj o sebe a komunite, v ktorej žijú. Slovenskí akademici poslali film Marka Škopa aj do súťaže o pozlátené sošky Oscarov, tam sa do užšej nominácie nedostal. Teraz má nádej na reparát v konkurencii reprezentantov európskych kinematografií.

K dvom nominantom v kategórii hraných filmov „pribalila“ Slovenská filmová a televízna akadémia aj dokument Hluché dni. Režisér Pavol Pekarčík v ňom vyrozprával štyri príbehy rómskych detí, ktoré spája rovnaký handicap. Nepočujú. Ale ich sny a túžby sa neveľmi odlišujú od snov a túžob iných ratolestí v rovnakom veku. Snímka pohybujúca sa na hranici fikcie a dokumentu zvíťazila na festivale Jeden svet. Zaujala nielen autenticitou prostredia, v ktorom sa drobné príbehy odohrávajú, ale aj silou výpovede.

Ako oslovia nominanti slovenských akademikov filmárov z ďalších európskych krajín, zistíme koncom roka. Mená víťazov vo viac ako dvoch desiatkach kategórií sa dozvieme 12. decembra. Slávnostný galavečer odovzdávania cien 33. ročníka Európskych filmových cien sa odohrá v Reykjavíku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európske filmové ceny #Berlinale #Hluché dni