Ava: Bez súcitu. Keď trileru John Malkovich nepomôže

Akčných trilerov o nájomných zabijakoch je na trhu vždy dosť. Aj o nájomných vrahyniach. Je to pomerne ustálená a obľúbená žánrovka, ktorá má svoje pravidlá, a keď sa zmixujú tie správne prísady, milovníci akčných filmov môžu byť spokojní. Novinka Ava: Bez súcitu navyše vďaka prítomnosti ikonického Johna Malkovicha pôsobí atraktívne aj pre tých, čo akčné filmy celkovo neobľubujú.

08.08.2020 16:00
Ava1 1 Foto:
Jessica Chastain ako Ava so svojou obeťou.
debata (1)

O čo teda tejto chladnokrvnej kráske ide? Ava v podaní ryšavej hollywoodskej krásky Jessicy Chastainovej je elitná nájomná vrahyňa, ktorá pracuje pre nešpecifikovanú tajnú organizáciu. Zabíja významné osobnosti, ktoré porušili pravidlá a treba ich odstrániť. Pracuje bezchybne, čisto a spoľahlivo. Zabíja síce bez súcitu, ale iba tých, čo si to zaslúžia. Predtým, než ich nemilosrdne zabije, sa ich opýta, čo urobili. Vyhradila si právo byť akýmsi spovedníkom, ktorý sa snaží zistiť, či si spovedaný uvedomuje svoj prečin. A potom ho nemilosrdne odstráni. Lebo to je jej úloha. Práve tieto záverečné pohovory s obeťou sú jedna z viacerých vecí, ktoré sa šéfovi tajnej agentúry Simonovi v podaní Colina Farella nepozdávajú. Rovnako mu je tŕňom v oku to, že ako bývalá alkoholička a narkomanka je príliš labilná a kedykoľvek môže zakopnúť znova. Simon sa rozhodne zlikvidovať ju. Našťastie je tu kladný hrdina Duke (John Malkovich), ktorý sa snaží Avu ochrániť.

Pohnutý osud. Klasika

Ava, pôvodne premiantka, sa dostala na šikmú plochu, a keď sa rozhodne skončiť s drogami a alkoholom, dá sa naverbovať do armády. Absolvuje výcvik pre agentov a šup do terénu. Je jedna z najlepších. Počas ôsmich rokov odstráni 41 subjektov a pekne jej to odsýpa. Pri jednej operácii sa ale niečo pokazí a Ava musí bojovať o vlastné prežitie. John Malkovich sa v úlohe jej tútora snaží Ave pomôcť a zistiť, o čo ide. On ju vycvičil a naučil všetko, čo vie. Neverí, že by ju chcel zlikvidovať niekto zvnútra organizácie. Ale keď na ňu zaútočí iný nájomný vrah, Ava zapochybuje aj o ňom. Najal ho on? Hrá na dve strany?

Jessica Chastain ako Ava. Foto: Bontonfilm
AVA Jessica Chastain ako Ava.

Popri akčnej linke sa vo filme tiahne aj dramatická, ktorú tvorí rodinné pozadie hlavnej hrdinky. Aby si oddýchla, stiahne sa do ústrania a navštívi svoju rodinu. Otec, ktorý ju sklamal, medzičasom zomrel, matka (Geena Davis) je v nemocnici a sestra to všetko musí niesť na vlastných pleciach. Nikto netuší, čím sa Ava živí. Odcudzená vlastnej rodine aj snúbencovi, ktorý sa dal pre istotu dohromady s jej sestrou, sa snaží posplietať nitky pretrhaných vzťahov. Ale to nie je v jej moci, pretože má tendenciu pôsobiť skôr deštruktívne. Nakoniec však pomôže, ako vie a odíde, kým to všetko nepokazí ešte viac.

Čo už, možno nabudúce

Režisér Tate Taylor, ktorý má na konte napríklad film Dievča vo vlaku, nenakrútil vyslovene zlý film. Svetlým prvkom snímky je silné herecké obsadenie. Ale celkovo film nenaplnil svoj potenciál. Nie je to celkom triler, pri ktorom máte od napätia stuhnuté aj končeky prstov, ani poriadna dráma. Počas filmu si viete pokojne skontrolovať e-maily.

John Malkovich a Colin Farren v trileri Ava. Foto: Bontonfilm
AVA Malkovich John Malkovich a Colin Farren v trileri Ava.

Hlavná hrdinka nie je až taká výrazná ako jej spolupútničky z iných špionážnych trilerov Angelina Jolie či Charlize Theronová. Nepôsobí ako bez súcitu, skôr smutne a stratene. John Malkovich nesklamal, jeho hlas a celkové vystupovanie pôsobia upokojujúco nielen na samotnú Avu na filmovom plátne, ale aj na diváka. Je to prvok stability v rozbúrenom živote hlavnej hrdinky. Zaujímavá aj je Geena Davisová, ktorá sa ako zrelá dáma predstavuje v úlohe mamy a má milé obsedantno-kompulzívne tiky. Colin Farrell pôsobí dôveryhodne a v závere aj chladnokrvne, na dofarbenie charakteru priznáva aj svoj írsky pôvod. Ale toto všetko celkovo na riadny triler nestačí. Čo už. Možno nabudúce.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #akčné filmy #Jessica Chastain #filmová recenzia #John Malkovich #Ava: Bez súcitu