Nech ho sila sprevádza. Zomrel predstaviteľ Dartha Vadera z Hviezdnych vojen

Vo veku 85 rokov zomrel v sobotu David Prowse, prvý predstaviteľ Dartha Vadera z filmovej série Hviezdne vojny.

29.11.2020 14:45
debata
David Prowse ako Darth Vader vo filmovej sérii... Foto: Archiv
Darth Vader David Prowse ako Darth Vader vo filmovej sérii Hviezdne vojny.

David „Dave“ Prowse pochádzal z anglického Bristolu, kde sa narodil v júli 1935. Svojho otca nikdy nepoznal, vychovávala ho matka. Ako chlapec z chudobnej rodiny našiel záľubu v kulturistike a vzpieraní. Zúčastňoval sa aj na známej súťaži v kulturistike Mr. Universe, vo Veľkej Británii vyhral majstrovstvá vo vzpieraní.

V tom čase sa spriatelil s kulturistami, ktorí sa neskôr presadili aj na filmovom plátne – Arnoldom Schwarzeneggerom a Lou Ferrignom. Herca Christophera Reevea zase trénoval, aby dobre vyzeral vo filme Superman (1978).

Po tom, čo sa objavil na rôznych športových podujatiach, dostal ponuku zahrať si „netvora“ v komédii Casino Royale (1967), kde upútal svojou impozantnou atletickou postavou s výškou 198 centimetrov.

Po tejto skúsenosti sa Prowseovi herectvo zapáčilo a rozhodol sa ďalej rozvíjať umeleckú kariéru. Zahral si rôzne vedľajšie, no úspešné postavy, v televíznych filmoch či hororoch. Účinkoval napríklad v snímkach Mechanický pomaranč, Up Pompeii, Pás cudnosti či Black Snake.

Vo Veľkej Británii si získal veľkú obľubu i medzi deťmi vďaka úlohe hrdinu, ktorého navrhol vytvoriť výbor pre dopravnú bezpečnosť. Deti učil, ako sa správať v cestnej premávke, za čo mu v roku 2000 udelili Rad britského impéria. Prowse sám neskôr hovoril, že to bola asi jeho najlepšia životná úloha.

Zlom v jeho kariére nastal v roku 1977, keď sa zúčastnil konkurzu do filmu Hviezdne vojny (Epizóda IV: Nová nádej). Režisér a tvorca príbehu George Lucas mu na castingu ponúkol buď rolu Chewbaccu alebo Dartha Vadera. Prowse si vybral druhú možnosť.

Keď sa ho Lucas pýtal, prečo sa rozhodol pre postavu Vadera, bývalý vzpierač odvetil: „Darebáka si zapamätá každý.“ Záporné úlohy mu navyše boli blízke, hral ich dosť už predtým.

Dartha Vadera si Prowse zahral v troch filmoch Hviezdnych vojen (okrem Novej nádeje aj v pokračovaniach Impérium vracia úder a Návrat Jediho). Vo všetkých troch však projektu vlastne prepožičal iba postavu – stále nosil masku, takže jeho tvár diváci nikdy nevideli.

Keď v epizóde Návrat Jediho (1983) napokon diváci spoznali aj Vaderovu tvár, nebol to Prowse, ale britský herec Sebastian Shaw. Dokonca ani Vaderov hlas nepatril Prowseovi, nahovoril ho americký herec James Earl Jones. Napriek tomu bol Prowse so svojou najznámejšou postavou spokojný.

Stvárnil ešte malé úlohy v niekoľkých filmoch, no neskôr následkom svojej športovej kariéry trpel vážnymi zdravotnými problémami. Trápila ho artritída, bolesti v kolenách a bedrách. Pri liečbe týchto ťažkostí mu v roku 2009 zistili aj rakovinu prostaty, z ktorej sa však vystrábil.

Jeho súkromný život sa inak zaobišiel bez škandálov. S manželkou, ktorá pri ňom zostala až do smrti, boli svoji 57 rokov a vychovali tri deti. V roku 2004 začal písať svoj životopis, ktorý vyšiel v roku 2011.

Keď v sobotu odišiel z tohto sveta, jeho agent Thomas Bowington sa s ním rozlúčil známou replikou z Hviezdnych vojen: „Nech ho sprevádza sila! Navždy!“

Pre BBC zároveň dodal: „Hoci sa preslávil hraním mnohých príšer, pre mňa a všetkých, ktorí Davea poznali a pracovali s ním, bol hrdinom našich životov.“

debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #Hviezdne vojny #Star Wars #Darth Vader #David Prowse