Dokument o Putinovej miliardárskej rezidencii už videlo 20 miliónov divákov

Investigatívny film o luxusnej rezidencii ruského prezidenta Vladimira Putina má od svojho zverejnenia na internete v utorok už takmer 20 miliónov pozretí.

21.01.2021 09:00
Rusko Navaľnyj Putin sídlo dokument Foto:
Luxusné sídlo na pobreží Čierneho mora patrí podľa investigatívneho dokumentu ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi.
debata (29)

S odvolaním sa na tím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý snímku zverejnil, o tom v stredu informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Aktivista z Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Georgij Alburov uviedol, že „taký záujem o tento film nikto nečakal“.

Stanica Echo Moskvy pripomenula, že ruské úrady považujú FBK za zahraničného agenta – subjekt, ktorý je financovaný alebo dostáva finančnú podporu zo zahraničia.

Navaľnyj informácie o údajne Putinovom sídle zverejnil na svojom blogu a vytvoril pre ne samostatnú webovú stránku. Sú na nej fotografie, 3D snímky interiérov a dve hodiny trvajúci film, ktorý vysvetľuje, ako rezidencia v čiernomorskom letovisku Gelendžik vznikala a ako bola financovaná. Podľa Navaľného stála stavba 100 miliárd rubľov (1,118 miliar­dy eur).

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok po zverejnení filmu na internete odmietol tvrdenie, že Putin má palác v letovisku Gelendžik na pobreží Čierneho mora. „Je to obohraná platňa. Už pred mnohými rokmi sme vysvetľovali, že Putin žiadne paláce nevlastní,“ uviedol Peskov podľa spravodajského portálu Meduza.io.

Zistenia FBK boli zverejnené deň po tom, čo bol Navaľnyj, ktorý bol zadržaný po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval po pokuse o vraždu nervovoparalytickou látkou novičok, vzatý na 30 dní do väzby. Tento 44-ročný bojovník proti korupcii tvrdí, že jeho otrávenie nariadil Putin, čo Kremeľ opakovane popiera.

Navaľnyj má byť vo väzbe do 15. februára. Už 2. februára začne súd rozhodovať o tom, či sa podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal Navaľnyj v roku 2014 za obvinenie z podvodu v kauze Yves Rocher, zmení na nepodmienečný a on si ho odpyká vo väzení.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexander Navaľnyj