Polnočné nebo: Arktické trápenie Georgea Clooneyho jednou nohou nad hrobom

Pozerať v čase pandémie katastrofické sci-fi mierne zaváňa bizarnosťou. Ale keď prípadné osobné negatívne nastavenie nahradí mizéria niekoho cudzieho, môže to byť dôvod na pozdvihnutie nálady. V prípade filmu Polnočné nebo (Midnight Sky) je dôvodom na zvedavosť určite aj to, že ide o siedmy režijný počin charizmatického Georgea Clooneyho. Ten je s výraznou bradou a tmavými kruhmi pod očami aj ústrednou postavou očakávaného filmu.

25.01.2021 06:00
Midnight Sky George Clooney Netflix Foto:
Augustine Lofthouse (Goerge Clooney) so záhadným dievčatkom Iris (Caoilinn Springallová) vo filme Polnočné nebo.
debata (7)

Postapokalyptická dráma nasadená ako jedna z hlavných hitov uplynulých Vianoc na Netflixe sleduje dve línie príbehu. Hlavnou postavou tej prvej je osamelý vedec Augustine Lofthouse (George Clooney), ktorý zostáva na arktickej polárnej stanici úplne sám. Dobrovoľne sa rozhodol nemrhať miestom v záchrannom transporte, na ktorý narýchlo nasadol zvyšok vedeckej posádky stanice po tom, čo Zem zasiahla bližšie nešpecifikovaná ekologická katastrofa. Nevedno, kam idú, ani či sa im podarí zachrániť.

Vedec v terminálnom štádiu choroby je odkázaný na denné dávky transfúzií, ktoré si vylepšuje pohárom whisky. Čaká v špičkovo vybavenom observatóriu na spojenie s jednou z misií, ktorá odišla preskúmať alternatívne možnosti života v našej galaxii.

Príbeh posádky misie Aether vracajúcej sa z mesiaca K-23 planéty Jupiter tvorí druhú líniu filmu. Sullyová (Felicity Jonesová) sa cestou naspäť spolu so svojím partnerom, kapitánom lode a ďalšími kolegami snažia informovať o priaznivých podmienkach života na vzdialenom mesiaci, nevedia však nadviazať spojenie so Zemou a bojujú aj o vlastnú záchranu.

Augustinovi počas čakania na spojenie s nimi robí spoločnosť mĺkve dievčatko Iris, ktoré sa záhadne objaví na polárnej stanici. Ich krehký vzťah a spoločná denná rutina rozbíja pocit bezútešnosti. O reálnej existencii Iris môže divák polemizovať, ale po čase je viac-menej jasné, kto to je a prečo je táto linka vo filme použitá. S nasadením vlastného chatrného života sa vedec vydáva na ďalšiu arktickú stanicu, kde je silnejšia anténa, aby sa členovia misie Aether – pravdepodobne poslední žijúci ľudia – zachránili a vrátili sa naspäť.

zväčšiť Sullyová v podaní Felicity Jonesovej. Foto: Netflix
Midnight Sky Polnočné nebo Sullyová v podaní Felicity Jonesovej.

Scenár Marka L. Smitha (Revenant Zmŕtvychvstanie) je adaptáciou knihy Good Morning, Midnight, bestselleru americkej spisovateľky Lily Brooks-Daltonovej z roku 2016. Nie je to vyslovene zlé dielo. Ale od dokonalosti má ďaleko. Kamera dobrá. Herecké výkony výborné. Interiéry vesmírnej stanice Aether luxusné. Zábery na polárne exteriéry nádherné. Len spolu to je akosi málo, veci idú dostratena.

Bublina spľasla

Pre fanúšikov sci-fi a katastrofických filmov je Clooneyho film obrovským sklamaním. Nie je dosť sci-fi, ani akčný, nie je to Gravitácia, Armageddon, Interstellar ani Marťan. Neprináša nič nové. Akčnejšie scény sú vo filme presne dve. Zvyšok filmu zaujme, ale často sa zadŕha, niektoré informácie chýbajú, sú iba naznačené. Zrejme by si ich mal divák domyslieť. V poriadku, zlenivené mozgy treba prevetrať. V tomto prípade sú to však akoby odumreté vlásočnice príbehu, ktoré už nikto nechcel alebo nevedel vysvetliť.

Polnočné nebo je komorná "survival“ dráma, sústreďujúca sa na vnútorné prežívanie postáv. Ukazuje ich emocionálne výkyvy, premýšľanie nad témou osobnej obete pre vyšší účel. Čo je pri niektorých postavách pochopiteľné, v prípade hlavného hrdinu je to otázne.

zväčšiť George Clooney chce zachrániť aspoň posledných... Foto: Netflix
Midnight Sky3 George Clooney chce zachrániť aspoň posledných ľudí.

Augustine podobne ako členovia posádky bilancuje, či jeho vklad v prospech ľudstva mal význam. Spoznávame jeho mladšiu verziu, ktorá sa dobrovoľne a nie celkom pochopiteľne rozhodla odizolovať od sveta a rodinného života. Sledujeme posledné dni bradatého, chátrajúceho mrzúta s transfúziou v žile alebo pohárom whisky v ruke, ktorý je však citovo chladný a osobne zaangažovaný iba prostredníctvom postavy dievčatka.

Bublina okolo sľubovaného veľkolepého trháku spľasla a nezachránil ju svojím herectvom ani George Clooney. Pozrieť sa oplatí pre výbornú kameru a spomínané herecké výkony. Čím väčšia obrazovka, tým lepšie. Môže sa ale stať, že chvíľami budete myšlienkami niekde úplne inde.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #George Clooney #Midnight Sky #Polnočné nebo