Nomádstvom proti moci kapitálu a istotám

Američanka čínskeho pôvodu Chloé Zhaaová je podľa Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov najlepšou režisérkou vlaňajška. Len druhou v histórii filmových a televíznych cien Zlatý glóbus. Jej Krajina nomádov, ocenená vlani na festivale v Benátkach, získala cenu pre najlepšiu drámu.

01.03.2021 17:00
R2fcfe79d83a889a3b7f7846d2bac3a5a Foto:
Krajina nomádov režisérky Chloé Zhaaovej získala Zlatý glóbus pre najlepšiu drámu.
debata

Šesťdesiatničku Fren stvárnila vo filme charizmatická Frances McDormandová, obľúbenkyňa bratov Coenovcov a dvojnásobná držiteľka Oscara za filmy Fargo a Tri bilboardy kúsok za Ebbingom režiséra Martina McDonagha. V subtílnej road movie naprieč Amerikou si po tom, čo jej umrie manžel, dobrovoľne volí nomádsky spôsob života. Zarába si brigádami a prebýva v bielej dodávke.

Na ceste so starcami

Road movie je klasickým hollywoodskym žánrom s epizodickou, uvoľnenou dramaturgiou. Už jeho forma vyjadruje slobodu, ktorá definuje Frenin svetonázor. Aj napriek tomu, že jej putovanie ukazuje sociálnu situáciu obyvateľov žijúcich na hranici chudoby, Zhaaová nachádza východisko v dobrovoľnom zrieknutí sa vlastníctva.

Krajina nomádov je prívetivý film, zanechá dobrý pocit, aj napriek tomu, že vykorenenosť a putovanie z miesta na miesto rozhodne nie je pre bábovky. Zhaaová sa inšpirovala knihou Jessicy Bruderovej a zaujalo ju, že v Amerike volí kočovný spôsob života prevažne staršia časť populácie. Tvoria unikátnu, fluidnú komunitu v pohybe na okraji západnej spoločnosti. USA je síce lídrom svetovej ekonomiky, no skupina "utečencov”, ku ktorým sa Fren pridá, zriekajúc sa domu a klasických istôt, dáva nefunkčnému sociálnemu systému a vláde bohatých jasne najavo, že sa odmieta podieľať na ich kapitalistickom vykorisťovaní. Fren radšej vykonáva veľkú potrebu do vedra, na benzín zarába ako upratovačka, farmárka či vodička autobusu a prespáva na odpočívadlách obklopených šíro-šírou americkou prírodou.

Nomadland je film o samotároch, zjednotených, zomknutých, ktorí svojou materiálnou skromnosťou oznamujú, že jestvuje funkčná alternatíva slobody. Slobody, ktorú si mnohí zamieňajú s pravidelným príjmom, finančnou istotou a domovom, na ktorého rukách môžu plakať pri pomyslení na splátkový kalendár.

Chloé Zhaaová vyfúkla ocenenia v hlavných kategóriách ostrieľanému Davidovi Fincherovi, ktorého reinterpretácia filmu Občan Kane, čiernobiela pocta Orsonovi Wellesovi Mank, mala najviac nominácií na Zlaté glóbusy. Aj keď je ocenenie považované za prekurzor Oscarov, spravidla sa zlatí plešivci ujdú iným filmom. S istotou však možno predpokladať, že Mank aj Krajina nomádov budú nominované v hlavných oscarových kategóriách. Nominácie sa dozvieme 15. marca.

Borata už poznajú

V kategórii komédia alebo muzikáli získal ocenenie druhý diel filmu Borat a Sacha Baron Cohen je najlepším komediálnym hercom. Borat, známy antisemita a mašina na hoaxy, sa v USA objavil prvýkrát v roku 2006, v druhom pokračovaní je už na jeho škodu známou firmou. Aby vyvolal široký diapazón dojmov a reakcií u svojich nič netušiacich obetí, používa viacero preoblečení a na pomoc si prizval bulharskú herečku Mariu Bakalovú ako svoju filmovú dcéru. Chce ju vydať, samozrejme, za bohatého bieleho a vplyvného politika. Recenzent magazínu Guardian je však voči Boratovým schopnostiam skeptický, jeho iniciačná hra na odhalenie v mnohých momentoch stráca údernosť a roztápa sa v maniére, ktorú už všetci dobre poznajú. Nielen diváci, ale aj jeho obete.

Medzi hodnotiacimi členmi nefiguruje jediný zahraničný novinár inej ako bielej pleti. Podotkla na úvod moderátorka Tina Fey. "Bieli čudáci z Európy”, ako označila zahraničných novinárov, si však zlepšili kredit víťazstvom ženskej filmárky. Vyhral dobrý film, hádam sú teda všetci spokojní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Frances McDormand #Zlatý glóbus