Film iránsko-americkej režisérky o lesbickej láske ide do kín

V piatok mal v amerických kinách premiéru nový film mladej iránsko-americkej režisérky Maryam Keshavarzovej, ktorý sa v Iráne zrejme tak skoro premietať nebude.

27.08.2011 14:00
Záber z filmu Circumstance (Okolnosť) Foto:
Záber z filmu Circumstance (Okolnosť)
debata

Za ústrednú tému svojej štvrtej celovečernej snímky Circumstance (Okolnosť), si totiž Keshavarzová vybrala homosexualitu, a to navyše ženskú. S filmom, ktorý mladej režisérke navždy zahatal cestu do rodnej krajiny, už slávila úspech na festivale nezávislých filmov Sundance.

Dve dospievajúce dievčatá v Iráne sa do seba zamilujú. Proti ich nevinnému, i keď trochu nekonvenčnému citu, však stojí celý svet, v ktorom vyrastali. Ten svet reprezentuje napríklad aj brat jednej z nich, ktorý sa dal naverbovať do miestnej náboženskej polície, ale aj celá vláda, ktorá odmieta pripustiť už len samotnú existenciu gayov a lesbičiek.

Takýto odvážny príbeh, samozrejme, nemohla režisérka Maryam Keshavarzová nakrútiť v mieste, kde sa odohráva, teda v Iráne. Povolenie si teda jej štáb vybavil v o čosi menej konzervatívnom Bejrúte, i tu však zo scenára radšej zamlčali tie najpikantnejšie scény, ako napríklad snovú schôdzku dvoch zamilovaných dievčat v dubajskom hoteli.

Film sa vymyká moslimským zvyklostiam aj v ďalších ohľadoch, než samotnou témou lesbickej lásky. „Nedržíme sa pravidiel. V iránskych filmoch majú ženy vždy zahalené vlasy, v tomto filme nie. Máme tam dokonca aj sex a nahotu,“ povedala režisérka podľa Reuters.

Autorka provokatívneho filmu sa narodila v New Yorku. V Iráne, z ktorého pochádzajú jej rodičia, však študovala a pomerne často ho navštevovala aj v posledných rokoch. To, že sa po uvedení takto kontroverzného filmu už do arabskej krajiny nikdy nebude môcť vrátiť, vedela. Ani to ju však nezastavilo.

debata chyba