Aj študenti nakrúcajú, upozorňuje Áčko

Aké témy zaujímajú slovenských režisérov? Kiná teraz ponúkajú odpovede vo filmoch Dom, Lóve, Mŕtvola musí zomrieť, Cigán. Čo však nakrúcajú poslucháči slovenských filmových a umeleckých škôl? To ukáže festival Áčko, ktorý sa začína v utorok 18. októbra. Na Filmovej a televíznej fakulte (FTF) VŠMU v Bratislave. A hoci pôjde najmä o študentské snímky, hosťami budú aj takí renomovaní tvorcovia ako poľský režisér Krzysztof Zanussi, jeho maďarský kolega Benedek Fliegauf alebo slovenský kameraman Igor Luther.

18.10.2011 15:00
Záber zo študentského filmu Si tam?, ktorý bude... Foto:
Záber zo študentského filmu Si tam?, ktorý bude na festivale Áčko zastupovať hranú tvorbu.
debata

Spomínaní hostia, medzi ktorými sú aj českí dokumentaristi Filip Remunda a Vít Klusák alebo americká scenáristka, režisérka a producentka Allison Argo, vystúpia na festivale počas podujatia Visegrad Film Forum a každý bude mať vlastnú master class. Áčko v rámci Visegrad Film Forum uvedie študentské snímky z Prahy, Varšavy, Lodže a Budapešti. Inak sa zameria na slovenskú tvorbu z produkcie siedmich vysokých a stredných škôl.

„Vo filmoch nájde divák množstvo tém, ktoré sú mladým tvorcom blízke. Sú to napríklad problémy vo vzťahoch, či už medzi mladými alebo medzigeneračne. Do veľkej miery sa však riešia aj drogy, osobná nezávislosť jednotlivca a sexualita,“ povedal programový riaditeľ Áčka Michal Deliman. V súťaži festival premietne 111 hraných, dokumentárnych a animovaných titulov. Pre každý filmový druh je pripravená špeciálna cena. Okrem toho porota vyberie najlepší film festivalu, ktorý získa Grand Prix, a rozdajú sa aj ďalšie trofeje.

Na 15. ročníku Áčka má s päťdesiatimi filmami najväčšie zastúpenie hraná tvorba. Dokumentárna je s 39 snímkami na druhom mieste. Bratislavská VŠMU pritom „odchovala“ viacero pozoruhodných dokumentaristov, ktorí na slovenskú kinematografiu upozornili aj v zahraničí. Súčasní študenti dokumentárnej tvorby podľa Delimana nakrúcajú predovšetkým portréty zaujímavých ľudí. Autorov, ktorí sa púšťajú do spoločensko-politicky angažovaných výpovedí, je zatiaľ málo. „Dokumenty, ktoré si berú na paškál spoločensko-politickú situáciu, tak pôsobia ako klenoty. No aj v nich len máloktorý autor zaujme kritický postoj,“ ozrejmil programový riaditeľ festivalu.

Áčko sa začína dnes a už zajtra sa bude konať jeden master class za druhým. Ako prví predstavia svoj program o 11. hodine v klube 35 mm českí dokumentaristi Vít Klusák a Filip Remunda, tvorcovia snímok Český sen a Český mír. O 18. hodine príde na rad slovenský kameraman Igor Luther, ktorý spolupracoval aj na oscarovom filme Volkera Schlöndorffa Plechový bubienok, a v sále Barco (opäť na FTF VŠMU) povedie svoj master class maďarský režisér Benedek Fliegauf už od 15.30. Svetoznámy Krzysztof Zanussi, ktorý v 70. rokoch minulého storočia spoluformoval Poľské kino morálneho nepokoja, sa so svojimi skúsenosťami podelí vo štvrtok o 11.30 v sále 35 mm.

Na festivale, ktorý potrvá do soboty 22. októbra, sa zároveň uskutoční scenáristický workshop Midpoint a pre návštevníkov sú pripravené aj koncerty a párty. Vstup na Áčko je zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba