Princ Philip: Sivá eminencia aj farebná osobnosť. Ktorí herci ho stvárnili vo filmoch a seriáloch?

Britská kráľovská rodina púta pozornosť svetových médií, ale je lákadlom aj pre filmový a seriálový svet. Postupne vzniklo viacero diel zachytávajúcich život členov najznámejšej famílie sveta. V popredí pozornosti sú predovšetkým kráľovná Alžbeta II. a princezná Diana, menšej či väčšej pozornosti sa dostalo aj ostatným členom monarchie.

12.04.2021 06:00
debata
Princ Philip, vojvoda z Edinburghu a herci,... Foto: TASR/AP, NETFLIX (2), SHUTTERSTOCK (3)
Phillip princ Princ Philip, vojvoda z Edinburghu a herci, ktorí ho stvárnili vo filmoch a seriáloch.

Zosnulý princ Philip, ktorý bol oporou britskej kráľovnej počas 70 rokov, nebol výnimkou. A hoci nie je jednoduché hrať členov kráľovskej rodiny, zachytiť ich majestátnosť, viacerým hercom stvárňujúcim princa Philipa vo filmoch a seriáloch z posledných rokov, sa to podarilo. Túto úlohu prijali s vďakou a ako veľkú výzvu.

Tobias Menzies ako princ Philip, vojvoda z...
Matt Smith ako princ Philip a Claire Foy v 2....
+1Tobias Menzies stvárnil princa Philipa v 3. a...
James Cromwell na snímke losangeleskej premiéry... Foto: SHUTTERSTOCK
James Cromwell James Cromwell na snímke losangeleskej premiéry snímky The Queen v Beverly Hills 3. októbra 2006.

V roku 1982 si zahral princa Philipa britský herec Christopher Lee v televíznom filme Charles & Diana: A Royal Love Story. Film sa sústreďuje na veľkolepú kráľovskú svadbu Charlesa a Diany z júla 1981.

V našich končinách viac zarezonoval film The Queen (Kráľovná) z roku 2006. Hlavnú úlohu kráľovej Alžbety II. si zahrala nezabudnuteľná Helen Mirrenová, a jej výkon bol korunovaný nomináciou na Oscara, jednou zo šiestich pre tento film.

Snímka sa venuje náročnému obdobiu po úmrtí princeznej Diany, keď celý svet sleduje, ako sa kráľovná postaví k tejto tragédii, úlohu jej manžela bravúrne zahral šarmantný James Cromwell. Princ tu spolu s kráľovnou predstavuje tradičné hodnoty, výrazne konzervatívny prístup.

Omnoho väčší priestor dostal prvý muž britskej monarchie v unikátnej sérii The Crown (Koruna), ktorá odštartovala v roku 2016 na Netflixe. Prvá zo štyroch dosiaľ zverejnených sérií sa začína v časoch, keď Alžbetu II. neničila ťarcha celej monarchie. V roku 1947 sa vydáva za poručíka kráľovského námorníctva Philipa Mountbattena, rodáka z gréckeho ostrova Korfu. Spoločne vytvorili kráľovský pár, ktorý sa navždy zapísal nielen do anglických dejín.

Tvorcovia každé dve sezóny kompletne menia obsadenie, aby dôveryhodne zachytili starnutie členov monarchie a nemuseli využívať špeciálne efekty a masky. V prvej a druhej sezóne, ktorá mapuje roky 1947 – 1964, princa Philipa stvárnil herec Matt Smith.

Na veľké prekvapenie divákov seriál vykreslil nedávno zosnulého monarchu aj v negatívnom svetle, hoci v súčasnosti bol vnímaný ako jeden z najobľúbenejších členov kráľovskej rodiny. V mladosti však bojoval nielen proti zavedenému systému v monarchii, ale neraz bol nepríjemný aj na svoju manželku. Tvorcovia dlhodobo deklarujú, že seriál Koruna je fikcia inšpirovaná reálnymi udalosťami, dianie za múrmi Buckinghamského paláca stvárňuje veľmi uveriteľne. Niektoré zobrazené skutočnosti sa opierajú o fakty, iné sa považujú za výmysly. Z princa Philipa ale určite spravili farebnejšiu, mnohovrstevnú persónu a nielen sivú eminenciu v pozadí kráľovnej.

V tretej a vo štvrtej sérii The Crown, ktorá sa venuje udalostiam z rokov 1964 – 1990, princa Philipa stvárnil Tobias Menzies. V tomto čase už bolo evidentné, že princ Philip "pochopil“ a zmieril sa so svojou úlohou na kráľovskom dvore a začal si vytvárať povesť milého vtipkára s typickým anglickým humorom. Pochopil, že hoci je ten druhý, aj napriek tomu môže profitovať zo svojho postavenia a zabezpečiť si, aby naňho história nikdy nezabudla.

Jonathan Pryce okrem seriálu The Crown... Foto: SHUTTERSTOCK
Jonathan Pryce Jonathan Pryce okrem seriálu The Crown účinkoval aj v Pirátoch z Karibiku.

Posledné dve série Koruny sú naplánované na roky 2022 a 2023. V nich má stvárniť princa Philipa herec Jonathan Pryce, známy aj z Hry o tróny.

Je známe, že kráľovská rodina seriál The Crown odmietla komentovať. Herec Tobias Menzies na úmrtie princa Philipa reagoval na sociálnych sieťach a presne vyjadril vzťah princa k seriálu: „Ak niečo viem o vojvodovi z Edinburghu, som presvedčený, že by určite nechcel, aby herec, ktorý ho zobrazil v televízii, vyjadroval názor na jeho život,“ uviedol a citoval radšej slová zo Shakespeara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta II. #Christopher Lee #Kráľovná #Matt Smith #princ Philip #The Crown #Tobias Menzies #The Queen #James Cromwell #Jonathan Pryce