RTVS odvysiela nový cyklus dokumentov Dedičstvo otcov

Na Veľkonočnú nedeľu štartuje na Dvojke o 17-tej hodine nový cyklus dokumentárnych filmov s názvom Dedičstvo otcov. Päťdielna séria dokumentov pojednáva o snahách dobrovoľníkov zachrániť kláštorné komplexy alebo kostoly na území Slovenska pred ďalším pustnutím a rúcaním, oprášiť ich históriu a uchovať genius loci - ducha miesta pre budúce generácie ako vzácne duchovné dedičstvo.

07.04.2012 08:00
RTVS, televízia Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Dokumentárne filmy mapujú súčasný stav a históriu národných kultúrnych pamiatok, ktoré boli kedysi významnými centrami náboženského života, kultúry a vzdelanosti, no postupom času a vplyvom rôznych faktorov upadli do zabudnutia. Hoci sa niektoré objekty rozpadli alebo sa zachovali v ruinálnom stave a ich krásu prostredníctvom hypotetických rekonštrukcií možno len tušiť, nič to neuberá na ich atraktívnosti. Naopak, priam priťahujú záujem turistov a najmä mladých ľudí. Tí sa podieľajú na obnove objektov formou letných mládežníckych táborov, ktoré popri manuálnej práci, pobyte v očarujúcej prírode či spaní na lúke v stanoch ponúkajú množstvo dobrodružných zážitkov, nových priateľstiev, mysterióznu atmosféru a bohatstvo duchovných hodnôt, ktoré sa tu zhromažďovali celé stáročia.

Prvé dve časti série sú venované Kláštoru sv. Kataríny Alexandrijskej neďaleko Dechtíc, zvaného Katarínka, v ktorých členovia „Rádu sv. Kataríny“ tzv. katarínkovci reparujú ruiny objektu a prostredníctvom odborných výskumov odhaľujú jeho dávnu slávu. Ďalšia časť dokumentárneho cyklu sa odohráva v obci Sedliacka Dubová na Orave, kde tzv. klárinkovia z „Rádu sv. Kláry“ opravujú ruiny Kostolíka sv. Kozmu a Damiána. V Slovenskom raji dobrovoľníci pod vedením charizmatického archeológa docenta Michala Slivku rekonštruujú ruiny bývalého kláštora kartuziánov tzv. Kláštorisko, o tom hovorí štvrtá časť. V poslednej časti sa predstaví farské spoločenstvo „Oprav, František, môj dom“, ktoré pomáha obnoviť a zviditeľniť františkánsky kláštor v Kremnici.

Autorom projektu je dramaturg RTVS Branislav Bukovský. Na realizácii projektu sa podieľali dva tvorivé tímy. Pod dramaturgickým vedením Bernadety Tokárovej vznikli dokumenty Katarínka a Kláštor františkánov v Kremnici, námet, scenár, strih a réžia Alan Bezák, kamera Dušan Krnáč, Ivan Plesník. Dramaturgiu filmov o Kláštorisku a Dubovej – Colonorum zabezpečoval Branislav Bukovský, kamera Dušan Krnáč, Ľubo Polák, strih Ľubo Polák, námet, scenár a réžia Marek Poláček. Vedúcou výrobného štábu celého cyklu bola Ivana Zlatňanská.

Za réžiu dokumentu Kláštorisko získal Marek Poláček filmové ocenenie Igric za rok 2011.
Ďalšie časti cyklu Dedičstvo otcov odvysiela Dvojka 12. 4. o 22:00 hod. Kláštorisko, 15. 4. o 18:00 hod. Dubová – Colonorum, 22. 4. o 18:00 hod. Kláštor františkánov v Kremnici a 29. 4. o 18:00 hod. Kláštorisko.

debata chyba