Cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos dostanú Biath a Grečner

Národné filmové ceny Slnko v sieti 2012 za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii dostanú kameraman Tibor Biath a režisér a scenárista Eduard Grečner. Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) o tom informovali na tlačovej konferencii v Bratislave.

14.04.2012 10:00
Záber z Grečnerovho filmu Drak sa vracia Foto:
Záber z Grečnerovho filmu Drak sa vracia
debata

Ocenenia si prevezmú v utorok 17. apríla na slávnostnom odovzdávaní cien v novej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Ceremoniál prinesie v priamom prenose RTVS na Jednotke. Kým o nomináciách na ceny Slnko v sieti v sedemnástich kategóriách rozhodovalo 149 členov SFTA v dvojkolovom hlasovaní, držiteľov cien za výnimočný prínos vybralo Prezídium SFTA. Cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos v minulosti dostali režisér Juraj Herz, filmový publicista Pavel Branko, kameraman Stanislav Szomolányi, strihač Maximilián Remeň, kameraman Vincent Rosinec, herec Ladislav Chudík a dramaturg a scenárista Albert Marenčín.

Osemdesiatšesťročný Tibor Biath patrí k prvým absolventom kamery na pražskej FAMU a na svojom konte má takmer 70 krátkometrážnych a 50 dlhometrážnych filmov. Za kamerou stál napríklad pri filmoch Petra Solana Boxer a smrť (1962), Tvár v okne (1963) a Prípad Barnabáš Kos (1964), ale tiež pri jednom z filmov druhého držiteľa ocenenia, režiséra Eduarda Grečnera Nylonový mesiac (1965). Ako kameraman je podpísaný aj pod snímkami Vreckári (1967), Ďaleko je do neba (1972), Prípad krásnej nerestnice (1973), Šepkajúci fantóm (1975), Úsmev diabla (1987), televíznymi filmami Živý bič (1966) a Rysavá jalovica (1970) alebo seriáli Červené víno (1972).

Osemdesiatročný Eduard Grečner je režisérom snímok Každý týždeň sedem dní (1964), Drak sa vracia (1967) a spomenutého filmu Nylonový mesiac. Od konca 60. rokov sa mohol ako režisér realizovať len v oblasti dabingu – tvorivý zákaz trval až do roku 1989. K réžii hraného filmu sa vrátil v roku 1992 filmom Pozemský nepokoj a v roku 1996 snímkou Jaškov sen. V roku 1989 sa stal prvým predsedom Slovenského filmového zväzu. Ako pedagóg pôsobil na Fakulte masmediálnej komunikácie na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave (1995 – 1999) a na Katedre textovej tvorby na Fakulte dramatických umení v Banskej Bystrici (1999 – 2003). „Vždy to bol rozhnevaný mladý muž. Teraz je to rozhnevaný muž v najlepších rokoch,“ povedala o ňom prezidentka SFTA Emília Vášáryová.

Najviac nominácií na národné filmové ceny Slnko v sieti 2012 získali v marci filmy Cigán a Dom, pričom obe snímky majú zhodne až 12 šancí na výhru. Nasledujú Marhuľový ostrov s ôsmimi nomináciami a Občiansky preukaz s piatimi. Po dve nominácie majú na konte snímky 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II., Legenda o lietajúcom Cypriánovi a Prežiť svoj život. O cenu pre najlepší hraný film sa uchádzajú Cigán Martina Šulíka, Dom režisérky Zuzany Liovej a Marhuľový ostrov Petra Bebjaka. Jeden z uvedenej trojice filmárov si odnesie ocenenie za najlepšiu réžiu. Najlepším hercom v hlavnej úlohe bude Miroslav Krobot (Dom), Ján Mižigár (Cigán) alebo Attila Mokos (Marhuľový ostrov). Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa môžu stať Judit Bárdos (Dom), Martina Kotlárová (Cigán) alebo Szidi Tobias (Marhuľový ostrov). Mená víťazov oznámia počas spomenutej ceremónie 17. apríla v novej budove SND. Mimochodom, o ocenenia sa uchádzajú slovenské filmy a s nimi spojené tvorivé výkony, ktoré mali premiéru v rokoch 2010 a 2011.

debata chyba