Popoluška žiarila nielen vo filme. Bola žena slnečného svitu

Libuše Šafránková zbožňovala rozprávku o Popoluške od detstva. Keď ju stvárnila vo filme, túto herečku milovali diváci. A celý jej život ju takto vnímali kolegovia z brandže. „Vždy sa jej hovorilo Libuška, nikdy Libuše, pretože bola také milé dievča, že sa to jednoducho inak povedať nedalo," povedal herec a scenárista Zdeněk Svěrák pre agentúru ČTK. Šafránková zomrela vo veku 68 rokov len dva dni po svojich narodeninách.

13.06.2021 06:00
Libuše Šafránková Foto:
Herečka Libuše Šafránková pri preberaní ceny Týtý.
debata (4)

Libuška či Líba, ako ju tiež oslovovali, si zahrala vo svojom prvom filme, ktorý sa dostal do kina v roku 1971. Ako Barunka zaujala v Babičke nakrútenej podľa knihy Boženy Němcovej. Mala vtedy 18 rokov. Rolu pôvabnej a milej Barunky zahrala výborne s nežným hlasom a s dojímavým pohľadom. Keď neskôr režisér Václav Vorlíček obsadzoval hlavnú ženskú úlohu vo filmovej rozprávke Tri oriešky pre Popolušku podľa námetu tej istej spisovateľky Němcovej, vedel preto, že mladučká Šafránková sa začala osvedčovať nielen v divadle, ale podala už aj skvelý výkon pred kamerou.

Pochopiteľne, že na konkurz, ktorý predchádzal natáčaniu Popolušky v roku 1972, pozvali aj Šafránkovú. Vorlíček posudzoval aj to, ako sa hodia k sebe herečky s hercami, ktorí sa zaujímali o hlavnú mužskú rolu. Výsledok všetci poznajú: z Barunky sa stala budúca Popoluška a po jej boku sa ako princ objavil Pavel Trávníček.

Mimochodom, pôvodná favoritka do hlavnej ženskej úlohy bola Jana Preissová, ktorá vtedy mala 22 rokov. Rolu nezískala, lebo otehotnela.

šafránková Čítajte viac Šafránkovú neoplakávajú len Česi a Slováci! Za milovanou Popoluškou smútia aj Nemci

Krásna rozprávka vznikla medzi zrúcaninami

Pôvodne sa malo nakrúcať v mesiacoch, keď býva príjemné počasie, ale napokon sa kamery rozbehli v zime. Sprevádzanej mrazom i snehom.

Libuše Šafránková s manželom Josefom Abrhámom. Foto: Profimedia
229083380 Libuše Šafránková s manželom Josefom Abrhámom.

Milovníci slávnych filmov radi chodievajú na miesta, kde sa nakrúcalo. V prípade Troch orieškov pre Popolušku by však nič zaujímavé nenašli už hneď po tom, čo padla posledná klapka.

Popoluškin pekne upravený statok, kde bývala s macochou a s nevlastnou sestrou, by ste hľadali márne, pripomenul denník Blesk. A dodal: „Nakrúcalo sa na vodnom hrade Švihov neďaleko Klatov. Filmári pristavali napríklad drevenú chatrč, urobili falošné okná a brána bola tiež len naoko. Po nakrúcaní všetko zmizlo."

Hrad obklopený vodnou priekopou, ktorý pochádza z 16. storočia, bol v roku 1972 v zlom stave. Tvorcovia sa podľa Blesku snažili maskovať ruiny, ako to išlo. „Tmavý múr hradu, v ktorom sú prázdne okná, sme filmovo obsadili pristavením drevenej ochodze, z ktorej viedli schody dolu. Do okien sa vsadili okenice a do jedného z krajných dvere," spomínal kedysi Vorlíček pre noviny Aha!

V súčasnosti je niekdajšie stredoveké šľachtické sídlo obnovené a láka na návštevu nielen vnútorných priestorov, v ktorých ponúka aj organizovanie svadobných hostín. Popoluškina rozprávková cestička privedie turistov do malebného okolia. „Nenáročná prechádzka po stopách nakrúcania Troch orieškov pre Popolušku trvá hodinu. Začína sa pred hradom a vedie približne tri kilometre do Mezihořia a na informačných tabuliach oboznamuje s miestami nakrúcania filmu," uvádza sa na webovej stránke Švihova.

Nikola Ďuricová , šafránková - koláž Čítajte viac Popoluška je len jedna, ale...! Rolu Šafránkovej už stvárnila Slovenka, Nórka aj Rakúšanka, pozrite sa

Panenská čistota snehových perín

Šafránková hovorievala, že na nehostinné počasie sa na týchto miestach nemohla sťažovať. (Nakrúcalo sa ešte vo vtedajšom východnom Nemecku a v ateliéroch.) Prízvukovala, že bola vlastne stále v pohybe, takže chlad nepociťovala. Až na pár výnimiek: napríklad keď prala v potoku. Naopak, náročné bolo, či skôr si to vyžadovalo veľa kumštu, keď Popoluška a princ vedeli, že nemôžu nič pokaziť: „Všetky scény sme museli točiť na prvú dobrú, aby sme neporušili panenskú čistotu snehových perín," upozornila Šafránková v roku 2014 v rozhovore pre server Deník.

Na Šumave napadlo tak veľa snehu, že v jednej chvíli Popoluška zistila, že stratila princa. Stalo sa to počas posledných záberov, keď každý sedel na svojom cválajúcom koni. „Zrazu som zistila, že Pavel vedľa mňa nie je. Otočila som sa. Začula som len, ako volá, že nemá koňa. So svojim grošákom zapadol do obrovského záveja, kôň bol až po prsia ponorený do snehu!" povedala pre Deník.

Až na jednu jazdeckú scénku, keď bolo potrebné preskočiť vyrúbaný strom, Šafránková nepotrebovala, aby ju nahradila nejaká profesionálka. Vyrastala totiž na vidieku, kde sa v sedle naučila ovládať kone.

Tri oriešky pre Popolušku si získali divákov nielen v kinách v Československu. Sfilmovaná rozprávka dokonca úspešne prerazila na Západe. Šafránková jasne naznačila, že vysvetlenie treba hľadať aj v dávnej minulosti: „Máme asi šťastie, že sa zachovali pôvodné české rozprávky, v ktorých je zakódovaný kľúč k mystickej ceste a k duchovnému vývoju. Detská nepopísaná duša to asi nejako vycíti a prijme za svoje bez toho, že o tom vie. Je to kúzlo, inak si to nedokážem vysvetliť," poznamenala pred pár rokmi pre autorov knihy o pozadí nakrúcania.

Všetci ju mali radi

Stratu Šafránkovej oplakáva celé Česko. Od obyčajných ľudí cez umelcov až po politikov. „Popolušku som videl hádam stokrát. Bez nej si nedokážem predstaviť české Vianoce. A myslím si, že nikto z nás. Je mi strašne ľúto, že odišla," zdôveril sa predseda vlády Andrej Babiš na sociálnej sieti.

Herec Karel Heřmánek opísal Šafránkovú ako nezabudnuteľné ľudské slniečko: „Mám na ňu krásne spomienky. Všetci ju mali radi, mala obrovský dar slnečného svitu," povedal podľa serveru iDNES.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tri oriešky pre Popolušku #Libuše Šafránková