Filmová smršť v kinách pokračuje: Romantika, komédia, dobrodružstvo aj príbeh baníka

Po dlhej odmlke sa kiná začali plniť filmami a medzi rôznymi žánrami si každý nájde to svoje. Pribúdajú rodinné filmy, ale aj komédie, drámy, horory, thrillery či akčné filmy, ktoré boli dlho na pandemickej čakačke. Prinášame vám zopár tipov na snímky, ktoré sa dostali tento týždeň na veľké plátna.

31.07.2021 06:00
debata (1)

Ako si skomplikovať život

Prečo robiť niečo jednoducho, keď sa to dá zložito? Tohto hesla sa drží Vica Kerekes v úlohe tridsiatničky Dory v novej romantickej komédii Snúbenec alebo milenec, ktorá dnes vstupuje do kín. Skomplikuje si život, ako sa len dá. Doru opustí muž jej života (Miklós Bányai) a zasnúbi sa s inou. Dora si otvorí cukráreň, v ktorej ponúka koláčiky pomenované po nešťastných ľúbostných pároch z filmovej histórie. Nezaplatené účty sa však kopia a Dora musí vymyslieť plán, ako predísť krachu. Nájde si falošného manžela (László Mátray) a syna a podvodom chce získať podporu pre rodinné firmy. V súťaži je aj jej bývalý snúbenec s novou partnerkou a postupne sa roztáča kolotoč šialených situácií. Dostať sa k balíku peňazí a získať späť stratenú lásku nebude také jednoduché.

Dobrodružstvo na Amazonke

Kto miloval Indianu Jones, nemal by si nechať ujsť horúcu novinku v kinách zo štúdia Disney pod názvom Expedícia: Džungľa. Šarmantná výskumníčka Dr. Lily Houghtonová (v podaní Emily Bluntovej) z Londýna sa vydáva na vedeckú výpravu do amazonskej džungle, kde chce nájsť zázračný staroveký strom, ktorý má zmeniť budúcnosť medicíny a zachrániť ľudstvo. Ako sprievodcu si najme svojského kapitána Franka Wolffa (známy svalovec z akčných filmov Dwayne Johnson), ktorý ju a zopár ďalších členov výpravy má na svojej starej lodi prepraviť po Amazonke a pomôcť nájsť magický strom. Zdanlivo nezlučiteľná dvojica musí spolu prekonať nekonečné prekážky a čelí aj nadprirodzeným silám, ktoré číhajú v hustom dažďovom pralese.

Utekajme, už ide

Kultová slovenská komédia z polovice 80. rokov hovorí o hľadaní ľudského šťastia, o nevere. Ani pri tej najlepšej snahe sa manželia Syslovci (Marián Zednikovič a Zuzana Bydžovská) nevyhnú kríze spôsobenej nedostatkom životného priestoru. Únikom z reality všedných dní je luxusný byt suseda, tajomného doktora Mahmu (Milan Lasica), do ktorého sa dostávajú cez dieru v stene. Digitálne reštaurovanú snímku uvádzajú vo filmových kluboch po Slovensku do konca augusta na počesť Milana Lasicu. Spolu s ním sa vo filme objavia aj Július Satinský a Jiří Menzel.

Z baníka programátor

Ja som baník, kto je viac? Toto smelé heslo postupne prestalo platiť, baníci sa museli vyrovnať nielen s upadajúcim spoločenským statusom, ale aj so zatváraním baní. Celovečerný dokument Nová šichta predstaví príbeh Tomáša Hisema, ktorý po zatvorení bane musí po 25 rokoch fárania vyjsť na zemský povrch a začať sa pohybovať na pracovnom trhu. Temperamentný Ostravák, ktorý fandí Baníku, sa rozhodne rekvalifikovať na programátora. Ľahko humorný časozberný dokument je portrétom baníka na prahu novej kariéry z dielne debutujúceho režiséra Jindřicha Andrša. Film získal viacero významných ocenení, vrátane víťazstva na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave a ceny českých filmových kritikov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vica Kerekes #novinky v kinách #Expedícia: Džungľa #Nová šichta