Slávna šachistka žaluje Netflix o milióny dolárov

Americká spoločnosť Netflix čelí nezvyčajnej žalobe. Svetová šampiónka v šachu, gruzínska veľmajsterka Nona Gaprindašviliová od nej žiada odškodnenie vo výške viac ako päť miliónov dolárov. Netflix, ktorý okrem streamovacej služby na internete nakrúca i vlastnú tvorbu, podľa nej totiž šíril "zdrvujúcu lož, čo podkopáva a degraduje jej úspechy pred mnohými miliónmi divákov". Nepravdivé tvrdenie o jej kariére zaznelo v oceňovanom seriáli Dámsky gambit (2020).

23.09.2021 06:00
debata (22)
Záber zo seriálu Dámsky gambit, ktorý vraj... Foto: Netflix
Dámsky gambit - seriál Záber zo seriálu Dámsky gambit, ktorý vraj spôsobil škodu šachovej veľmajsterke None Gaprindašviliovej.

V jeho poslednej časti sa fiktívna hlavná hrdinka Beth Harmonová, mladá šachistka, ktorá vyrastala v sirotinci, dostane na šachový turnaj v Moskve. Počas partie s ruským veľmajstrom komentátor hovorí, ako ju šachista podcenil, keďže je žena:

„Jedinou nezvyčajnou vecou na nej je naozaj iba jej pohlavie, a ani to nie je v Rusku ojedinelé. Je tu Nona Gaprindašviliová, ale tá je majsterkou sveta, čo nikdy nehrala proti mužom.“

Obal albumu Nevermind skupiny Nirvana Čítajte viac "Bábätko" z albumu Nirvany zažalovalo skupinu

Tvrdenie je falošné. Naopak, práve táto legendárna šachistka v roku 1977 ako prvá získala „univerzálny“ veľmajsterský titul. Postavenie najlepšej šachistky na svete si udržala 16 rokov (1962 – 1978), pričom často hrala i s mužmi vrátane troch majstrov sveta.

Do roku 1968, keď sa epizóda odohráva, sa v šachu stretla najmenej s 59 mužmi (s 28 v simultánnej hre) a napríklad len na jednom turnaji v roku 1968 sedem mužov porazila.

Trailer k seriálu Dámsky gambit.

Slávna 80-ročná Gruzínka, ktorá sa i dnes zúčastňuje na seniorských majstrovstvách, tvrdí, že ju seriál sklamal. Jeho autori totiž vymysleli postavu, ktorá mala raziť cestu pre iné ženy, zatiaľ čo Gaprindašviliová to skutočne robila a inšpirovala celé generácie šachistiek.

„Bol to ponižujúci zážitok. Je to celý môj život, ktorý prečiarkli, akoby ani nebol dôležitý,“ posťažovala sa.

Netflix podľa nej pritom poznal pravdu, lebo vychádzal z rovnomennej románovej predlohy Waltera Tevisa z roku 1983. A tam sa správne uvádzalo, že Gaprindašviliová už viackrát hrala so všetkými ruskými veľmajstrami. Tvorcom seriálu navyše radili dvaja slávni šachisti (Garri Kasparov a Bruce Pandolfini), ktorí vedeli, ako to bolo.

V žalobe sa tiež píše, že hlavnú hrdinku očividne vytvorili práve podľa Gaprindašviliovej: „Je to amerikanizovaná a beletrizovaná verzia skutočnej fenomenálnej Gruzínky, ktorá ako prvá prelomila genderové prekážky v medzinárodnom šachu v 60. rokoch tým, že súťažila s najlepšími mužskými šachistami a porážala ich.“

Jim Carrey Čítajte viac Ďalšia žaloba na Carreyho! Matka jeho mŕtvej ex tvrdí, že ju nakazil

Seriál Dámsky gambit sa u divákov tešil veľkej obľube. Už prvý mesiac po uvedení ho sledovalo vyše 62 miliónov domácností. Získal dva Zlaté glóbusy a deväť cien Emmy.

Práve to šachistka využíva ako argument, že jej odvysielanie seriálu spôsobilo veľkú profesionálnu ujmu a poníženie, no aj zmarené zisky. Údajne prišla o obchodné príležitosti v hodnote najmenej 75-tisíc dolárov a utrpela škody za minimálne päť miliónov dolárov.

Netflix reagoval vyhlásením, že má voči Gaprindašviliovej veľký rešpekt, ale žalobe neprikladá váhu a bude sa proti nej brániť.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #seriál #netflix #šach #šachista #Dámsky gambit #Nona Gaprindašvili