Producentka Wanda Adamík Hrycová ku tragédii: Na pľaci reálna zbraň nemá čo robiť!

Producentka Wanda Adamík Hrycová má skúsenosti s nakrúcaním filmov, v ktorých sa tiež použili zbrane, ako si vysvetľuje tragédiu, keď Alec Baldwin na pľaci smrteľne postrelil kameramanku a vážne zranil režiséra?

22.10.2021 10:56
Wanda Adamík Hrycová, filmová producentka Foto: ,
Producentka Wanda Adamik Hrycová.
debata (29)

„Tú správu som zachytila na CNN, vôbec nechápem, ako mohla byť na pľaci reálna nabitá zbraň! Je to fatálne zlyhanie rekvizitára a bezpečnosti, s tým herec nemôže mať nič spoločné,“ hovorí známa slovenská producentka. Pri hollywoodskych rozpočtoch mávajú filmy hneď niekoľko rekvizitárov a každý je zodpovedný za niektorú časť, podľa Adamík Hrycovej mal aj tento film pri nakrúcaní určite špeciálneho rekvizitára iba pre zbrane.

Alec Baldwin TASR Čítajte viac Herec Alec Baldwin pri nakrúcaní filmu nechtiac smrteľne postrelil kameramanku

„Vôbec si to neviem vysvetliť, či došlo k zámene rekvizity alebo čo sa vlastne stalo, sama som zvedavá, ako to vyšetria. Bezpečnosť je však na pľaci prvoradá, za ňu sú zodpovední konkrétni ľudia a tým hrozí podľa mňa basa,“ myslí si Wanda Adamik Hrycová.

Pri filmovaní sa vždy používajú rekvizity, ktoré vyzerajú ako skutočná zbraň, ale niekdy nie nabité reálne zbrane, môžu to byť aj pôvodné pušky, ale znefunkčnené. „My keď sme natáčali Slovanov, používali sme iné typy zbraní, boli to luky a šípy a tie nemôžu byť nefunkčné, dá sa nimi zraniť. Opatrnosť pri takomto nakrúcaní je preto zvýšená. Keď sa strieľa, mieri sa tam, kde nie sú žiadni ľudia a celú organizáciu má na starosti asistent réžie, všetci sú upozornení niekoľkými špeciálnymi výzvami a pokrikmi, že sa ide strieľať, aby si dávali pozor,“ vysvetľuje producentka.

Brandon Lee Čítajte viac Pri nakrúcaní filmov zahynuli Brandon Lee či Jon-Erik Hexum

„Aj môj otec sa dostal do smrteľne nebezpečnej situácie v divadle, keď mu stretili do krku korkovým štuplom z poľovníckej pušky a skoro zomrel. Namiesto toho, aby zvukár pustil zvuk výstrelu, strieľal herec v zákulisí a namiesto do vzduchu trafil môjmu otcovi do krku. Stalo sa to v roku 1977 a ja som ešte nebola na svete, takého nebezpečné situácie sa dejú, ale dnes by sa na bezpečnosť dbá oveľa viac,“ spomína Wanda Adamik Hrycová.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Alec Baldwin