Putinov zámok videlo na ruskom Youtube naviac ľudí

Dokumentárny film Putinov zámok, podľa ktorého si nechal šéf Kremľa Vladimir Putin tajne vystavať luxusnú rezidenciu na čiernomorskom pobreží, bol tento rok najväčším ruským hitom na online platforme YouTube. Snímka z dielne organizácie známeho ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navalného má vyše 119 miliónov zhliadnutí.

08.12.2021 11:00
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, autor dokumentárneho filmu Putinov zámok je momentálne vo väzení.
debata (53)

Film sa objavil na streamovacej platforme v januári, len niekoľko dní po návrate Navalného do vlasti z Nemecka, kde sa tento hlasný Putinov kritik liečil z otravy nervovo paralytickou látkou. Z útoku viní ruské spravodajské služby. Bezprostredne po svojom prílete do Moskvy bol zatknutý a o úspechu svojho dokumentu sa tak dozvedal už z väzby. Teraz si Navalnyj odpykáva trest odňatia slobody za údajnú spreneveru.

Podľa zistení Navalného a jeho spolupracovníkov vyšlo Putinovo utajované letovisko z roku 2010 na približne miliardu amerických dolárov (22,5 miliardy Sk) a jeho výstavbu umožnila dômyselná korupčná schéma. Autori bezmála dvojhodinovej snímky tvrdia, že na financovaní rezidencie sa podieľali blízki prezidentovi spojenci.

Ochranu areálu podľa dokumentu zaisťuje štátna Federálna ochranná služba (FSO), ktorá tiež viedla stavbu. V okolí je bezletová zóna a k areálu nemožno priplávať ani po mori. Ruská redakcia stanice BBC po zverejnení snímky uviedla, že jej vlastné dokumenty potvrdzujú mnohé závery filmu a že vo výstavbe rezidencie zohral štát kľúčovú úlohu.

Putin ale tvrdí, že areál nepatrí ani jemu ani jeho blízkym príbuzným. Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že objekt patrí „podnikateľom“ a že Kremeľ nemá právo ich mená uverejniť. Podľa informácií spravodajského portálu Meduza sa zdržiaval ruský prezident v rezidencii najmenej štyrikrát.

YouTube aj jej vlastník Google v Rusku často čelia nevôli úradov, ktoré obviňujú mnohé internetové platformy z porušovania ruských zákonov týkajúcich sa napríklad šírenia zakázaných informácií.

Internetový vyhľadávač už tento rok na pokutách v Rusku zaplatil vyše 32 miliónov rubľov. Tržby spoločnosti Google v Rusku vlani podľa údajov podnikovej databázy SPARK dosiahli 85,5 miliardy rubľov.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexander Navaľnyj