Recenzia seriálu: Napínavé Priznanie

Rodinné vzťahy, kriminálna zápletka aj sociálna dráma, láska v rôznych podobách a imigrácia - z takejto pestrej zmesi reálií namiešali tvorcovia nový slovenský seriál Priznanie, ktorý beží vo vysielaní RTVS.

19.01.2022 11:00
Angelika Sbouli Foto:
Angelika Sbouli v seriáli Priznanie.
debata (3)

Od začiatku je dej napínavý, len či na diváka nie je tých rôznych tém naraz priveľa: lesbický pár, utečenci aj extrémisti, sociálni pracovníci a kriminálnici, všetky tie protipóly na prvý pohľad zvádzajú k čierno-bielemu videniu, a to iste tvorcovia nechceli. Vďaka skvelým výkonom osvedčených hercov aj nových neokukaných tvárí aj dobre gradovaným zápletkám sa však seriálu darí postupne rozmotávať príbehy jednotlivých postáv presvedčivo a s chuťou.

Priznanie je voľným pokračovaním pôvodného seriálu Hniezdo. Do Hniezda sa v rodine Važanovcov dostalo „kukučie vajce“, keď Kristína (Soňa Norisová) ako milujúca manželka a matka dvoch detí splodila tretie dieťa neželane, mimo manželského zväzku.

Soňa Norisová, Alexander Bárta a Angelika... Foto: RTVS
Kristina a Michal Vazanovci a Lejla zo serialu Priznanie Sona Norisova Alexander Barta Angelika Sbouli foto RTVS Soňa Norisová, Alexander Bárta a Angelika Sbouli v seriáli Priznanie.

Jej manžel Michal Važan (Alexander Bárta), stavebný podnikateľ, je muž, ktorý si ctí klasickú rodinu a dieťa prijal za svoje. Ďalšou postavou, ktorú diváci poznajú zo seriálu Hniezdo, je Marta Fialová (Andrea Karnasová), ktorá z vášnivej lásky zabila svojho muža, Michalovho obchodného partnera, a vo väzení si odpykáva trest.

Hrdinov seriálu Hniezdo, ktorý sa na obrazovkách vysielal pred dvoma rokmi, sme opustili v nádeji, že po dramatických okolnostiach a skúškach, akým boli vystavení, hádam konečne nájdu svoj pokoj. Lenže, ako sľubujú tvorcovia, problematická minulosť znova preverí spoločenské, rodinné aj priateľské väzby a postavy seriálu čaká ťažká skúška ľudskej solidarity.

Nové témy

Aj teraz diváci sledujú ďalšie osudy manželov Važanovcov v príjemne civilnom podaní Sone Norisovej a Alexandra Bártu. V Priznaní však pribudlo viacero nových seriálových postáv a tie po dvoch odvysielaných častiach sľubujú zaujímavý vývoj.

Medzi novými seriálovými tvárami upúta najmä Sýrčanka Lejla (Angelika Sbouli), ktorá sa vo voľnom pokračovaní stáva hlavnou postavou. Mladá čakateľka na azyl s malým synom Sámim je poznačená tragickou minulosťou. Do rodiny Važanovcov vstúpi, keď jej Kristína (Soňa Norisová) ponúkne prácu v jej krajčírskej dielni.

Obe ženy spája materská láska, majú deti v rovnakom veku. Tak ako kedysi Kristína, dnes Lejla nesie v sebe veľké tajomstvo, ktoré ostáva zatiaľ skryté. Angelika Sbouli upútala od začiatku svojím presvedčivým stvárnením mladej sýrskej migrantky, hoci česká herečka v seriáli hovorí po slovensky s arabským prízvukom.

Kristina Vazanova zo serialu Priznanie  Sona Norisova foto RTVS   2 Čítajte viac Nakrúcanie Priznania? Bolo naozaj vyčerpávajúce, hovorí Soňa Norisová

Nové témy do seriálu prináša lesbický pár, nekonformná pracovníčka v migrantskom centre Andrea (Rebeka Poláková) a jej partnerka (Jana Kvantiková), ich bozk hneď v úvode seriálu vzbudil nezmyselné pohoršenie v cirkevných kruhoch, čo samo osebe hovorí, že s touto témou má Slovensko ešte stále problém, kým v zahraničkých filmoch neprekáža, v domácich reáliách ju niektorí nevedia stráviť.

Iný obraz doby reprezentujú prepracovaní ľudia na vrchole kariéry, ako je psychológ Marek (Kamil Mikulčík), ktorý pôsobil na misiách v Afganistane a v Sýrii, alebo uznávaný kriminalista Oskar (Ondrej Daniš), ktorý ide po stope nelegálnej prevádzačskej si­ete.

Obaja sú mužmi na svojom mieste, majú svoje skúsenosti a odbornosť a zdá sa, že ich nič neprekvapí. Čo ak predsa? Lejlino tajomstvo aj pátranie po prevádzačoch sľubuje zaujímavú zápletku.

Nové tváre

Čerstvý vietor do seriálu vnáša talentovaný mladý herec Robert Sipos v úlohe dvadsaťročného Juraja, ktorému ako odchovancovi detského domova život veľa šancí neponúka, až sa dá zlákať na pašovanie cigariet. Onedlho k nemu pribudne Martina Zábranská v úlohe Vanesy, dcéry majiteľa autobazáru, ktorá chce žiť svoj vlastný život.

priznanie, Čítajte viac Bude to seriálový hit tohto roka? RTVS štartuje voľné pokračovanie Hniezda

Dvojice milencov aj mileniek, obete a zločinci, mladí ľudia na šikmej ploche – stačí sa raz pokĺznuť a je to. Ľudia majú svoje tajomstvá a súdiť je vždy ľahké. Každý sa má k čomu „priznať“. No ak sa priznáva ku svojim citom, vzťahom, láske, nádeji – všetko bude fajn. Tak ako sa spieva v titulnej piesni k seriálu: Našli sme lásku, nádej, vieru.

Režisérom desaťdielneho seriálu Priznanie je Braňo Mišík, pod scenármi sú podpísaní Zuzana Líšková, Naďa Jurkemik a Peter Nagy, dramaturgičkou je Dana Garguláková.

Hodnotenie: 4,5 hviezdičky z piatich

Priznanie/TV seriál RTVS/ réžia Braňo Mišík/ účinkujú Angelika Sbouli, Soňa Norisová, Alexander Bárta, Rebeka Poláková, Robert Sipos a iní.

RTVS vysiela seriál každú nedeľu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #RTVS #Televízia #seriál Priznanie