Zomrel herec Josef Abrhám. Za herecké vlohy vďačil aj slovenským predkom

Vo veku 82 rokov zomrel obľúbený český herec Josef Abrhám. Svoju manželku Libušu Šafránkovú prežil o necelý rok.

17.05.2022 10:41 , aktualizované: 11:55
Josef Abrhám Foto:
Josef Abrhám.
debata (26)

Josef Abrhám sa narodil 14. decembra 1939 v Zlíne. Mal slovenské korene – jeho starým otcom bol významný slovenský dramatik, prozaik a evanjelický farár Jozef Hollý. Abrhám bol tiež synovcom slovenského herca Martina Hollého st. a bratrancom jeho syna, slovenského režiséra Martina Hollého ml.

Josef Abrhám

Pozrite si snímky zo života zosnulého českého herca Josefa Abrháma.

Fotogaléria
Milan Lasica (vľavo) a český herec Josef...
Cenu Karla Čapka za rok 2003 si 24. mája 2004 v...
+11Český herec Josef Abrhám si 19. júna 2010 na...

Jeho rodičia sa venovali ochotníckemu divadlu. „Dedko Jozef Hollý a babka Anna Hollá mali tri deti: Martina, Elenu a Boženu, ktorí po nich zdedili určité umelecké schopnosti. Môj strýko Martin bol, myslím, vynikajúci herec a režisér, teta Elena bola významná výtvarníčka a moja matka mohla mať skvelú hereckú kariéru, keby sa nevydala „cez kopec“ na Moravu za môjho otca, ktorý mal taktiež pozoruhodný múzický talent. Títo moji milí predkovia nás deti vybavili „umeleckými“ schopnosťami a my sme sa s týmto darom snažili pokiaľ možno slušne zaobchádzať,“ uviedol Abrhám pre Art Film Fest.

Abrhám vyštudoval Divadelnú fakultu Akademie muzických umění v Prahe. Čerstvo po ukončení štúdia odohral tri sezóny v Divadle na Vinohradech. Následne sa stal členom Činoherního klubu, kde pôsobil až do roku 1992. Do roku 1994 účinkoval v Národním divadle.

Režisér Peter Hledík si prevzal na Art Film Feste Zlatú kameru. FOTO: ART FILM FEST/RADOVAN STOKLASA Čítajte viac Josef Abrhám bol citlivý a priateľský

Jeho filmovým debutom sa stal Kde alibi nestačí z roku 1961, no prvú väčšiu rolu dostal v snímke Transport z ráje (1962). Následne si zahral vo filmoch ako Křik, Velká cesta, Každý den odvahu, Pension pro svobodné pány či Happy End.

Vo filme Člověk proti zkáze z roku 1989 stvárnil v hlavnej roli spisovateľa Karla Čapka. Jeho najpamätnejšími úlohami sú však tie z filmov Marečku, podejte mi pero!, Kulový blesk, Vrchní, prchni či Jára Cimrman ležící, spící. Posledným filmom, v ktorom účinkoval, bol Anděl Páně 2 z roku 2016.

Abrhám účinkoval tiež v mnohých seriáloch ako Nemocnice na kraji města, Malý pitaval z velkého města, Zlá krev, Druhý dech či Hraběnky.

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Josef Abrhám je držiteľom Českého leva v kategórii hlavný mužský herecký výkon za film Šakalí léta z roku 1993. Na Českého lva bol ešte dvakrát nominovaný za svoje účinkovanie vo filmoch Kráska v nesnázích (2006) a Odcházení (2011).

V roku 2010 si prevzal ocenenie Hercova misia na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach. Pri tejto príležitosti pripevnil na tamojší Most slávy mosadznú tabuľku so svojím menom. „Toto ocenenie si veľmi vážim. Som prekvapený a naozaj potešený, že si moju prácu všimli práve na Slovensku, pretože som, dúfam, „nesklamal“ pána Andreja Bagara, ktorý sa za mňa ako rektor VŠMU v roku 1959 zaručil a proti opakovanému zákazu politických mocipánov v Uherskom Hradišti, ktorí chceli moje štúdium znemožniť, ma práve Andrej Bagar „na svoju rektorskú zodpovednosť“ na VŠMU prijal. Vďaka jeho ľudskému a na vtedajšiu dobu veľmi statočnému činu som sa vlastne stal hercom,“ uviedol vtedy Abrhám pre Art Film Fest.

Josef Abrhám (82) Čítajte viac Pamätné úlohy Josefa Abrháma

V roku 2020 získal ocenenie Cena Thálie v kategórii Celoživotní mistrovství: činohra.

Abrhám bol osem rokov vo vzťahu s herečkou, speváčkou a moderátorkou Naďou Urbánkovou. V roku 1976 sa oženil s českou herečkou Libušou Šafránkovou, s ktorou žil až do jej smrti. Mali spolu syna Josefa.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #úmrtie #Josef Abrhám