Emília Vášáryová: Herečka storočia oslavuje 80 rokov

Keby sme mali vymenovať všetky jej divadelné úlohy, bolo by ich viac ako sto. A zoznam jej televíznych a celovečerných filmov by vydal na samostatný článok, veď ich má za sebou asi 190. Výnimočne dlhý je aj súpis jej ocenení. Keď v roku 2000 vyhrala novinársku anketu a stala sa slovenskou Herečkou storočia, bolo to zaslúžené víťazstvo, pretože Emília Vášáryová ňou naozaj je. A dnes oslavuje 80 rokov.

18.05.2022 06:00
Emília Vášáryová Foto:
Emília Vášáryová
debata (4)

Keď už bola hereckou legendou, spomínala, že prvé životné skúsenosti zbierala práve pred kamerou. „Vo filme som sa prvýkrát bozkávala s mužom, vo filme som prvýkrát rodila… niekoľkokrát som sa vydávala, takže film bol pre mňa školou do života,“ prezradila v relácii televízie TA3.

Ako to však už na svete chodí, všetko mohlo byť inak. Jej rodina nemala totiž v 50. rokoch práve najlepšie vyhliadky. Milkin strýko emigroval, a tak im komunistický režim nebol veľmi naklonený.

Hoci obaja rodičia boli učitelia, Emília i jej o šesť rokov mladšia sestra Magda, sa obávali, či im úrady vôbec dovolia zmaturovať, nieto ešte študovať na vysokej škole. Potom však zasiahla náhoda.

Režisér a jeho dlhoročná múza - Jan Hřebejk a...
Zľava: Karel Gott, Jiří Macháček a Emília...
+18Hlavní hereckí predstavitelia Nestydu - Jiří...

Keď v Banskej Štiavnici, kde Vášáryovci žili, nakrúcali komédiu Dáždnik svätého Petra (1958), filmári navštívili miestnu školu, aby našli deti a mládež do komparzu. Milka im padla do oka.

Vo filmovom debute síce povedala iba jednu vetu, no skúsení kolegovia ju už vtedy nahovárali, aby skúsila štúdium herectva. Mala k tomu ostatne blízko – hrávala ochotnícke divadlo, športovala, vedela hrať na klavíri, pekne spievala.

Herečka Emília Vášáryová v roku 1963 na pláži v... Foto: Niklaus Stauss / AKG / Profimedia
277448440 Herečka Emília Vášáryová v roku 1963 na pláži v Cannes, kde uviedla úspešnú komédiu Až přijde kocour.

Keď jej to navrhol i vtedajší rektor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) Andrej Bagar, ktorého stretla na recitačnej súťaži, zistila, že by to mohol byť spôsob, ako sa dostať na vysokú školu, lebo v tomto odbore sa kládol väčší dôraz na talentové skúšky než na kádrové posudky.

Riskla to a mala šťastie. Nadanú a príťažlivú študentku si rýchlo všimli aj režiséri. Jej úloha sekretárky v budovateľskej dráme Na pochode sa vždy nespieva (1960) jej síce herectvo takmer znechutila, no ďalšie snímky ju presvedčili, že si vybrala správne.

Video
Medailóniky slávnych: Herečka Emília Vášáryová má 80
Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Mala len 21 rokov, keď český režisér Vojtěch Jasný zháňal partnerku pre slávneho herca Jana Wericha do komédie Až přijde kocour (1963). Podmienkou bolo, aby sa nebála cviciť na hrazde. Emília to zvládla, keďže sa aktívne venovala gymnastike, aj tak sa však pri nakrúcaní zranila a pár dní si poležala v nemocnici. Snímka sa stretla s veľmi dobrým ohlasom a na filmovom festivale v Cannes získala cenu poroty.

Sestry Emília a Magda Vášáryové v zábavnom programe Ktosi je za dverami v roku 1979.

V roku 1963 mladá herečka ukončila VŠMU, krátko pôsobila na bratislavskej Novej scéne, no už o rok neskôr sa stala členkou Slovenského národného divadla, kde vystupuje dodnes. Od tých čias nemala núdzu o divadelné, televízne ani filmové úlohy. To, že patrí k najobľúbenejším herečkám v niekdajšom Československu, potvrdila i víťazstvom v prvom ročníku ankety Zlatý krokodíl v roku 1968.

Emília Vášáryová Čítajte viac Jubilantka Emília Vášáryová: Stály dôvod na potlesk

Na divadelných doskách aj pred kamerou počas vyše 60-ročnej kariéry predviedla, že je naozaj výnimočnou charakterovou herečkou, ktorá si dokáže poradiť s každým žánrom od komédie, rozprávky a detektívky až po muzikál či tragédiu.

Presadila sa tiež v českých filmoch a divadlách, kde často hosťuje, hrala v osemnástich televíznych seriáloch, spolupracovala s rozhlasom a pôsobila i v dabingu.

Z množstva cien, ktoré dostala, možno spomenúť Krištáľové krídlo (1999), Dosky (1999, 2002, 2004), Igric (2000), Český lev (2005), OTO 2007, niekoľko ocenení Literárneho fondu či Slnko v sieti (2022).

Inscenácie, v ktorých zažiarila Emília Vášáryová

Pozrite si výber fotografií z inscenácií, v ktorých účinkovala jubilantka Emília Vášáryová.

Fotogaléria
S Ladislavom Chudíkom a Jurajom Slezáčkom v hre...
Muzikál Na skle maľované mal premiéru v roku...
+8S Táňou Pauhofovou v hre Kým prídu Stouni, 2022.

Jediná rola, ktorá jej nesadla, bola politická. Po páde režimu ju ľudia z hnutia VPN prehovorili, aby kandidovala v prvých slobodných voľbách. V júni 1990 sa stala poslankyňou Federálneho zhromaždenia v Prahe, ale už po pol roku sa funkcie vzdala. Politiku prenechala mladšej sestre Magde, ktorá bola tiež obľúbenou herečkou. Namiesto toho začala učiť na VŠMU, v roku 1999 ju tam vymenovali za profesorku.

Emília Vášáryová vo filme Až přijde kocour (1963), ktorý  získal Zvláštnu cenu v Cannes a po emigrácii režiséra Vojtěcha Jasného putoval do trezoru. Čítajte viac Emília Vášáryová - herečkou proti svojej vôli

Z prvého manželstva s ortopédom Ivanom Horským má syna Tomáša, jej druhým mužom bol kostýmový výtvarník Milan Čorba, ktorý zomrel v máji 2013. Prežila s ním vyše 30 rokov a narodil sa im syn Juraj.

V pamätných scénach v českej komédii Pelíšky.

Emília Vášáryová, ktorá je dnes ikonou slovenského filmu, hovorí, že základom životného šťastia ju naučili už v detstve. Vie sa vraj tešiť z maličkostí a to, čo nemusí mať a nemá, jej ani nechýba.

„Prežila som veľmi zaujímavý život. Stretla som neobyčajných ľudí a dostala som toľko príležitostí, že som za ne nesmierne vďačná… Myslím, že to tak asi malo byť,“ zhodnotila.

Výber z filmov, v ktorých hrala

  • Polnočná omša (1962)
  • Až přijde kocour (1963)
  • Námestie svätej Alžbety (1965)
  • Majster Kat (1966)
  • Balada o siedmich obesených (1968)
  • Medená veža (1970)
  • Bačova žena (1972)
  • Prípad krásnej nerestnice (1973)
  • Kto odchádza v daždi… (1974)
  • Buddenbrookovci (1974)
  • Červené víno (1976)
  • Mário a kúzelník (1976)
  • Pávie pierko (1987)
  • Pelíšky (1999)
  • Horem pádem (2004)
  • Kráska v nesnázích (2006)
  • Václav (2007)
  • Eva Nová (2015)
  • Čiara (2017)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #film #narodeniny #jubileum #herečka #Emília Vášáryová #80 rokov