Recenzia: Tajný život prezidentky

Krásne kulisy, krásne kostýmy a krásni ľudia potešia oko diváka v novom českom filme Prezidentka. Inak sa však toho veľa nedeje.

29.06.2022 06:00
debata (2)
Herečka Anna Geislerová ako česká hlava štátu... Foto: Zuzana Panská
Anna Geislerová Herečka Anna Geislerová ako česká hlava štátu na zábere z filmu Prezidentka.

Režisér Rudolf Havlík nakrútil romantický príbeh lásky fešného vdovca (Ondřej Vetchý), ktorý je verný svojej zosnulej manželke až za hrob (chodí jej tam čítať z knižky), ale predsa sa po siedmich rokoch znova zaľúbi. Do jeho života sa zatúla iná žena a nie je to hocikto, ale rovno česká prezidentka Kateřina Čechová (Aňa Geislerová).

Spočiatku je vo vzťahu inkognito a tajomstvo svojej štátnickej funkcie si chce udržať čo najdlhšie. Obáva sa rôznych obmedzení – veď jej nová láska by musela prejsť previerkou a podliehať bezpečnostným opatreniam – ako aj ona. (Jej bodyguardka ju stráži aj na záchode, čo je jedna z humorných scén filmu.) Bezpečnostné opatrenia aj tak však nie sú dosť dôsledné, lebo Kateřina sa večer mení na „tuláčku po hviezdach“ a vyráža do ulíc starej Prahy. Chce si užiť slobody, o ktorú prezidentovaním prišla.

Aj ako poručík Columbo

Filmu Prezidentka predchádzal chýr, že bol inšpirovaný slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, čo však režisér nepotvrdil a ani samotný príbeh či hlavná postava tomu nenasvedčujú. Aj Aňa Geislerová má síce ako prezidentka bohatý šatník a oblieka si zaujímavé šaty, ale jej rola je skôr rozprávková, než by vychádzala z reality. Svedčia o tom aj preoblečenia, v ktorých vychádza na nočné prechádzky, aby ju nikto nespoznal. Tu režisér čerpal z voľnosti, ktorú si dal, keď na začiatku príbehu naznačil – stratenou črievičkou – že bude rozprávať rozprávku.

PREZIDENTKA film Aňa Geislerová Čítajte viac Aňa Geislerová hrá prezidentku. Bola vzorom Čaputová?

Tak sa môže prezidentka Kateřina prezliecť do baloniaka, v ktorom pripomína poručíka Columba, dať si na hlavu tmavú parochňu a tmavé okuliare. Skrátka, vyblázniť sa. Na hlave má ešte aj šatku v štýle filmu Prázdniny v Ríme. Takto odetej sa jej darí unikať pozornosti na chodbách prezidentského sídla. Podľa všetkého je to pekný holubník! (Možno ide aj o kritiku.)

Pred čím, alebo za čím Kateřina uteká? Ťarcha prezidentskej funkcie ju asi až tak nevyčerpáva, oficiality ju nezaťažujú, však si kamarátsky švitorí aj s britským premiérom, ktorý príde na štátnu návštevu. A svoju hlavnú náplň, záchranu planéty, má v krvi. Mrzí ju skôr, že nie je paňou svojho času a ukáže sa, že jej chýbala najmä láska.

Video

Kateřina napokon nájde svojho muža snov, to je jeho oficiálna charakteristika, ale kým sa vzťah utuží, musí ešte preskákať určité prekážky. Deje sa to pri varení charitatívnej vianočnej polievky, kde má Kateřina oblečený naozaj slušivý úbor v štýle Santa Clausa – zásterka, čiapočka. Všetko, čo sa týka lásky, vyvrcholí na vianočnom plese, kde sa utvárajú rôzne dvojice a padajú bozky.

V posteli iba cudne

Príťažlivosť a komediálnosť Havlíkovej Prezidentky je už vo výbere témy, námetu a názvu. Je to vlastne chyták, žartík. Každý bude čakať politický triler, akčnosť, štátnické problémy, cirkus v parlamente, drámy na hraniciach a podobne. Namiesto toho však divák sleduje nehu, rozpaky, zdržanlivosť, cudnosť, oddanosť… Možno má Havlík v úmysle aj ovplyvniť prezidentské voľby, aby sa aj u nich ujala vlády žena, a len sa nevinne tvári, že to je o Popoluške.

Aňa Geislerova vo filme Prezidentka

Ako jej pristane rola hlavy štátu? Pozrite si fotografie

Fotogaléria
Anna Geislerová ako zaľúbená hlava štátu?...
Aňoa Geislerová ako prvá česká prezidentka v...
+4 Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý pri nakrúcaní...

Českí kritici však film Prezidentka sentimentálne neberú. Vyčítajú mu, že je zdĺhavý a že sa tam nič nedeje. Vraj mali pocit, akoby trval tri hodiny. No práve istá pomalosť je v tomto filme príjemná. Kontrastuje totiž s hektickou dynamikou súčasného života. Tú Havlík vyjadril napríklad dynamickou chôdzou prezidentky so suitou po chodbách paláca: idú odnikadiaľ nikam, ale rýchlo! A dôležito. V tejto skupinke, ktorá si žije svojím životom, sa uplatnil aj slovenský herec Juraj Loj, ktorý hrá asistenta prezidentky.

Trailer k filmu.

Protikladom týchto výjavov sú tajné prechádzky prezidentky s jej mužom snov a jeho psíkom. Je to poriadny rozdiel v tempe, len divák stále nevie, prečo je život v páre a na slobode pre Kateřinu taký problém? Scenár to hlbšie nerozoberá, ale Aňa Geislerová vie zahrať aj telefónny zoznam, takže aj z tejto postavy vytĺkla, čo sa dalo.

Stvárnila skrátka Popolušku, ktorá je prezidentkou, nájde si princa v sochárskom ateliéri a jej dcéra študuje v Londýne. Kto by si to nepozrel? Dominuje predsa téma vzťahov, city. Nejaké problémy sa však – okrem tých s láskou – predsa do filmu dostali. Prezidentka bojuje o záchranu planéty, o mier, ale význam má pri tom aj láska.

Film, v ktorom sa všetci na záver bozkávajú, pripomína známe: Nerob vojnu, rob lásku! Tak kedysi vyzývali John Lennon a Yoko Ono, ležiac v posteli. V tomto filme žiadne posteľné scény nie sú (iba prezidentka na lôžku sama), príbeh vyznieva skôr naivne, šlabikárovo a veľmi cudne. Život prezidentky zostáva vlastne i naďalej tajný.

Hodnotenie Pravdy – 3 hviezdičky z piatich

Prezidentka/Česko 2022/r. Rudolf Havlík/h. Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý, Veronika Khek Kubařová, Juraj Loj, Denisa Biskupová, Oskar Hes, Vasil Fridrich, Vanda Chaloupková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #filmová recenzia #film Prezidentka