Gina Lollobrigida má 95 rokov! Pozrite si nesmrteľnú krásku na fotografiách

Bývala symbolom krásy a hovorilo sa jej Mona Lisa 20. storočia. Gina Lollobrigida bola postupne modelkou, slávnou herečkou, neskôr začala úspešne fotografovať a venovať sa charite. Jej najslávnejšie filmy Krásky noci, Fanfán Tulipán, Zvonár u Matky Božej, Chlieb, láska a žiarlivosť či Talianske prázdniny vznikli v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch, keď bola sexsymbolom. A to pôvodne študovala maliarstvo a sochárstvo. Lollobrigida, ktorá 4. júla oslávi deväťdesiatpäť rokov, zostáva jednou z mála žijúcich legiend zlatej éry kinematografie.

04.07.2022 07:00
Gina Lollobrigida Foto: ,
Gina Lollobrigida na zábere v roku 2012. Symbol krásy a jedna z hereckých tvárí zlatej éry filmu oslavuje 95 rokov.
debata (1)

Luigina Lollobrigida sa narodila v malom talianskom mestečku Subiaco, detstvo strávila behaním po horách. Keď sa rodina presťahovala do Ríma, začala navštevovať súťaže krásy, okrem iného vyhrala Miss Rím a v dvadsiatich bola tretia na súťaži Miss Taliansko. A tak sa z nej stala modelka a neskôr herečka.

Prvou snímkou, ktorá ju preslávila, boli Pozor! Banditi! z roku 1951. A ďalšie úlohy v hitoch Krásky noci a Fanfán Tulipán jej zaistili renomé hviezdy európskeho formátu. V druhom z nich si zahrala po boku Gérarda Philipa a našla svoju filmovú tvár neskrotnej živelnej krásky s dušou dieťaťa.

Horst Buchholz a Gina Lollobrigida v  Berlíne v...
Zľava: Burt Lancaster, Gina Lollobrigida a Tony...
+9Rok 1957 - Gina Lollobrigida vo filme  "Anna...

Nasledovali úspešné snímky Chlieb, láska a fantázia (1953), Chlieb, láska a žiarlivosť, Rimanka (oba nakrútila v roku 1954) a postava cigánky vo filme Zvonár u matky božej (1956) s Anthonym Quinnom.

Dôkazom úspešnej spolupráce božskej „Lollo“ s inými národnými kinematografiami sú napríklad americký film Talianske prázdniny z roku 1961, britská dráma Bezcharakterná žena (1964) či britská komédia Hotel Paradiso (1966). Za úlohu zrelej ženy v snímke Dobrý deň, pani Campbellová (1968) bola dokonca nominovaná na Zlatý Glóbus.

Od konca šesťdesiatych rokov sa Gina objavovala vo filmoch len sporadicky a vrátila sa k výtvarnému umeniu. Tiež úspešne fotografovala, vytvorila kolekciu fotiek Paula Newmana, Salvadora Dalího či futbalového tímu nemeckej reprezentácie.

Tom Cruise Čítajte viac Tom Cruise oslavuje. Hollywoodska hviezda má 60 rokov

Jednu z jej sôch mohli obdivovať návštevníci EXPO v španielskej Seville: „Keď tvorím, mám pocit, že horím, cítim sa stále mladá a svieža. Možno preto v poslednej dobe príliš nefilmujem,“ komentovala to. Tiež vydala knihu svojich fotoreportáží Italia Mia (1973), pre taliansky časopis Gente získala v roku 1974 exkluzívny rozhovor s kubánskym vodcom Fidelom Castrom, natočila aj dokument o Indire Gándíhovej. Dokonca aj kandidovala do Európskeho parlamentu, ale neúspešne.

V roku 1995 prišla Lollobrigida ako oficiálny hosť na Filmový festival v Karlových Varoch, kde odovzdala Krištáľový glóbus Jánovi Svěrákovi za jeho víťazný film Jízda.

Dlhodobo sa tiež venuje obchodu s módnymi doplnkami a kozmetikou. V roku 2013 dala do dražby svoje šperky a výťažok okolo piatich miliónov dolárov venovala na výskum kmeňových buniek.

Boris Filan a Jožo Ráž Čítajte viac Boris Filan: Jožo Ráž je zlý chlapec len navonok

Vyjadrila sa aj ku kampani MeToo. Sama ako dvojnásobná obeť sexuálneho násilia povedala, že treba incident oznámiť hneď, a nie až po rokoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rimanka #Gina Lollobrigida