Najprv svadba, teraz päťdesiatka. Ben Affleck opäť oslavuje

Jeho kariéra je plná výšok aj pádov. Zažil slávu i jej odvrátenú tvár - depresie a závislosť od alkoholu. Viackrát ho odpisovali, no zakaždým sa vzchopil a dokázal znova prekvapiť. Ako herec, scenárista aj režisér. Dvojnásobný držiteľ Oscara Ben Affleck, ktorý sa len pred mesiacom oženil so speváčkou Jennifer Lopezovou, má dnes opäť dôvod na oslavu - dožíva sa 50 rokov.

15.08.2022 06:00
 Ben Affleck   DFree  Shutter Stock
Ben Affleck.
debata

Ako priznal v jednom rozhovore, to, že ho ľudia poznajú, má tú výhodu, že už nikomu nemusí hláskovať svoje meno. Kedysi mu ho totiž často skomolili. Na svet prišiel 15. augusta 1972 v kalifornskom Berkeley ako Benjamin Géza Affleck-Boldt, čo pre umelca nie je práve najvhodnejšie. Stredné meno Géza (slovensky Gejza) mu rodičia dali po maďarskom priateľovi, ktorý prežil holokaust.

Snívanie o sláve

Ben mal už odmalička blízko k umeniu. Jeho otec bol síce len neúspešný divadelný herec a dramatik, ale matka, učiteľka na základnej škole, študovala na Harvardovej univerzite a deti viedla k tomu, aby sa vzdelávali. Brávala ich do divadla a poznala viacerých umelcov vrátane ľudí z filmového priemyslu.

Keď sa rodina presťahovala do mesta Cambridge, kde sídli aj prestížna univerzita, v Benovom živote nastali dve zásadné zmeny – jeho otec, ťažký alkoholik, po rozvode odišiel, takže sa deťom uľavilo, a zoznámil sa s budúcim hercom Mattom Damonom, ktorý býval v rovnakej štvrti. Ben mal vtedy osem a Matt desať rokov. Stali sa z nich najlepší priatelia. Spolu snívali o sláve a hereckej kariére.

Herec Ben Affleck na zábere z roku 1999.
Herec Ben Affleck na zábere z roku 2000.-
+14Herec Ben Affleck na zábere z roku 2006.-

Benovi a jeho bratovi Caseymu k nej pomohla matka. Začínali v reklamách a Affleck mal iba sedem rokov, keď sa prvý raz objavil pred kamerou. O dva roky neskôr debutoval vo filme a v trinástich nakrúcal detský televízny seriál v Mexiku, vďaka čomu sa naučil po španielsky. Nasledovali vedľajšie úlohy v niekoľkých snímkach (napríklad Pole snov, Buffy, zabíjačka upírov či Flákači).

Na želanie matky sa pokúšal študovať – najprv španielčinu, potom orientalistiku, ale nakoniec to vzdal. Uvedomil si, že sa dokáže uživiť aj filmovaním. „Rozhodol som sa, že 20-tisíc dolárov ročne sa dá minúť na lepšie veci, napríklad na alkohol a ženy,“ vysvetľoval s humorom.

O svojom talente však spočiatku pochyboval. „Ľudia mi vždy hovorili: Si priveľký, si privysoký, môžeš hrať len záporné postavy, nikdy nie hlavnú úlohu,“ zaspomínal si po rokoch. Možno aj to bol dôvod, že podobne ako otec hľadal útechu na dne pohára. Problémy s alkoholom mal už od 15 rokov a počas života podstúpil niekoľko odvykacích terapií.

Pred kamerou aj za ňou

Svoje mohla zohrať i sláva, ktorá prišla pomerne rýchlo. Matt Damon dostal v rámci štúdia za úlohu napísať krátku scénku. Ben mu ju pomohol zahrať, a tak sa im páčila, že ju rozpracovali na filmový scenár.

Vytvorili zaujímavý príbeh o geniálnom mladíkovi z chudobných pomerov s názvom Dobrý Will Hunting (1997). Scenár predali producentom za 600-tisíc dolárov a v dráme si sami zahrali. Snímka získala dva Oscary, zlaté sošky za scenár si odniesli aj Damon s Affleckom.

Trailer k filmu Dobrý Will Hunting.

Pre oboch to znamenalo začiatok úspešnej kariéry. Benova sláva postupne síce upadala, ale za sebou má množstvo filmov, z ktorých možno spomenúť Armageddon (1998), Živelná pohroma (1999), Dogma (1999), 200 cigariet (1999), Falošná hra (2000), Pearl Harbor (2001), Incident (2002), Výplata (2003), Na odstrel (2009), Mesto hriechu (2010), Stratené dievča (2014) či Účtovník (2016).

Keď ho už kritici prestali chváliť ako herca, získal si ich ako scenárista a režisér. Zatiaľ nakrútil päť filmov, najväčšie uznanie zožal triler Argo: Nebezpečný útek (2012), v ktorom si aj zahral. Snímku ocenili Oscarom a dvoma Zlatými glóbusmi (za najlepší film a réžiu).

Trailer k filmu Argo.

Affleck mal niekoľko vzťahov s kolegyňami, napríklad s Gwyneth Paltrowovou, z rozpadnutého manželstva s herečkou Jennifer Garnerovou má tri deti. S Jennifer Lopezovou sa zasnúbili už pred 20 rokmi, no potom sa rozišli a opäť sa zblížili až vlani.

Obľúbený herec a režisér zvládol boj so závislosťou, často sa vyjadruje k politike, podporuje amerických demokratov i viaceré charitatívne projekty. Keby sa neživil filmovaním, možno by si zarábal hraním kariet – v roku 2004 zvíťazil na kalifornských majstrovstvách v pokeri, čo mu vynieslo vyše 356-tisíc dolárov.

Herec Ben Affleck a jeho partnerka Jennifer...
Jennifer Lopez a jej partner Ben Affleck na...
+13Herečka a speváčka Jennifer Lopez vzala na...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #Ben Affleck #jubileum #50 rokov