Tragické incidenty v priamom prenose. Samovražda hlásateľky či výbuch raketoplánu

Diváci živých televíznych prenosov sa neraz stali svedkami neočakávaných situácií, ktoré často vyvrcholili tragédiou. Kamerám sa tak výnimočne podarilo zachytiť aj momenty, ktoré zmenili históriu.

01.10.2022 08:00
Christine Chubbuck Foto:
Televízna hlásateľka Christine Chubbucková na archívnej snímke z roku 1974.
debata (6)

Olympijský masaker

Jedna z najhorších udalostí, ktorá sa dostala do živého vysielania, bol masaker na letných olympijských hrách v Mníchove v roku 1972. Počas druhého týždňa najväčšej športovej udalosti roka došlo k útoku na izraelských športovcov a ich trénerov.

Osem príslušníkov palestínskej militantnej organizácie Čierny september vtedy zabilo jedenásť členov izraelskej delegácie a jedného policajta. Ich pôvodným plánom bolo držať športovcov ako rukojemníkov. Výmenou za nich požadovali prepustenie 236 väzňov, z ktorých väčšina sa nachádzala v izraelských väzniciach.

Dokument o masakri na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972.

Vôbec po prvý raz sa tak teroristický incident dostal do povedomia globálneho publika prostredníctvom živého vysielania. Odhaduje sa, že drámu s rukojemníkmi sledovalo celosvetovo zhruba 900 miliónov divákov. V olympijskom press centre vtedy 11 monitorov sledovalo športové dianie, zatiaľ čo tri ďalšie ukazovali, ako to vyzerá pred budovou s rukojemníkmi. Autoritám sa situáciu nepodarilo zvládnuť a teroristi napokon rukojemníkov zabili.

Olympiáda bola pozastavená na 34 hodín. Na nasledujúcich zimných olympijských hrách, ktoré sa konali v roku 1976 v Innsbrucku, boli výrazne posilnené bezpečnostné opatrenia, aby sa podobný incident nezopakoval. „Tie simultánne blikajúce zábery na obrazovkách ma zasiahli ako tá najnepriechod­nejšia, najnevhodnejšia a najplochejšia surrealistická vizuálna spomienka v mojom živote,“ povedal Dave Marash, ktorý v tom čase pracoval ako reportér pre rozhlasovú stanicu CBS Radio.

Oznámenie vlastnej samovraždy

O dva roky po tomto incidente sa v živom prenose odohrala ďalšia tragédia. Počas vysielania správ na regionálnej americkej televízii WXLT spáchala pred očami divákov samovraždu hlásateľka Christine Chubbucková. Ráno prišla do redakcie s tým, že chce prečítať správy v rámci relácie Suncoast Digest – dovtedy to nikdy nerobila.

Trailer k filmu Christine.

Chubbucková následne uviedla niekoľko spravodajských vstupov, ktoré zakončila šokujúcim vyhlásením. „V súlade s praxou WXLT prezentovať čo najbezprostred­nejšie a úplné správy o miestnych novinkách o krvi a vnútornostiach, TV 40 prezentuje to, čo sa považuje za televízne prvenstvo. V živých farbách, exkluzívne spravodajstvo o pokuse o samovraždu,“ povedala do kamery hlásateľka. Následne vytiahla 38-kalibrový revolver a strelila si do hlavy. Hneď po tom režisér vypol vysielanie.

V roku 2016 mal premiéru film Christine, ktorý mapuje Chubbuckovej osud. Stvárnila ju herečka Rebecca Hallová, ktorá si za svoj výkon vyslúžila pozitívne hodnotenia kritiky. V tom istom roku vznikla aj snímka Kate Plays Christine. Tá rozpráva o osude mladej herečky, ktorá sa pripravuje stvárniť Christine Chubbuckovú vo fiktívnom filme.

Nehoda aj terorizmus

Malo ísť o výnimočný deň, napokon však došlo k nešťastiu. Oči celého sveta sa prostredníctvom živého vysielania 28. januára 1986 upierali k Mysu Canaveral, odkiaľ mal odštartovať raketoplán Challenger. Ten mal spolu so siedmimi astronautmi na palube namierené do vesmíru.

Explózia raketoplánu Chellenger.

Krátko po štarte však došlo k výbuchu, ktorý nikto na palube neprežil. Medzi posádkou bola aj Christa McAuliffeová, ktorá sa mala stať prvou učiteľkou vo vesmíre. Po tomto incidente došlo k viacerým zlepšeniam bezpečnostných opatrení budúcich projektov NASA.

Napriek tomu, že išlo o neočakávaný útok, časť tragédie z 11. septembra 2001 sa podarilo zachytiť aj v reálnom čase. Po tom, čo útočníci vleteli s dvomi lietadlami do newyorských dvojičiek, ktoré boli súčasťou komplexu World Trade Center, sledovali milióny divákov kolaps druhej veže.

Zábery na kolaps Dvojičiek.

Dodnes ide o jednu z najhorších tragédií v histórii Spojených štátov amerických, ktorá si vyžiadala vyše 2 700 obetí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #živý prenos #tragédie