Benátky oslávia osemdesiatku aj s Chytilovou

Najstarší filmový festival na svete oslavuje. Prehliadka v Benátkach si tento rok pripomína 80 rokov od svojho založenia. Napriek tomu, že prvý ročník festivalu sa konal už v roku 1932, koncom augusta sa v Benátkach začne "iba" 69. ročník festivalu. V rokoch 1933 a 1978 sa totiž festival nekonal a do jeho novodobej histórie sa nepočíta ani vojnou poznačené obdobie rokov 1940 - 1946.

04.08.2012 12:00
37 benatky 4x Foto:
Selena Goméz, Ashley Benson, Rachel Korine a Vanessa Hudgens vo filme Spring Breakers, ktorý sa bude na festivale v Benátkach uchádzať o Zlatého leva.
debata

O hlavnú cenu, Zlatého leva, sa bude tento rok uchádzať 18 filmov – 17 z nich už organizátori zverejnili, posledný bude tradične prekvapením, ktoré v Benátkach prezradia až počas festivalu. Vlani tu súťažilo 23 filmov a Zlatý lev putoval do Ruska. Získal ho Alexander Sokurov s filmom Faust. Tento rok Rusko v hlavnej súťaži zastupuje dráma Zrada režiséra Kirilla Serebrennikova.

V súťaži sú však aj známejšie mená. Americký režisér Brian De Palma, ktorý si z Benátok pred piatimi rokmi odniesol Strieborného leva za vojnovú drámu Redigované, sa tentoraz uchádza o cenu s trilerom Passion. V ňom nadriadení mladej obchodníčke kradnú jej nápady a za to ich čaká vražedná pomsta. Hviezdami francúzsko-nemeckej snímky sú Noomi Rapace, Rachel McAdams a Paul Anderson.

Takisto americký režisér Terrence Malick zvíťazil so svojím zatiaľ posledným filmom Strom života na minuloročnom festivale v Cannes. V minulosti sa na každý jeho ďalší film čakalo roky, v poslednom čase však Malick zrýchlil tempo svojej práce a pripravoval hneď niekoľko projektov naraz. Najnovšie dokončil romantickú drámu To the Wonder, s ktorou bude na festivale súťažiť. Hviezdami filmu o Američanovi, ktorému sa rozpadne manželstvo s Európankou a opäť nadviaže kontakt so ženou zo svojho rodiska, sú Ben Affleck, Rachel McAdams, Javier Bardem či Rachel Weisz.

Ameriku zastupuje v hlavnej súťaži aj Harmony Korine, známy vďaka svojej snímke Gummo či scenárom k filmom Kids a Ken Park režiséra Larryho Clarka. V najnovšom filme Spring Breakers sa tvorca provokatívnych filmov plných obskúrností prekvapujúco spojil napríklad s hviezdou Disney Channela, speváčkou a herečkou Selenou Goméz. Zahrala si jedno zo štvorice dievčat, ktoré skončia vo väzení po tom, čo vykradnú reštauráciu. Chcú tak získať peniaze na strávenie jarných prázdnin podľa svojich predstáv. Z väzenia ich dostane díler drog a zbraní, nebude to však zadarmo. Ďalšími hviezdami filmu sú Vanessa Hudgens, Ashley Benson či James Franco.

O Zlatého leva sa v Benátkach budú uchádzať aj juhokórejský filmár Kim Ki-duk, japonský režisér Takeshi Kitano či taliansky tvorca Marco Bellocchio. Súťaží aj Rakúšan Ulrich Seidl, na festivale predstaví druhú časť svojej prázdninovej trilógie o túžbe po šťastí Raj: Viera. O víťazovi rozhoduje porota pod vedením amerického režiséra Michaela Manna. Víťazov vyhlásia 8. septembra.

Benátsky festival otvorí 29. augusta film pôvodom indickej režisérky Miry Nair The Reluctant Fundamentalist (Zdráhavý fundamentalista), v ktorom si zahrali Kate Hudson, Kiefer Sutherland či Liev Schreiber. V trojici oficiálnych novinkových sekcií ponúkne festival vo svetovej premiére 50 filmov. Okrem noviniek sa však v Benátkach obzrú aj do histórie. Napríklad sériou projekcií v špeciálnej retrospektíve 80!, ktorá pripomína výročie festivalu.

Medzi siedmimi celovečernými a trojicou krátko- alebo stredometrážnych zrekonštruovaných filmov sú aj dve československé snímky – obe zo začiatku 60. rokov. Prvou je osemminútový film dokumentaristu Václava Táborského Zablácené město, o novej pražskej štvrti, v ktorej jej obyvatelia musia zápasiť s blatom a organizátori festivalu ho opisujú ako „ironickú fantáziu o dvojznačnej – a niekedy absurdnej – politike mestského a sociálneho rozvoja v Československu v 60. rokoch“. Druhou snímkou je dokument z prostredia dievčenského internátu Pytel blech režisérky Věry Chytilovej. Film podľa organizátorov premietnu z jedinej existujúcej kópie na svete.

Obe snímky sa ocitli v dobrej spoločnosti. V sekcii 80! premietnu napríklad aj Stres v troch Carlosa Sauru či drámu Boh potrebuje ľudí režiséra Jeana Delannoya. Tá je jedným z filmov, ktoré verejnosť nemala možnosť dlho vidieť. Práve filmy, na ktoré sa už akosi zabudlo alebo boli dlho neprístupné, tvoria podľa organizátorov gros tejto sekcie.

debata chyba