Recenzia Pozadí událostí: Premárnená šanca na dobrý seriál

Česká televízia prednedávnom uviedla nový seriál Jana Hřebejka s názvom Pozadí události. Krimi príbeh z vysokoškolského prostredia zaoberajúci sa okrem iného aj problematikou vzťahov pedagógov so študentmi vyzeral spočiatku sľubne. Tvorcovia ale uchopili jednotlivé témy zo zlého konca a vo výsledku odkomunikovali postoj, na ktorý sa len ťažko nazerá nekriticky. Navyše divákov vystavili traumatickému zážitku v podobe hereckého výkonu slovenskej hudobníčky Katarzie.

06.10.2022 08:00
Pozadi udalosti Foto:
Docent Mojmír Mádler (Luboš Veselý) je v dlhodobom vzťahu so svojou študentkou Klárou Machovou (Sarah Haváčová).
debata (2)

Diabolská dekanka

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) je učiteľom na Univerzite Palackého v Olomouci, kde učí aj jeho sestra Soňa (Petra Hřebíčková). Ani jeden z nich nežije v šťastnom vzťahu – zatiaľ čo Soňu manžel celkom otvorene podvádza, Vojtěchova žena sa cíti nenaplnená a rodinu opustí s cieľom stať sa uznávanou umelkyňou. Vojtěch ani Soňa si z toho však až takú ťažkú hlavu nerobia – Soňa si začne s mladým učiteľom z katedry germanistiky a Vojtěch zasa s jednou zo svojich študentiek. Tú len niekoľko hodín po ich spoločnej noci nájdu mŕtvu.

Kriminalisti Lída Stehlíková (Martha Issová) a Ondřej Zach (Tomáš Bambušek) počas vyšetrovania zistia, že vedúci katedry filozofie Mojmír Mádler (Luboš Veselý) žije so svojou študentkou Klárou Machovou (Sarah Haváčová), a to celkom verejne. Táto informácia šokuje aj novú dekanku Alicu Klusovú (Jitka Čvančarová), ktorá sa do novej funkcie vrhla s prísľubom vytvorenia bezpečného priestoru pre všetkých študentov. Tvorcovia ju však z neznámych príčin po celý čas vykresľujú ako nepriateľa číslo jeden – v istých momentoch takmer pripomína zlú riaditeľku Trunchbullovú z Dahlovej Matildy. Na tom by, samozrejme, nebolo nič zlé, Jitka Čvančarová ju navyše zahrala bravúrne a jej výkon je zo všetkých najvýraznejší. Problém je v tom, že jej motívy nie sú zlé, práve naopak. Na zdôraznenie toho, že je táto postava negatívna, využili tvorcovia pätolizačského poskoka, prodekana Mrkvičku.

Prstene moci Čítajte viac Herci krotia rasistických fanúšikov Pána prsteňov

Proti dekanke stojí odboj našich hlavných hrdinov, ktorí ju považujú za úplného diabla. V prípade vzťahu docenta Mádlera a Machovej ponúkajú triezve vysvetlenie – nemá uňho zapísaný žiadny predmet, má výborné známky, venuje sa mimoškolským aktivitám a práve týmito výkonmi si zasluhuje štipendium. Dekanka sa na to však pozerá inak – Machová je sirota a celá situácia pre pozorovateľa zvonka vyzerá tak, že o poznanie starší Mádler zneužíva jej situáciu. Navyše, nech je pravda akákoľvek, sa to môže zdať nefér voči jej spolužiakom. Ani jeden z nich však tieto argumenty dekanky nevníma ako relevantné, namiesto toho nad nimi prevracajú očami.

Výkon, ktorý nevyvolá katarziu

Čo sa týka samotnej vraždy, zdá sa, že bola sexuálne motivovaná. Vrah sa totiž inšpiroval knihou Pozadí událostí, ktorú pod pseudonymom napísala Soňa. Ide o erotický román z vysokoškolského prostredia, ktorý mu so zveličením nastavuje zrkadlo. A tak sa okruh podozrivých rozširuje o nápadníkov medzi jej spolužiakmi aj o samotného Bohdanovského, ktorý bol v tom čase v blízkosti miesta činu.

Hlavnou vyšetrovateľkou prípadu je Lída Stehlíková, ktorá napriek viacerým prejavom diskriminácie zo strany svojho okolia zvláda veci so svojským a s veľmi sympatickým optimizmom. Najmä otec jej kolegu Ondřeja neustále napáda jej sexuálnu orientáciu a sýrsky pôvod. Okrem toho do nej občas rýpe aj jej mama, ktorá síce nie je nenávistná, ale aj tak ľutuje, že jej dcéra má manželku, s ktorou navyše čaká dieťa.

Samotné vyšetrovanie vraždy je spracované pútavým spôsobom, ktorý divákovi neponúka jednoznačné odpovede. Na odhalenie úplnej pravdy si tak musí počkať až do konca poslednej epizódy. Okrem toho sleduje aj viacero intríg, ktoré sa medzi jednotlivými pedagógmi rozpútali. Je zvláštne, že seriál takmer vôbec nerozoberá študentov a ich životy, nejde však o výčitku – je celkom osviežujúce sledovať pre zmenu aj niečo iné než drámy medzi dospievajúcimi, ktoré zapĺňajú dej nejedného súčasného seriálu.

Najbizarnejšia dejová línia sa venuje Vojtěchovej manželke Hane (Katarzia). Tá je so svojím životom vrcholne nespokojná a najradšej by sa venovala výtvarnému umeniu. Vojtěch sa tomuto jej snu otvorene vysmieva a divák si počas ich interakcie musí klásť otázku, ako sa mohli dať dokopy. Nespája ich absolútne nič, nie je medzi nimi žiadna chémia a ani len záblesk nejakej sentimentality z čias, keď sa ich vzťah začal. Doslova pôsobia ako dvaja ľudia, ktorí sa náhodne stretli na ulici.

Michal Fulier a Jana Bucka Čítajte viac Pokračovanie seriálu ŠTB: Prísne tajné - Bolestné šoky

Katarzia predviedla v úlohe Hanky výkon, ktorý sa len ťažko opisuje. Spomedzi ostatných postáv vytŕča svojím amatérstvom, ktoré má od hereckého remesla veľmi ďaleko. Jej úloha sa preto nedá brať vážne, a to ani napriek tomu, že divákovi má čo povedať. Hana je totiž ukážkou ženy, ktorá bola priskoro prinútená k manželskému zväzku a deťom, kvôli ktorým sa nemohla realizovať. Keby Hana nebola na smiech (nielen divákovi, ale aj ostatným postavám), mohol z jej situácie vzniknúť pekný príklad toho, že nikdy nie je neskoro, a že človek občas musí byť sebecký. Hana je však nesympatická a detinská, navyše neprejavuje žiadne emócie voči svojmu synovi, ktorého len tak bez rozmyslu opúšťa.

Pozadí událostí mohol byť naozaj kvalitný seriál, namiesto toho sa jeho tvorcovia vybrali pochybnou cestou, ktorá necháva divákov v pomykove. Je to veľká škoda, pretože mal skutočný potenciál otvoriť dôležitú debatu a pozrieť sa na vec z viacerých uhlov pohľadu. Túto šancu ale bezdôvodne premárnil.

HODNOTENIE PRAVDY: 2/5
Pozadí událostí / Česká republika 2022 /
réžia: Jan Hřebejk
hrajú: Jiří Havelka, Petra Hřebíčková, Jitka Čvančarová, Martha Issová, Katarzia, Tomáš Bambušek a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Hřebejk #Katarzia #Jiří Havelka