Robert Pattinson bude Lawrence z Arábie

Storočný upír uväznený v tele 17-ročného chlapca. Táto úloha vo filmovej adaptácii knižnej ságy Twilight spravila z Roberta Pattinsona idol tínedžeriek po celom svete. Aj keď posledná časť Twilightu ešte ani neprišla do kín (slovenská premiéra je v polovici novembra), zdá sa, že Robert Pattinson nestráca čas a chce sa čím skôr zbaviť nálepky, ktorú vďaka Twilightu získal.

19.08.2012 12:00
Robert Pattinson Foto:
Robert Pattinson
debata

„Keď istý čas hráte tú istú postavu, jednoducho vám dôjdu nápady,“ vysvetlil Pattinson túžbu po zmene na stránke shortlist.com s tým, že hoci sa od svojej predchádzajúcej práce nechce dištancovať, jednoducho dospel do bodu, keď nechce nakrúcať filmy pre tínedžerov.

A tak mu isto prišlo vhod, keď sa objavila ponuka od Davida Cronenberga. Ten prekvapil filmový svet, keď sa rozhodol nakrútiť adaptáciu románu Dona DeLilla Cosmopolis práve s Pattinsonom v hlavnej úlohe. „Zvyčajne by ste si mysleli, že ak si prečítate scenár a nerozumiete mu, pravdepodobne by ste do toho nemali ísť. Ale ak je to Cronenbergov film, musíte ho spraviť,“ povedal Pattinson pre shortlist.com o režisérovi, ktorý má na konte filmy ako Nahý obed, Mucha či Prísľuby z Východu.

Cronenberg v rozhovore pre Time Out Sydney priznal, že v obsadení Patinsona zohrala úlohu jeho popularita. „Je to dôležité pre financovanie filmu,“ vysvetlil. Zároveň ho zaskočilo, že množstvo obdivovateliek ságy Twilight sa vďaka svojmu idolu dostalo aj ku Cosmopolisu, hoci nepatrí medzi knihy, ktoré by sa čítali ľahko. A ani Cronenbergov film sa podľa viacerých reakcií nepozerá ľahko. Slovenskí diváci sa o tom môžu v kinách presvedčiť už od budúceho týždňa.

K režisérom, ktorí by nakrúcali konvenčné filmy, nepatrí ani pôvodom nemecký filmár Werner Herzog. Najnovšie začína podľa magazínu Variety pracovať na filme nazvanom Kráľovná púšte. Bude mapovať život anglickej spisovateľky a archeologičky Gertrude Bellovej, ktorá pomáhala vytvárať hranice Iraku, Jordánska či Saudskej Arábie a stvárni ju Naomi Wattsová. Jej priateľa, britského armádneho dôstojníka T. E. Lawrencea, prezývaného aj Lawrence z Arábie si zahrá práve Pattinson. Detaily projektu zatiaľ nie sú známe. Herzog by chcel začať nakrúcanie už na jeseň.

Kedy sa film dostane do kín, sa zatiaľ nevie, jedno je však už teraz jasné. Pattinson sa nevyhne porovnávaniu. Jedného slávneho Lawrencea z Arábie už totiž filmový svet pozná. Je ním Peter O'Toole, ktorý ho stvárnil v rovnomennom dobrodružnom veľkofilme Davida Leana pred polstoročím. Práve táto úloha O'Toola preslávila a získal za ňu svoju prvú oscarovú nomináciu. Film, ktorý získal sedem Oscarov, mnohí dodnes považujú za jedno z najväčších diel svetovej kinematografie.

debata chyba